O tom, zda je grilování zdravé, bychom mohli debatovat do nekonečna. Je to téma, na kterém se neshodnou pořádně ani odborníci. Je faktem, kouř vznikající při spalování tuků nebo marinád, může obsahovat nežádoucí látky. „V Česku je grilování stále spojováno s marinováním masa ve velkém množství oleje a následným grilováním na otevřeném grilu bez možnosti regulace přívodu vzduchu, takový způsob grilování ale není vůbec zdravý,“ říká Tomáš Dytrych, gril master v Grilování.cz a dodává: „To ale neznamená, že se máte grilování vzdát. Obzvlášť jestli si pokrmy připravované na otevřeném ohni dopřáváte opravdu jen občas a nebudete maso nakládat do litrů oleje a grilovat ho až do zuhelnatění při nesmyslně vysokých teplotách, je riziko minimální.“ Když zvolíte tzv. nepřímé grilování, kdy nejsou potraviny vystaveny přímému plameni, minimalizujete tím riziko vzniku škodlivin. Tato metoda je ideální zejména pro větší kusy masa a vyžaduje gril s víkem. Grilování na nižší teplotě, bez přepalování olejů a marinád, přináší nejen lepší chuť, ale i větší bezpečnost. „Ideální, zejména u větších kusů masa – vyšší steaky, celá svíčková nebo panenka, je kombinace nepřímé a přímé metody. Pokud váš gril víko nemá, můžete vyzkoušet pečení na lávových kamenech, ze kterých tuk neodkapává do ohně,“ doplňuje Tomáš Dytrych.
Tip redakce: Pokud právě vybíráte kvalitní gril pro svou domácnost, možná vám s výběrem pomůže i výsledek testů v dTestu. Mezi nejlepšími se umístil Weber Performer GBS, Hornbach Montreal a Weber Genesis. Naopak poslední příčky obsadily grily Weber Bar-B-Kettle a G21 California BBQ Premium line.