Přejít k hlavnímu obsahu
Jídlo

4 způsoby, jak připravit chutné hranolky bez brambor

Všichni víme, že smažené hranolky nejsou nic dietního. Přesto si je často nedokážeme odepřít. Připravte si takové, po kterých se nebudete cítit provinile vůči svému zdravému životnímu stylu.

Karolína Peřinová | 28. 07. 2018

V oblíbenosti vedou i u dětí. Pokud chcete, aby dítě vymetlo talíř, naservírujte mu hranolky s kečupem. Tentokrát se ale vyhněte bramborám a použijte např. celer, mrkev, batáty nebo cuketu. Když je doplníte dipem, budete překvapeni, jak si všichni pochutnají.

Cuketové hranolky

Cuketové

Ingredience:

- 4 malé nebo 2 velké cukety

- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu

- 1/2 hrnku sušeného tymiánu

- 1/2 lžičky sušeného oregana

- 1/2 lžičky sušené bazalky

- 1/4 lžičky sušeného granulovaného česneku

- sůl

- čerstvě namletý černý pepř

- 2 lžíce olivového oleje

- 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Připravte si plech s pečícím papírem.

V misce smíchejte parmazán, sušené bylinky, sůl, pepř a česnek.

Cukety rozložte řeznou částí nahoru na plech. Pokapejte olivovým olejem a posypte parmazánovou směsí.

Pečte v troubě asi 15 minut, dokud nebudou cukety měkké. Poté zapněte funkci grilu na nejvyšší výkon a grilujte cca 3 minuty. Ve chvíli, kdy budou hranolky pěkně křupavé, troubu vypněte. Posypte čerstvou petrželí a můžete ihned podávat.

Batátové hranolky

Batáty

Ingredience:

- 2 větší batáty

- 1 lžička mleté papriky

- 1 lžička sušeného česneku

- 1 lžička soli

- pepř

- 3 lžíce olivového oleje

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Batáty pořádně omyjte a i se slupkou nakrájejte na silné hranolky.

Vložte je do mísy, posypte paprikou, sušeným česnekem, osolte a opepřete. Na závěr zalijte olivovým olejem a zamíchejte, aby se hranolky ve směsi obalily.

Batáty vyložte na plech s pečícím papírem a pečte zhruba 20 minut, než batáty změknou a zezlátnou.

Nasládlé mrkvové hranolky

Mrkvové

Ingredience:

- 500 g mrkve

- 4 lžíce olivového oleje

- 1/2 lžičky sušené bazalky

- 1/2 lžičky sušeného oregana

sůl a pepř

Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Mrkve očistěte a nakrájejte na hranolky (menší mrkvičky krájet ani nemusíte).

Vložte je do misky, zalijte olivovým olejem, posypte bazalkou, oreganem, solí a pepřem. Pořádně promíchejte.

Rozmístěte na plech a pečte cca 25 minut.

Dýňové hranolky

Dýňové

Ingredience:

- 1 středně velká dýně Hokaido

- olivový olej

- sůl, pepř, drcený kmín

- bylinky (oregano, tymián, rozmarýn)

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dýni omyjte, vydlabejte a i se slupkou nakrájejte na půlměsíčky.

Vyložte je na plech s pečícím papírem, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete, případně posypte bylinkami.

Pečte v troube 30 - 40 minut. Upečené hranolky můžete podle chuti potřít drceným česnekem se solí