Přejít k hlavnímu obsahu
Dům

Pražský dům si pohrává s psychologií barev, které mají zklidnit i probudit aktivitu

Info ikona
Pražský dům si pohrává s psychologií barev, které mají zklidnit i probudit aktivitu

Rodinný dům v pražské Troji z pera oceňovaných designérů Romana Vrtišky a Vladimíra Žáka zaujme na první pohled neotřelou kombinací barev a materiálů. Na základě kontrastu vytváří kreativní prostor, kde se skvěle odpočívá i pracuje.

Terezie Benoni | 4. 04. 2022

Koncept interiérů vily v pražské Troji je laděn do světlých a tmavých tónů, vždy dle významu a funkce místnosti, či daných prostor. Autoři projektu z ateliéru VRTIŠKA & ŽÁK studio se snažili pracovat s potenciálem psychologie barev. Světlá barva je použita primárně v denních aktivních zónách, a naopak tmavá vybízí k relaxaci a zklidnění. „Celým objektem tak prostupuje pomyslná linie bloků v kvalitních dýhovaných a dřevěných obkladech v kontrastu s přírodním mramorem a cementovými stěrkami,“ vysvětlují designéři. Interiéru dominuje bílá a černá barva, utlumená pocitově použitím dřeva. Architekti tak otevřeli část stropu v obývacím pokoji směrem do pracovny, kde vznikla galerie pro cenné trofeje ze soutěží. Do celého prostoru tím také dostali vícedenního světla, což místnost orientovanou na jihozápadní stranu výrazně prosvětlilo.

Obrácené dispozice

Velice netradičním v rámci interiérů pak je umístění fitness do nejvyššího patra domu. Ta plynule navazuje na venkovní terasu s úchvatným výhledem na Prahu. Součástí fitness je také ledová lázeň, koupelna a samostatný bar. Dá se říci, že je toto patro v podstatě celé věnováno tréninkové aktivitě. O patro níže se pak nachází privátní poschodí celé vily, kam je situována hlavní ložnice majitelů se samo stojnou vanou a hlavní koupelnou. Dále je zde dětský pokoj se samostatnou koupelnou a jedna ze dvou průchozích šaten. Ve vstupním patře objektu je pak situována garáž, lobby, druhá šatna a již zmiňovaná pracovna se „síní slávy“. Rafinovaným způsobem je pojednána hlavní dýhovanou hmota, která v sobě skrývá WC, úložné prostory a v pracovně také AV techniku. V nejnižším patře, ze kterého je výstup na zahradu s vyhřívaným krytým bazénem a letní kuchyní, je hlavní obytný prostor s kuchyní a jídelnou, včetně zmiňovaného posezení u krbu, WC a technické místnosti.


Spolupráce: Ing. arch. Lucie Němcová
Celková plocha: 450 m²

O ateliéru:

Roman Vrtiška a Vladimír Žák se potkali již při studiu na VŠUP, kde započali svoji spolupráci. Dohromady také absolvovali stáž na Alvar Aalto univerzitě v Helsinkách, kde byla jejich práce několikrát oceněna. Po absolvování studia na VŠUP v Praze se stali součástí nastupující svěží generace českých designérů vyznačující se širokou škálou zájmů a profesionálním přístupem k práci. Od té doby se řadí mezi vyhledávané a respektované tvůrce. Věnují se převážně projektům z oblasti architektury, interiérů a produktového designu.

Zdroj informací: VRTIŠKA & ŽÁK studio