Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Pražský byt pro čtyřčlennou rodinu prošel kompletní rekonstrukcí, aby si jeho majitelé splnili sen o příjemném a nadčasovém bydlení

Info ikona
Pražský byt pro čtyřčlennou rodinu prošel kompletní rekonstrukcí, aby si jeho majitelé splnili sen o příjemném a nadčasovém bydlení

Majitelé toužili po příjemném i nadčasovém bydlení pro sebe a své dvě malé děti, kde se snoubí tradiční architektura s moderními prvky. Hlavní materiálový a barevný koncept stojí na kombinaci přírodního odstínu dubu a epoxidové stěrky v dekoru betonu.

Terezie Benoni | 14. 09. 2022

„Majitelé se nebáli kombinace moderních prvků a povrchů s původními. Hlavní materiálový a barevný koncept stojí na kombinaci přírodního odstínu dubu a epoxidové stěrky v dekoru betonu. Vzniká tak neutrální, ale nadčasový základ, který si klienti mohou dotvořit dle aktuálních potřeb. Spolupráce s nimi byla velmi příjemná, jelikož byli otevřeni novým nápadům a přístupům,“ pochvaluje si spolupráci autorka projektu architektka Ivana Volková. Netradičním řešením je vana umístěná v šatně s výhledem do ložnice. Šatna je od ložnice oddělena pouze laťovanými posuvnými dveřmi, které umožňují vytvořit větší pocit soukromí, a hlavně tyto dvě zóny opticky oddělit. „Tento nápad vzešel z přání majitelů mít v bytě dvě toalety, vanu i sprchu, na což ale nebylo v technické části bytu dostatek prostoru. Tomuto řešení předcházelo několik sond, aby bylo možné ověřit stavební proveditelnost řešení.“

 

Změně dispozic se nevyhnuli

Řešený byt má dispozici 3+1 a celkovou plochu 110 m2. Dispozice bytu prošla malou úpravou. Ta zahrnovala obnovení samostatného vstupu do ložnice přímo z chodby a úpravu koupelny se sousedící samostatnou toaletou. „Rozvržení a náplň místností je navrženo tak, aby v budoucnu umožňovalo z aktuálního obývacího pokoje udělat neprůchozí dětský pokoj. Ostrůvek v kuchyni je navržen jako přemístitelný, aby se z této jediné neprůchozí místnosti mohl stát za pár let obývací pokoj spojený s kuchyní i jídelnou. Součástí kompletní rekonstrukce byly nové podlahy, elektro rozvody, vodoinstalace, akustické předstěny k sousedním bytům i nové povrchy stěn. Snahou bylo zachovat a obnovit co nejvíce původních prvků bytu. Proto byly odstraněny všechny podhledy, stávající dveře byly částečně repasovány a u některých byly vytvořeny repliky, aby došlo ke sjednocení výšek,“ vysvětluje Ivana Volková.

Zdroj informací: Ing. arch. Ivana Volková, ARCHITEKTIV, www.architektiv.cz, Interiér roku (www.interierroku.cz)

Zdroj článku