Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Babičky to věděly nejlépe. Patří brambory při vaření do studené nebo do horké vody?

Brambory jsou stálicí české i světové kuchyně, přesto se kolem jejich přípravy stále vede jedna zásadní debata. Máme je vkládat do studené, nebo už do vařící vody? Ačkoliv se to může zdát jako detail, správný postup má zásadní vliv na výslednou chuť i texturu. Odpověď je přitom překvapivě jednoznačná.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 24. 11. 2025

Brambory jsou plné škrobu. Kdybyste je vložili rovnou do vroucí vody, uvaří se na povrchu až příliš rychle. Tím se vytvoří vnější pevná vrstva, která zabrání teplu proniknout dovnitř. Výsledkem jsou brambory na povrchu rozvařené a moučnaté, zatímco jejich střed je stále nepříjemně tvrdý. Když je naopak prohříváte pomalu a začnete studenou vodou, uvaří se rovnoměrně od okrajů až k jádru. Právě to je důležité pro přípravu lahodné bramborové kaše, salátů nebo šťouchaných brambor. Hezky to shrnuje i stará kuchařská moudrost. Co roste pod zemí, vaří se ve studené vodě, co roste nad zemí, patří do horké.

Mohlo by se vám líbit

Bez sklepa uskladníte brambory na celou zimu: Stačí vám k tomu trochu kmínu

Nakoupili jste si zásobu brambor na zimu nebo sklidili vlastní úrodu, ale chybí vám ideální sklep? Žádný strach, i v panelákovém bytě se dají brambory uchovat čerstvé a chutné po dlouhé měsíce. Stačí, když znáte pár základních triků a vyvarujete se několika častých chyb.
marianne.cz

Od salátu po kaši

Ať už připravujete brambory na salát, jako přílohu, nebo základ pro bramborovou kaši či pyré, postup je vždy stejný. U těchto pokrmů je dokonalá a jednotná textura naprosto zásadní pro lahodnou chuť. Díky pomalému ohřevu se navíc lépe zachovají živiny a nezničí se kvůli teplotnímu šoku. Malý tip se týká také solení. Vodu je lepší solit až ve chvíli, kdy se začne vařit. Pokud byste sůl přidali hned na začátku, mohla by slupka i dužina zbytečně ztvrdnout

Info ikona
Vaření brambor

Jako u každého pravidla, i zde existuje výjimka, která ho potvrzuje. Pokud připravujete brambory na hranolky nebo je chcete následně opékat a toužíte po extra křupavém povrchu, můžete využít krátké povaření v horké vodě. Tento proces vytvoří na povrchu tenkou vrstvu, která se při smažení či pečení promění v dokonalou krustu. Jde však o specifickou kuchařskou techniku, nikoliv o standardní způsob vaření. Pro všechny ostatní případy ale platí výše zmíněné. Pokud chcete brambory, které se nerozpadají, nejsou na povrchu oslizlé a uvnitř tvrdé, vždy začínejte se studenou vodou

Zdroj: taste.com.au, potatogoodness.com

Mohlo by se vám líbit

Konec nervům při loupání vajec? Stačí použít geniální fígl a vajíčko vám prakticky samo vyklouzne ze skořápky

Asi to znáte. Uvaříte si vajíčka natvrdo, ale při loupání se vám polovina bílku přilepí na skořápku a výsledek je všechno, jen ne dokonalý. Naštěstí existuje několik osvědčených triků, díky kterým budou vaše vajíčka vždy hladká a bez jediné chybičky.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×