Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Přáli se přízemní, uživatelsky pohodlný, ryze bezbariérový dům

Na severu Čech, v oblasti borovicových lesů a pískoven vyrostl nádherný přízemní bungalov plný světla, který svou koncepcí dokonale stírá rozdíly mezi bydlením a zahradou, mezi exteriérem a interiérem.

Terezie Benoni | 6. 05. 2024

„Majitel si nás našel, protože navrhujeme a také stavíme vzdušné a prosklené bungalovy, o kterých přemýšlíme ne jako o "architektuře", ale více jako o bydlení, o životě venku, v zahradě, v přírodě, které jsme nedílnou součástí. Nádherné místo pro život, kde se nabízelo zachránit co nejvíce lesa, vzrostlých borovic a postavit dům tak, aby šlo do nabízelo zahrady vejít z každého místa interiéru. Aby se smazal rozdíl mezi tím, co je uvnitř a co je venku,“ vysvětlují architekti z ateliéru ATELIER KUNC ARCHITECTS, kterým se podařilo vytvořit jeden plynoucí prostor, který je přízemní, uživatelsky pohodlný, ryze bezbariérový a s velikým obytným prostorem. „Při diskusích o podobě stavby vlastně nešlo primárně o architekturu, ladili jsme, jak bude dům fungovat, jakou bude mít atmosféru, emoce, jak se v něm bude žít, ne jak bude vypadat. A shodli jsme se rychle.“

Galerie: Bydlet jako o krásné dovolené

Čtěte také: Rustikální pohádkový domek v uklidňujících odstínech bílé a šedé

Interiér jednoduché dřevostavby je doslova nasáklý světlem. Rustikální domov je propojený s okolní přírodou a poskytuje dokonalé pohodlí.

Dispozice je zásadní

Po rozvržení výhledů z jednotlivých místností vznikl optický kříž, na kterém je dispozice domu založena. Domem procházejí dvě hlavní světelné a průhledové linie. Kamenná zeď odděluje "veřejnou" část, technické prostory a část pro návštěvy, která má vlastní vchod, od "soukromé" části obývacího prostoru a od privátní části pouze pro majitele domu, která tvoří "hotelový apartmán" - master koupelna, ložnice, šatna a sauna s výstupem na zahradu. „V celé oblasti jsou pískovny, písek a kameny. Proto jsme chtěli motiv písku propsat i do celého konceptu domu. Velké kusy pískovce na fasádách pocházejí z blízkého lomu. V duchu architektonického záměru propojit interiér s exteriérem a vytvořit jeden "plynoucí prostor", prochází kamenná zeď zevnitř ven stejně jako rastrová dřevěná stěna oddělující soukromou část domu. Velkoformátová hliníková okna a plochá střecha s přesahy chránícími proti slunci pomáhají k pocitu neexistence hranice mezi interiérem a exteriérem. K tomu se připojují střešní světlíky prosvětlující interiér a vytvářející hru z pohyblivých stínů stromů.“

Zdroj informací: ATELIER KUNC ARCHITECTS, www.atelierkunc.com, archiweb.cz

Čtěte také: Torzo stodoly posloužilo jako kulisy pro dům za minimum nákladů

Pro realizaci stavby byl vybrán pozemek bývalé stodoly, ze které se do současnosti dochovalo pouze obvodové torzo. Na polosamotě vznikl pod taktovkou architektů ze studia Labor13 jedinečný prostor, který byl vsazen mezi prastaré zdi.
Zdroj článku

Související články

Dům
Architektonický zázrak ve slovenských Moravanech: Zchátralý dům proměněný v dokonalý skvost

Architektonický zázrak ve slovenských Moravanech: Zchátralý dům proměněný v dokonalý skvost

Dům
Petr Fiala a jeho žena Petra citlivě zrekonstruovali měšťanský dům v samém srdci Poděbrad

Petr Fiala a jeho žena Petra citlivě zrekonstruovali měšťanský dům v samém srdci Poděbrad

Dům
Klasika s moderním šarmem: Dům s s vůní Provence a skandinávským hygge každého okouzlí

Klasika s moderním šarmem: Dům s s vůní Provence a skandinávským hygge každého okouzlí

Dům
Elegance a rustikální kouzlo: Tento prázdninový dům vás okouzlí

Elegance a rustikální kouzlo: Tento prázdninový dům vás okouzlí