Recept na grilované kuřecí à la šavarma
Seznam potřebných surovin
Grilované kuře:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 citrony
- 1 lžička česnekové pasty Podravka Natur
- 2 lžíce jemného Ajvaru Podravka
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- 2 lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 800 g vykostěných kuřecích stehen
- řepkový olej na potření grilu
- lístky máty
Česnekový dip:
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce bílého jogurtu
- citronová šťáva dle chuti
- jemně nastrouhaná citronová kůra dle chuti
- česneková pasta Podravka Natur dle chuti
Jak na to:
V míse smícháme olej, všechno koření a 1 lžičku citronové šťávy. Maso osolíme, obalíme v marinádě a necháme zakryté 2 hodiny (klidně přes noc) marinovat v lednici. Pro spojení chutí můžete do marinády i dipu přidat ZIK ZAK papri-chup (papriková alternativa kečupu) nebo jemný Ajvar Podravka. Na dip smícháme majonézu a jogurt. Osolíme, podle chuti vmícháme česnekovou pastu a citronovou šťávu. Posypeme nasekanou mátou a citronovou kůrou. Gril nebo grilovací pánev rozehřejeme a potřeme troškou oleje. Maso vyjmeme z marinády, necháme okapat a grilujeme asi 10 minut ze všech stran (do vnitřní teploty 74 °C). Necháme chvilku odpočinout. Zbylý citron nakrájíme na plátky a také ho ogrilujeme. Maso podáváme se saláty (třeba rajčatovo-okurkovým a zelným), ajvarem či ZIK ZAK papri-chupem, grilovanými citrony, česnekovým dipem a opečenými plackami.