Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Byt

V bývalé pražské továrně si postavili loftový rodinný byt

Info ikona
V bývalé pražské továrně si postavili loftový rodinný byt

Když se majitelům bytu naskytla příležitost koupit byt v bývalé továrně ETA Regula, neváhali ani minutu. Po dlouhém hledání bytu, kde by byl prostor něčím zajímavý a zároveň v širším centru Prahy, byla toto ideální volba. Jak se jim podařilo atypický byt zařídit?

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 2. 06. 2021

Majitelům tohoto jedinečného místa se podařilo vše perfektně časově sladit a s developerem se domluvit na předání bytu ve stavu Shell and Core, tedy v naprostém kolaudačním minimu. V tu chvíli přichází na scénu architektonické studio SMLXL, které mělo za úkol udělat finální úpravy.  „Měli jsme dostatek času si vše pořádně promyslet a ve chvíli, kdy klienti byt převzali, jsme mohli začít s prací,“ pochvaluje si hlavní architektka Ing. arch. Klára Valová. „Při první návštěvě bytu nás čekalo nemilé překvapení, a sice okna. Původní tovární vzhled oken, který developer sliboval na projektu zachovat, byl nahrazen plastovými. Protože se ale jedná o rohový byt a okna zde tak hrají velkou roli, bohužel to zcela změnilo jeho ráz, a to i přesto, že jejich velikost je nadstandardní. Mým úkolem tedy bylo sem dostat opět industriálního ducha a okna naopak trochu potlačit,“ vysvětluje situaci architektka. „Hlavní obytný prostor jsme maximálně otevřeli do vstupní části a nechali jsme vyniknout centrální sloup a z něj vedená žebra, která tvoří základní konstrukci celé budovy a na stropě tvoří zajímavou strukturu. Ta ovlivňuje i celkový tvar bytu, který není pravoúhlý. Na tuto nepravidelnost jsme navázali i v podlaze, která je ze dvou materiálů – lité stěrky a dřevěných prken podle toho, jak je funkčně potřeba – litá stěrka u vstupu a v kuchyni a dřevo v chodbě, pokojích a hlavní obytné části u TV. Spoje těchto podlah pak kopírují směr žeber.“ Byt měl působit čistě a světle, proto bylo rozhodnuto, že železobetonová konstrukce bude přetřena nabílo, a také betonové prvky jsou použity pouze okrajově. Najdeme je pouze v obývacím pokoji za TV a na kusovém nábytku.

Lana a beton

Dominantou hlavní obytné části se stal betonový ostrůvek. Ostrůvek i lavice byly na míru vyrobené firmou Gravelli a doplňují je svítidla Brokis.  Přímo z ostrůvku vychází tenká deska ze dřeva a corianu, která slouží jako jídelní stůl. Dřevo mořené na šedo, corian a beton jsou materiály, které se pak opakují i na ostatním nábytku v hlavní obytné části. „Ostrůvek, jako centrální bod nejen obývacího pokoje, ale i celého bytu, umocňuje i atypicky řešené barového sezení formou zavěšených houpaček, stejně jako to, že díky průhledům v bytě je vidět i přes dlouhou chodbu už při vstupu do bytu,“ popisují autoři projektu. Prvek černých lan se pak prolíná celým bytem a můžeme ho vidět jak u vstupu, kde je zavěšená tyč na kabáty, tak v šatně nebo jako úchytky u vestavných skříní. Houpačkami a lanovými závěsy je zároveň podtržena i atypická výška v bytě, která je 3,3 m. Při průchodu bytem působí prostor velice čistě a světle. Tomu je pak v kontrastu ložnice a koupelna, kde jsou naopak použity mnohem tmavší materiály, a to i z důvodu, že tyto místnosti slouží pro odpočinek a relax. Šatna a obložení stěny v ložnici, ve kterém je schovaná technická místnost s pračkou a sušičkou, má evokovat přepravní kontejnery. Jsou tedy vyrobeny z překližky, kterou jsme pouze namořili do šedého odstínu.

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion