Některé chyby staré kuchyně vám vadily od chvíle, co jste se nastěhovali, jiná bolavá místa už sami ani odhalit nedokážete, protože jste si na ně za ty roky zvykli. Teď ale musí všechno pryč! A možná vás překvapí, kdo vám poradí nejlépe.
Vzpomeňte si na první dojem
Takřka pravidlem je, že co nám zprvu vadilo, postupem času vypouštíme a z provizorií se stávají každodenní součásti našeho bydlení. Ale první dojmy jsou neklamné! Dejte si na čas a zapátrejte v paměti – jaké byly vaše pocity, když jste poprvé spatřili vaší novou, nyní již starou kuchyni? Nepřipadala vám místnost příliš tmavá? Nevzpomínáte si na příměr čistě bílé kuchyně k nemocnici? Neprojelo vám hlavou nešťastné a kapitulující budiž? A co první vaření? Neohýbali jste se zbytečně pro každou pánev nebo talířek? Nepřipadal vám dřez o jeden krok dál, než by musel být?
Správná kuchyně je vzdušná a prostorná, ale zároveň v ní není nic příliš daleko.
Uspořádejte společné vaření
Požádejte proto někoho z přátel, ať zkusí ve vaší kuchyni uvařit. Můžete to pojmout jako stylový společenský večer. Dozvíte se spoustu zajímavých věcí! Nebude jim kuchyň těsná? Jak pohodlný jim bude připadat pohyb kolem sporáku? Chodí si kamarádka recept v kuchařce číst k oknu? Pak je výkon či rozmístění žárovek špatné. Vypadá to u vás po úklidu kuchyně jako v prodejně použitého nádobí? Pak vám chybí myčka nebo máte malý odkládací prostor u dřezu. Orientujete se i po pěti nebo deseti letech pomalu a hledáte stále totéž (sklenice, příbory) v různých skříňkách? Pak jste zřejmě kvůli nedostatku úložných prostor umístili své věci hekticky a nesystematicky. To, že pro každou lžičku musíte udělat krok a půl navíc už si nepamatujete, ale z pohybů člověka nezběhlého ve vašem prostředí to můžete dobře odpozorovat.
Jedním ze základních pravidel ergonomické kuchyně je dostatek místa pro přípravu potravin mezi varnou deskou a dřezem.
Vyhněte se těmto hlavním chybám v ergonomii:
- Dřez je umístěn příliš daleko od myčky, z nádobí kape voda na zem a podlaha je neustále špinavá a kluzká. Vedle dřezu chybí místo na odkapávač.
- Skříňky jsou nevhodně umístěny tak, že otevření jedné částečně znemožňuje či znesnadňuje otevření druhé.
- Velikost pracovní plochy je nedostatečná pro pohodlné vaření. Mezi mycí a varnou zónou téměř není prostor.
- Digestoř je umístěna buď příliš nízko – k připravovaným pokrmům se dá obtížně dostat, nebo příliš vysoko – odsávání par není optimální.
- Mycí prostředky jsou uskladněny společně s potravinami či nádobím, protože jinde na ně není místo. Chybí úložné prostory nebo jsou chybně rozmístěny.
- Elektrických zásuvek je málo, nebo jsou nevhodně umístěny. S tím, kam zapojíte všechny kuchyňské pomocníky od kávovaru přes tyčový mixér, si nikdo hlavu nelámal.
Náčrt nové kuchyně byste si měli vytvořit i tehdy, pokud neplánujete využít služeb odborníků.
Plánek si udělejte i sami
Grafický návrh z kuchyňského studia má většinou hned několik variant včetně barevného rozvržení. Kromě vašich přání vám můžou profesionálové ukázat i svou představu, která se může ukázat pro daný prostor vhodnější. Náčrt nové kuchyně byste si ale měli vytvořit i sami, pokud neplánujete využít služeb odborníků. Osvědčenou klasikou je tužka a čtverečkovaný papír; nepodceňujte tyto dva pomocníky – mohou odhalit pozitiva i negativa, na která jste předtím ani nepomysleli! Někteří větší výrobci kuchyní nabízejí také vlastní online programy, s jejichž pomocí si každý navrhne kuchyni snadno sám a výborným tipem jsou i volně stažitelné programy pro navrhování interiérů, například Room Arranger nebo KitchenDraw.
Zdroj informací: Autorský článek