Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Cihlový klasický dům doplnili o moderní přístavbu s fascinujícím interiérem

Info ikona
Cihlový klasický dům doplnili o moderní přístavbu s fascinujícím interiérem

Odvážný pár milující design a architekturu potřeboval rozšířit svůj klasický cihlový dům ze 30. let. Tichý interiér s tlumených světlem dnes doplňuje moderní stavba vznikla s omezeným rozpočtem, přesto je maximálně efektní.

Terezie Benoni | 23. 02. 2023

Powell Street House od architektonického studia Robert Simeoni Architects rozhodně stojí za pozornost. Nacházíme se v jižní Austrálii ve městě South Yarra. V jedné z postranních ulic zde stával cihlový dům, v jehož sousedství se nachází domy v podobném stylu. Majitelé domu, kteří jsou sběrateli uměleckých děl, nábytku, designu i architektury, zde žili několik let. Chtěli rozšířit stávající budovu o další soukromou část, která bude s tou stávající v zajímavém dialogu. Stávající dům měl tichou atmosféru s tlumeným světlem. „Chtěli jsme zachovat a respektovat stávajícím strukturu, zároveň nové prvky jasně odlišit. Snažili jsme se minimalizovat změny na původní budově, abychom dosáhli efektivního výsledku s omezeným rozpočtem,“ vysvětluje vedoucí architekt Robert Simeoni.

Galerie: Moderní přístavba ke starému domu
Mohlo by se vám líbit

Když černou protne světlo

V nové přístavbě dnes najdeme kuchyň, jídelnu a prádelnu. Leštěná betonová podlaha jen podtrhuje moderní vyznění interiéru. Kuchyň a jídelna jsou orientované severně s výhledem na zadní nádvoří. Ocelové rámové stěny poskytují interiéru zajímavé světlo, stejně jako ve výšce umístěné okno. Nová okna využívají čirého a neprůhledného zasklení. Barvy byly vybrané tak, aby propojily prostor a reagovaly na měnící se objemy budov i světelné podmínky. Obě budovy spojuje schodiště z tmavě mořeného dřeva a surové oceli. „Nové architektonické prvky jsou pouze vloženy do stávající struktury a mají povýšit originální budovu. Stejně tak byly veškeré nové otvory vytvořené tak, aby zanechaly jasné stopy původní stavby,“ uzavírají autoři projektu.

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku