Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Dům

Chata, kterou pohltil okolní les

Info ikona
Chata v Krušných Horách

Dům je jen pár metrů od okraje lesa, odkud vyrůstá nahoru směrem k vrcholkům smrků. Je uhnízděný mezi okolními stromy a skoro to vypadá, jako by ho les pohltil. Návrh vychází z místní přírody i koloritu, v němž lze najít všechny odstíny šedé.

Promotion
Terezie Benoni | 27. 06. 2021

Víkendový dům v Krušných Horách vychází z místní přírody i koloritu, reprezentovaný aerodynamickou ale hranatou figurou, kde klasické prvky, jako je střecha a stěna, ustupují jasnému tvaru a splývají mezi sebou. „Návrh vychází z místní přírody i koloritu, v němž lze najít všechny odstíny šedé. Šedou můžete vidět ve stínech stromů, v žulových a čedičových skaliscích, a dokonce i v tmavě zelených jehlách a kmenech zdejších smrků, které jsou tak typické pro lesy Krušných hor,“ popisují základní materiály autoři projektu ze studia NEW HOW architekti. „Od začátku bylo jasné, že fasáda a střecha rekreačního domu by měla být pokryta hliníkem v podobně tmavé barvě. Struktura fasády byla použita k vytvoření intenzivního drsného povrchu, který nejasně připomíná naolejované černé dřevo a pomalu rostoucí smrkové kmeny. Jeho barva a povrch však nejsou jedinými nápadnými aspekty tohoto domu.“ Poněkud atypicky má nový dům aerodynamický hranatý tvar. Vnější podoba byla vytvořena skrze mnoho přesně nastavených prostorových scén interiéru a na základě sezónně se měnících místních klimatických podmínek, jelikož sněhové zatížení v zimě vyžaduje strmý úhel střechy. 

Rozhledna nebo dům?

Dům může v mnohém připomínat spíš věž než dům. V kombinaci s okolním lesem tak působí jako dokonalý úkryt. Namísto obvyklých dvou podlaží byly vytvořeny tři úrovně, z nichž má každá se svůj vlastní charakter. V nejvyšší úrovni slouží dům jako ateliér, knihovna a také jako útočiště. „Na tomto místě je možno nechat myšlenky létat... Čtvercové okno s bočnicí délky 2,5 m rámuje výhled na vrcholky stromů, oblohu a krajinu. O úroveň níže najdeme kromě koupelny a otevřeného galerijního prostoru také spací koutky. Podlaha je částečně tvořena sítí, která navazuje spojení s nejnižší úrovní jak vizuálně, tak akusticky a funguje jako odpočinkový prostor. Je to místo, kde můžete popustit uzdu své fantazii. Sedět v síti a nemít pevnou půda pod nohama má něco společného se snem o létání, stejně jako dívat se nahoru do nebe. Nejnižší úrovni domu pak dominuje hlavní společenský prostor s kuchyní a centrálním krbem – místo setkávání a živé konverzace,“ popisují spokojení autoři projektu. Technické zázemí se nachází v částečně zapuštěném suterénu. V blízké budoucnosti bude dům obýván po celý rok. Kromě toho by také v budoucnu měla být rozšířena energetická koncepce domu. V současné době se topí otevřeným krbem a elektřinou. Mimo to, je dům již vybaven připojovacími body pro střešní fotovoltaický systém a pro vertikální větrné turbíny které pomáhají realizovat myšlenku energeticky soběstačného života.

O studiu

NEW HOW je architektonické studio, které svou prací navazuje na zkušenosti předešlé kanceláře architecti.cz a samostatné tvorby svých zakládajících členů, architektů Davida Zámečníka a Filipa Havliše. Převažující částí tvorby je rezidenční a komerční architektura, mimo to však dostal ateliér příležitost navrhnout několik projektů v horském prostředí. Za dobu své existence studio obdrželo několik ocenění v architektonických soutěžích a jejich projekty i realizace byly publikovány v rozličných odborných médiích. Dosavad největším úspěchem studia bylo vítězství v mezinárodní architektonické soutěži na Novou Kežmarskou chatu ve Vysokých Tatrách na Slovensku. Ať už se jedná o drobný design, interiér, dům nebo urbanismus, snaží se architekti při procesu navrhování vždy tvořit a spolupracovat s klientem, ideálně od studie až po realizaci. Ověřili si během dlouholeté praxe, že jedině tak se dá garantovat kvalitní výsledek a konečná spokojenost na obou stranách.

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion