Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Lidé a místa

Mladí manželé se rozhodli opravit zahradní domek: Jejich skromné plány se zvrtly v ohromující projekt, který sklízí obdiv

Letitá zahrada a v jejím cípu opuštěný výtvarný ateliét. Olga s Jakubem ho chtěli jen poopravit, aby sloužil občasným hostům k přespání. Rekonstrukce se ale zvrtla ve velký projekt.

Terezie Benoni | 21. 05. 2024

Olga s Jakubem se nastěhovali do prvorepublikové vily v Řevnicích, k níž patřila zahrada a zahradní domek. Tedy spíš dům, stavba totiž zaujímá 98 metrů čtverečních. Sloužila kdysi jako ateliér, který si v 70. letech postavil sochař Jindřich Severa. Záhy po jeho dokončení ale zemřel a život v ateliéru ustal na dlouhých čtyřicet let. Až právě Plojharovi se rozhodli to změnit. „Plánovali jsme základní rekonstrukci, aby tu mohli občas přespávat příbuzní, a hlavně jsme se chtěli zbavit azbestu, který byl ve stavbě použitý,“ vzpomíná Olga. Manželé a dnes také rodiče dvou malých dětí stále s údivem vzpomínají na výjevy jako ze sci-fi filmu, kdy po zahradě běhali lidé v ochranných oblecích, odnášeli nebezpečný materiál a průběžně se omývali u speciálních přístrojů. Azbest byl pryč, vše ostatní ale nabralo trochu jiný směr a lehká rekonstrukce přerostla v zásadní přestavbu.

Galerie: Domek v zahradě

Čtěte také: Proměny, které nás nadchly: Herec Jiří Langmajer má pracovnu ze zahradního domku a Pokáč nacpal rodinu do jedné místnosti

Navštívili jsme dva jedinečné interiéry známých osobností, které se nezalekly omezeného prostoru a využily doslova každý centimetr. Račte vstoupit na hvězdnou návštěvu!

V závěru nezbýval rozpočet, tak manželé přiložili ruku k dílu

S projektem pomohli přátelé architekti z ateliéru Ormigon Alena a Jakub Popelovi. Kromě nových oken, terasy, fasády, kanalizace a přívodu vody navrhli do interiéru unikátní centrální box z překližky. „Zvenku je kuchyň a pohodlný gauč, uvnitř pak koupelna se sprchovým koutem, toaleta a pod schody je schovaná pračka. Z galerie se vstupuje do jediné podkrovní místnosti, dnes ložnice, kam se původně lezlo jen po žebříku,“ popisuje Jakub. Rekonstrukce trvala rok a její finále bylo prý náročné. „Docházely peníze, takže jsme si se spoustou prací museli poradit sami a učili se různá řemesla. Manžel byl trochu elektrikářem i truhlářem, společně jsme byli podlaháři…“ směje se Olga. I kvůli finanční náročnosti ateliér zatím neslouží jen rodině, ale pronajímá se také fotografům, filmařům, slouží k pořádání workshopů a dalším akcím.

TEXT: KATEŘINA NOVÁ | FOTO: HONZA ZIMA

Čtěte také: Geniální a levná proměna dětského pokoje: Nela a Teo se s vámi podělí o své dobrodružství s delfíny a velrybami

Nela a Teo jsou takoví malí hraví delfíni- nade všechno milují vodu. To nahrálo designérce Romaně k tomu, aby vytvořila mořský svět přímo v jejich dětském pokoji. Jako koráb v místnosti pluje nová patrová postel doprovázená hejnem velryb.
Zdroj článku

Související články

Lidé a místa
Zjistěte, jaké je to strávit noc ve Shrekově bažině: Připravte se na nezapomenutelný zážitek

Zjistěte, jaké je to strávit noc ve Shrekově bažině: Připravte se na nezapomenutelný zážitek

Lidé a místa
Představitelka doktorky Quinnové strávila desetiletí za branami anglického panství a my můžeme nahlédnout do pohádkového interiéru

Představitelka doktorky Quinnové strávila desetiletí za branami anglického panství a my můžeme nahlédnout do pohádkového interiéru

Lidé a místa
15 metrů ohromí svou jednoduchostí a pohodlím: Minidomek v lese je ideální pro digitální detox

15 metrů ohromí svou jednoduchostí a pohodlím: Minidomek v lese je ideální pro digitální detox

Lidé a místa
Hravé retro v domově mladé rodiny: Pořídila nový dům, ale zařídila ho zcela odlišným způsobem

Hravé retro v domově mladé rodiny: Pořídila nový dům, ale zařídila ho zcela odlišným způsobem