Mexická tradice dobývá svět
Jídlo hraje při oslavách klíčovou roli. Pro mexický svátek je typický sladký chléb „pan de muerto“, zdobený tvary připomínajícími kosti, nebo barevné cukrové lebky se jmény zesnulých. Tradice říká, že duše zemřelých se nasytí „duchovní esencí“ připravených pokrmů. Když oslavy skončí, zbytek jídla snědí živí, i když podle pověry už nemá žádnou chuť ani výživovou hodnotu, protože to nejdůležitější si z něj vzaly právě duše. Díky mexickým komunitám se Día de los Muertos rozšířil do Spojených států i Evropy. Jeho popularitu v posledních letech raketově zvýšil například animovaný film „Coco“, který fascinujícím způsobem představil jeho barevnost a hluboký smysl. S rostoucí oblibou však přichází i více komerce, ať už jsou to kostýmy, dekorace nebo tradiční symboly, které se prodávají i tam, kde svátek nemá žádné duchovní kořeny. Ačkoli se formy oslav památky zesnulých po světě liší, všechny vycházejí ze stejné lidské potřeby a tou je touha uctít své předky a přemýšlet o koloběhu života a smrti. Mexický Den mrtvých je výjimečný svým důrazem na radost, barvy a komunitní setkávání.
Zdroj: travellocal.com, kudyznudy.cz