Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Zásadním úkolem pro architekty bylo navrhnout rodině dostatek úložných prostor v celém bytě

Info ikona
Zásadním úkolem pro architekty bylo navrhnout rodině dostatek úložných prostor v celém bytě

Interiér v novém bytovém domě na pražském Barrandově potřeboval především vyřešit spojený prostor kuchyně s obývákem a zároveň vymyslet dostatek nových úložných prostor v celém bytě. Rovněž navrhnout podobu ložnice, předsíně, pracovny a obytné terasy.

Terezie Benoni | 26. 07. 2022

„Jelikož se jedná o koncepci interiéru v již hotovém nově postaveném domu, snažily jsme se zaměřit především na vestavný nábytek na míru a zvolit vhodné vybavení, které tomuto místu dodá funkční řád a ucelenou podobu, která se bude odrážet napříč celým prostorem,“ popisují autorky projektu z ateliéru ANNY architects. „Ústředním tématem se pro nás stala kuchyně spojená s obývákem a jídelnou. Zvolily jsme variantu kuchyně vedoucí přes celou jednu stěnu obývacího pokoje v kombinaci s ostrůvkem, který navýší pracovní plochu, bude sloužit jako alternativní místo pro posezení a zároveň bude pomyslně oddělovat kuchyňskou část od té obývací. Ostrůvek má kromě praktické funkce i tu reprezentativní, měl by v celém prostoru sloužit jako šperk. Zvolily bychom proto k jeho akcentaci buď vyvzorkované leskle bílé keramické obklady anebo v rámci druhé varianty obložení z umělého kamene ve světle šedo-bílém dekoru terazza či mramoru. Nad ostrůvek umisťujeme designové osvětlení ve zlatém provedení a doplňujeme ho barovými židlemi značky Mutto.“

 

Jasně rozdělené zóny

Obývací pokoj je rozdělený na dvě části, a to na jídelní a odpočinkovou. V odpočinkové zóně je umístěný gauč a pohodlné křeslo s podnožkou z kůže a konferenčními stolky. Tato část je pomyslně předělena od té jídelní knihovnou, která supluje funkci konzolového stolku, a zároveň nabízí místo k ukládání knih, které nebylo snadné umístit vzhledem k tomu, že se v celém prostoru rozpíná spousta oken a není zde tolik holých stěn. „Na obývací pokoj navazuje velká terasa, kterou bychom doporučili vybavit venkovní zahradní pohovkou a zahradním nábytkem v podobě jídelního stolu a židlí značky EGOE. Celý prostor by byl orámován dřevěnými, černě mořenými truhlíky vyhotovenými na míru s vloženou geotextilií, které by byli trvale osázený okrasnými trávami, které nevyžadují velkou údržbu a byli by vhodné vzhledem k orientaci terasy na jiho-východ. Rovněž by bylo dobré zvolit vhodnou formu zastínění, a to buď v podobě sofistikovanější kotvené kovové konstrukce do fasády anebo levnější alternativou ve formě ocelových lanek a stínících venkovních látek. Do ložnice a pracovny navrhujeme jednoduché klasické vestavné skříně, které by se v druhé projektové fázi specifikovaly v rámci vnitřního uspořádání ku potřebám investora. Doplňujeme je pruhem sloužícím jako knihovna, do které je zároveň možné uložit různé pořadače, krabice či drobnější dekorace. Materiálově navrhujeme použít bílé lamino v kombinaci s dubovou dýhou.“

Zdroj informací: ANNY architects, www.annyarchitects.com