Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Rodinný dům v pražských Lysolajích: Ukázka, jak získat soukromí i v husté městské zástavbě

Architekt Radovan Vacík dokázal využít úzký a svažitý pozemek pro stavbu promyšleného rodinného bydlení. Jeho návrh inspiruje ostatní obyvatele městské čtvrti k uvažování o estetické hodnotě jejich vlastních domů.

Terezie Benoni | 24. 04. 2023

Zadáním bylo vměstnat poměrně bohatý stavební program na svah tísnící se mezi dvěma rodinnými domy. Převýšení využil architekt k zapuštění části rodinného domu do země. Okolní budovy potom jako motivaci k hledání řešení, které by klientům poskytlo dostatek soukromí i v bezprostřední blízkosti sousedů. Dům je orientován směrem na jihovýchod do ulice, která by se mohla stát potenciálním zdrojem hluku. Proto architekt navrhl jakousi masku plnící více funkcí. Primárně tvoří bariéru mezi soukromým prostorem domu a veřejným prostorem ulice. Sekundární funkce je čistě estetická. Maska umožňuje umístění otvorů správně vzhledem k požadovanému výrazu domu bez závislosti na vnitřní dispozici. Druhá intimní zóna vznikla na přechodu mezi obývací částí a zahradou. Konstrukce ohraničující přechod mezi interiérem a exteriérem otevírá dům do zeleně a v teplejší měsíce tak rozšiřuje obytný prostor.

Galerie: Dům v pražských Lysolajích
Mohlo by se vám líbit

Měšťanský mikulovský dům s klenutými stropy, úžasným geniem loci a designovým interiérem

V bývalé židovské čtvrti v centru vinařské obce Mikulov stojí dvoukřídlý měšťanský dům, který je promyšlený do posledního detailu a snoubí v sobě historii místa i moderní design.
marianne.cz

Spustili řetězovou reakci

Vnitřním prostorám dominuje vestavěný nábytek. Díky tomu stačilo klientům doplnit jen pár solitérních kousků. Interiér takto působí minimalisticky, vzdušně, ale zároveň útulně. Díky dispozičnímu řešení se podařilo umístit obývací prostor s kuchyní, ložnicemi a koupelnami na úrovni zahrady, zatímco garáž, technická místnost a sauna se nacházejí na úrovni ulice. Realizace tohoto domu spustila řetězovou reakci. Sousedé pod vlivem stavby začali zvelebovat svoje vlastní bydlení. Kvalitní architektura tak má prokazatelný přínos na své okolí.

Autor projektu: Radovan Vacík (www.radovanvacik.com, LinkedIn: /www.linkedin.com/in/radovan-vacik)

 

Mohlo by se vám líbit

Rodina se rozrostla, a tak se rozhodla rozšířit stávající vesnický dům o novou přístavbu

Rodinný dům z roku 2013 byl pro rodinu žijící v Poříčí nad Sázavou již příliš těsný. Rodina se rozrostla a potřebovala více prostoru pro své věci, ale především spokojený život mezi nimi. Pražské 0,5 Studio navrhlo přístavbu, která navazuje na stávající dům.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Dům
Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Dům
Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Dům
Návrat nadčasové elegance: Architekti navrhli rodině dům, který nadchne všechny generace

Návrat nadčasové elegance: Architekti navrhli rodině dům, který nadchne všechny generace