Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Dům

Rodinný dům ve Lhotce je rozdělený do čtyř bloků

Info ikona
Rodinný dům ve Lhotce je rozdělený do čtyř bloků

Cílem bylo vytvořit dům s vlastní atmosférou, který ale současně nebude ve významovém ani prostorovém konfliktu se stávající zástavbou, a hlavně propojí interiér s exteriérem.  To se architektům podařilo na jedničku!

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 13. 09. 2021

„Cílem bylo vytvořit dům s vlastní identitou, který nebude ve významovém ani prostorovém konfliktu se stávající zástavbou, a hlavně propojí interiér s exteriérem. Budova dotváří uliční čáru, členěna je podle funkčního využití na dílčí stavební hmoty, které se měřítkem přibližují stavbám v okolí. Tvář domu z ulice určují výškově dominantní dvoupodlažní hmoty spojené v jeden celek na půdoryse čtverce. Centrální dřevěný objekt slouží jako chodba a jídelna. Výraz stavby je podpořený tradičním materiálovým řešením a elementárním členěním fasád,“ popisují autoři projektu z architektonických studií SOA architekti a Richter Design. Pod vedením architektů Štefana Šuleka a Jaroslava Richtera vznikl minimalisticky a funkčně pojatý dům, který je po celé dny zalitý denním světlem.

Moderní materiály i klasická řešení

Budova je provozně i objemově rozdělena do čtyř bloků. Ze vstupní haly nebo garáže se vstupuje do chodby, která objekt rozděluje do dvou částí. Za obsluhující částí při ulici je umístěna pracovna s výhledem do zeleně a v zadní části směrem do zahrady kuchyň s přímou vazbou na terasu a zimní zahradu s bazénem. Obývací pokoj v severozápadní části domu je vizuálně propojen s kuchyní. Ve druhém patře je umístěna klidová zóna. Hlavní ložnice s vlastní koupelnou a šatnou směrem do zahrady, ostatní dětské pokoje s jednou sdílenou koupelnou a šatnou. Suterénu domu dominuje společenská místnost doplněná dalšími servisními prostory domu. „Podlahy a stropy jsou z monolitického železobetonu, obvodové a vnitřní stěny vyzdívané z vápenopískových cihel. Chodba a jídelna jsou zastřešeny konstrukcí z lepených dřevěných vazníků. Budova je navržena v nízkoenergetickém standardu. Vytápění podlah zajišťuje tepelné čerpadlo v kombinaci s plynovým kotlem, který pokrývá špičkové hodiny a umožňuje tak využívat tepelné čerpadlo v optimálním režimu. Sálavé chlazení je zabudováno do stropu. Výměnu vzduchu umožňuje systém tlakově řízeného větrání s pasivní rekuperací tepla s vysokou účinností. Intenzita větrání je řízena automaticky. V letním období je systém využíván pro noční předchlazení budovy,“ popisují použité technologie autoři projektu.

O studiu

SOA architekti Architektonická kancelář SOA architekti působí na Václavském náměstí v srdci Prahy. Ateliér založili v roce 2015 Štefan Šulek, Ondřej Píhrt a Ondřej Laciga. Název SOA je akronymem, který znamená „Sons of Architecture“, tedy „Synové Architektury“. Kancelář SOA se původně zaměřovala na interiérové a rezidenční projekty, v poslední době se specializuje na školské a vzdělávací stavby. Práce ateliéru je založena na třech základních prvcích: krása, respekt, odpovědnost. Klient je proto vždy členem týmu.

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion