Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Rekonstrukce třípodlažního rodinného domu v Jenštejnu: Černé prvky se prolínají celým interiérem

Třípodlažní rodinný dům volal po rekonstrukci, proto majitelé oslovili ateliér BekArch. Architekti z velké části zachovali dispozice a zvolili téměř monochromatické barevné provedení celého interiéru. Tmavé, v některých případech vysloveně černé prvky se prolínají celým interiérem. Jako páteř celého domu od přízemí po podkroví stoupá černé kovové schodiště.

Terezie Benoni | 21. 05. 2024

Výrazně tmavé prvky upoutají pozornost ihned při vstupu do domu. V přízemí, kde se nachází hlavní obytný prostor, najdete tmavý výrazný truhlářský prvek. Ten funguje jako předěl a vytváří současně televizní stěnu a pouzdro pro posuvné dveře. „Díky propojení s exteriérem a zahradou jsme si mohli dovolit odstíny černé a šedé,“ vysvětlují volbu barevnosti architekti z ateliéru Bekarch (Ing. arch. Jan Bek, Ing. arch. Michael Rejfek, Ing. arch. Linda Kozlová). Na rozdíl od původní dispozice se architekti rozhodli umístit jídelní kout stranou zbylého společenského prostoru. „Jídelna umožňuje výstup na terasu a propojení s exteriérem,“ přibližuje Jan Bek důvod umístění. Rodina se tak může volně rozhodnout, kde si společné jídlo vychutná, a není omezená pouze na vnitřní prostory.

Galerie: Třípodlažní rodinný dům v Jenštejnu

Čtěte také: Dům pod Pražským hradem hledá nového majitele: Čekají na něj pohádkové výhledy i malované renesanční trámové stropy

Pod Pražským hradem se nachází fascinující dům, který je živým svědkem historie. Nechte se okouzlit gotickými sklepy, renesančními detaily a barokním šarmem měšťanského domu v samotném srdci historického města.

Estetická jednoduchost, elegance a originální kombinace

Původní schodiště se architekti rozhodli nahradit zcela novým a tvarově výrazným: „S ohledem na nevhodné původní dřevěné schodiště jsme navrhli výrazné ocelové schodiště. Vine se všemi podlažími domu a vzájemně je propojuje nejen fyzicky ale také jako výrazný vizuální prvek.“ Na výrazné ocelové schodiště navazují další černé kovové detaily, jako jsou police, úchytky, montury světel, kování a baterie. Když se po schodišti vydáte do útrob rodinného domu, hned v dalším patře se dostanete do soukromého prostoru rodičů. Nachází se zde ložnice, pracovna a koupelna s vanou i sprchovým koutem. A o patro výš, v podkroví se ukrývá dětský pokoj a množství úložného prostoru. Architekti zvolili i výrazné textury a detaily materiálů, které podporují jejich volbu monochromaticky zvolené barevnosti. „V koupelně jsme zvolili kombinace světle a tmavě šedého obkladu s výraznou strukturou, která je podtržena důmyslným ambientním osvětlením,“ popisuje Bek. Truhlářské prvky jsou zhotoveny z černě lakované drásané dýhy v kombinaci s matným šedým lakem. V případě podlahy architekti vybrali dřevěnou bělenou variantu. Jednotný jednoduchý materiálový i barevností koncept celého domu doplňují i samotné zařizovací předměty a osvětlení. Jednotlivé prvky architekti vybrali s ohledem na estetickou jednoduchost a eleganci tak, aby zapadly do celkového konceptu: „Jako obvykle jsme se snažili vybírat z českých produktů, které do našich projektů s oblibou dáváme.“

Čtěte také: Fascinující dům v jihočeském městečku: V úzké malebné uličce, jen pár kroků od náměstí, přebudovali původní starou zástavbu v moderní domek 

K historii místa odkazují především použité materiály: Střechu pokrývají keramické bobrovky, zdi jsou kamenné, smrkové palubky byly použity v podkroví i na klenbách. Nábytek, okna i podlaha je z masivního dubu, zatímco obklady stěn a vestavěný nábytek je z lehčí smrkové dýhy. Nechybí ani současné materiály!
Zdroj článku

Související články

Dům
S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Dům
V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

Dům
Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu