Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Revoluce v centru Nového Města na Moravě: Do historického dvora se nebáli umístit novostavbu rodinného domu

Přístavba rodinného domu ve vnitřním dvoře historického měšťanského domu má sloužit čtyřlčlenné rodině k trvalému byrlení. Důležitým aspektem zadání bylo zachovat a posílit ducha místa historické stavby, struktury zástavby města, a současně poskytnout dostupné bydlení v současném moderním standardu.

Terezie Benoni | 6. 02. 2024

Rekonstrukci rodinného domu v Novém Městě na Moravě dostali za úkol architekti z ateliéru Studio IGLOO ARCHITEKTI. Jejich zadáním bylo zachovat a posílit ducha místa historické stavby, struktury zástavby města, a současně poskytnout dostupné bydlení v současném moderním standardu. Neméně důležitým požadavkem bylo propojení interiéru s venkovním prostorem dvora se zahradou, vytvoření chráněného venkovního pobytového prostoru, který bude orientován do osluněné části zahrady. „Jedná se o lokalitu s nejlépe dochovanou historickou zástavbou ve městě, s užší a do hloubky protáhlou parcelací. Orientace parcely v podélném směru je SZ – JV. Parcela je směrem k jihovýchodu výrazně svažitá. Směrem do náměstí je situován původní obytný dům se dvěma nadzemními podlažími, mansardovou střechou a se zasklenou pavlačí směrem do vnitřního dvora. Ve dvoře kolmo navazují původní hospodářské objekty umístěné podél vysokých zdí, oddělujících sousední pozemky,“ popisují autoři projektu. „Kvalitou místa je zachovalá historická struktura zástavby s původními stavbami a architektonickými detaily. Hodnotné jsou taktéž průhledy na okolní domy, kostelní věž, vrstvení střech a zdí. Velmi příjemný je vnitřní dvůr také z hlediska klidu a soukromí, možností propojení s interiérem stavby, přitom v samém centru města.“ Návrh vychází z geometrie pozemku, jeho orientace vůči světovým stranám a také kontextu zástavby vnitřních dvorů v dané lokalitě. Proto byla pro stavbu zvolena poloha podél severovýchodní hraniční zdi v „proluce“ mezi stávajícím objektem původních chlévů a stodolou na jihovýchodní straně parcely v místě, které již v minulosti bylo zastavěno hospodářskými objekty. Toto osazení domu je výhodné také z hlediska oslunění obytných místností a teras.

Galerie: Přístavba historického domu
Mohlo by se vám líbit

Bílá barva a zemité tóny

Krásný světlý elegantní byt najdeme v centru švédského Göteborgu v jedné z budov postavených na konci 19. století. Nečekejte ale secesní interiér. Nově zrekonstruovaný byt je moderní ve všech ohledech.
marianne.cz

Symbióza jako ústřední motiv

Hlavním architektonickým konceptem návrhu je symbióza a pocitové splynutí nové přístavby se stávající strukturou staveb. To všechno ale za použití současných metod a s moderním přístupem. Jako ústřední materiály byly použité ty, které vychází z místní tradice. Najdeme zde především dřevo, ocel, hlazenou, režně bílou omítku, kámen a sklo. „Přístavba je zastřešena pultovou střechou, spádovanou do dvora a je omítnuta bílou hlazenou omítkou. Vzhledem k výraznějšímu spádování terénu ve dvoře je přístavba rozdělena do několika výškových úrovní, což umožňuje zmenšovat a členit hmotu domu, která se tak přirozeně přizpůsobuje morfologii terénu, a snižuje ve směru spádu. Tímto principem je dům v prostoru vnitřního dvoru vnímán objemově menší. Vstupní část je řešena jako prosklený přízemní „krček“ spojující stávající objekt chlévů a novou přístavbu,“ vysvětlují architekti. „Okenní otvory jsou s rozvahou navrženy pouze v polohách, kde jsou důležité a opodstatněné. Jedná se o kompozici především čtvercových oken s různou pozicí v ostění tak, aby různorodost podpořila dojem vrstevnatosti a tvarové i konstrukční rozmanitosti místních dvorových staveb a stavbiček. Prosklené plochy v interiéru působí jako živé obrazy, měnící se dle ročních období a světelných podmínek. Současně přinášejí do interiéru důležitý světelný standard a hodnotné průhledy do exteriéru.“ Zdivo je provedeno z vápenopískových tvárnic s vnějším zateplením. Stropy nad přízemím jsou dřevěné trámové se záklopem, doplněné pomocnou ocelovou konstrukcí. Konstrukce střechy je dřevěná. Střešní krytina je falcovaný titanzinkový plech.

O studiu

Architektonický ateliér IGLOO ARCHITEKTI vznikl v roce 2009 a založili jej architekti Jan Pačka, Igor Šimon a Zuzana Šimonová. Později se přidali Radek Fila a Hana Nováková. „Žijeme (nejen snad) architekturou a utvářením veřejného prostoru. Ctíme ověřené hodnoty, a současně hledáme nová řešení. Uctíváme tužku a skicák, a současně aktivně implementujeme nové trendy kreativního procesu BIM, VR, 3D tisk.“

Mohlo by se vám líbit

Přestavba sto let starého statku

Starobylý statek majitelé léta využívali spíše k venkovním aktivitám. Vnitřek totiž moc pohodlí neposkytoval. Nebyla tu funkční koupelna ani WC, pouze suchý záchod na dvoře a jeden kohoutek s tekoucí vodou na celý dům. Ve všech místnostech bylo zapotřebí udělat nové podlahy, a hlavně strop, který by majitelům časem spadl na hlavu.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Dům
V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

Dům
Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu