Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Zahradu v mini bytě mladého lékaře zalévá odpadní voda ze sprchy

Info ikona
Pracující lékař, buldok a zahrada uprostřed jejich nového bytu

Hlavním problémem v tomto čtyřicetimetrovém bytě bylo nesnesitelné horko v letních měsících a nedostatečná cirkulace vzduchu. Šikovní architekti pro lékaře Jamieho a jeho psa vytvořili místo, kde si odpočinou za jakéhokoli počasí.

Terezie Benoni | 17. 01. 2022

Dnes vás vezmeme do španělského Madridu za lékařem Jaimem, který slouží na pohotovosti a jeho buldokem Albóndigem. Hlavním problémem, který dostali architekti ze studia Husos Architects vyřešit, bylo proudění vzduchu v interiéru a pasivní klimatizace. Špatně postavené stěny přirozenému proudění bránily, a tak se byt v létě přehříval. Buldoci jsou na vedro velmi citliví, a tak bylo ochlazení interiéru určujícím aspektem celé realizace. Nově tak vznikla dispozice, která otevírá byt na východ i na západ a umožňuje cirkulaci vzduchu. S chlazením interiéru pomáhá také vertikální jedlá zahrada na balkóně orientovaném na západ. Vegetace předchází přehřívání domova v létě a obecně funguje jako tepelný polštář, ochlazuje interiér a díky tomu, je potřeba zapínat klimatizaci jen v nejnutnějších případech. „Madrid a jeho okolí trpí vážným nedostatkem vody, který se s rostoucími teplotami postupně zhoršuje, a tak jsme s pomocí agronomů a programátorů navrhli systém recyklace šedé vody ze sprchy tak, aby bylo možné zavlažovat rajčata, bylinky a další rostliny v zeleninové zahradě,“ vysvětlují Husos Architects. Podél balkonu je zevnitř vytvořen systém trubic a filtrů vedoucích ze sprchy. Vzhledem k tomu, že Jaimeho pracovní doba je velmi proměnlivá, dohání spánek během dne. „Místo toho, abychom se zaměřili na ložnici jako jediné místo k odpočinku, vytvořili jsme takovou speciální kapsli pro siestu v obývacím pokoji jako alternativu ke klasické ložnici.“

V minibytě nechybí pokojíček pro hosty

Architekti měli k dispozici plochu o velikosti 46 m². „Kapsle“ v obývacím pokoji může sloužit také jako pokoj pro hosty a plně tak nahrazuje klasickou rozkládací pohovku. Majitel má uložení hostů v tomto bytě zcela bez práce. Odtud může také sledovat filmy na promítacím plátně, díky dennímu světlu je zde také skvělý čtecí koutek. Tento box je součástí širokého pásu, ve kterém je umístěná šatna, technická místnost a hlavní ložnice. Kromě toho, že se po rekonstrukci bytu Albóndig dočkal svěžího vzduchu, může si užít také měkké polštářky umístěné na zemi. Tyto polokoule jsou nejen pohodlné, ale mají také chladivý efekt, protože mezi nimi cirkuluje vzduch. K podlaze jsou připevněné přísavkami, takže jdou snadno přemístit. Byt najdeme v komplexu postaveném v 60. letech minulého století. Jedná se o stavbu se společnou středovou terasou, tak jak je ve Španělsku typické. Zde dochází ke vzájemné interakci sousedů. Bohužel v tomto domě je tento centrální prostor vyplněný obchodními prostory, což narušuje komunitní atmosféru.