Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Proměny

Ivana a Vojtěch sice bydlí sami, ale stále je někdo navštěvuje: Proto potřebovali zbrusu novou kuchyň

V domě mají neustále společnost. Jezdí k nim děti s rodinami a navštěvují je i rodiče. A v kuchyni to voní každý den: Kynuté buchty, ovocné knedlíky, rajská... Novou podobu místa, kde se s láskou vaří, si vzala na starost jejich mladší dcera, designérka Romana.

Terezie Benoni | 26. 06. 2024

„S rodiči je vždycky milá práce. Tatínek je elektrikář, takže s radostí přiložil ruku k dílu, když se řešilo bezdotykové osvětlení linky LED pásky nebo zapojení indukce. S maminkou jsme zase plánovaly design a občas jsme společně musely tátu přesvědčit, že to staré je sice dobré, ale nové bude lepší,“ usmívá se Romana a pokračuje: „První větší rekonstrukci rodiče dělali před dvaceti lety, když se do montovaného domu stěhovali. Tehdy se dělala i smrková podlaha a horizontální okna, které maminka s tatínkem chtěli i nyní v této podobě zachovat. Všechno ostatní jsme se rozhodli udělat nově. Abych do kuchyně pustila víc světla, odstranili jsme skříňky nad okny a na stěnu nad ně dali obkladačky a police. Pracovní plocha byla zavalena věcmi, takže různé dózy, toustovače a hlavně mikrovlnná trouba putovaly do linky. Rodiče museli oželet výsuvnou potravinovou skříň, ale spoustu nového místa nabídly skříňky vytažené do stropu. Nahoru maminka ukládá méně využívané věci,“ vysvětluje designérka Romana Jašková.

 

Galerie: Kuchyň plná lásky

Čtěte také: Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou v minimalisticky pojatý interiér. Samotná realizace nebyla nákladná a základním úkolem bylo vymyslet, jak sem přilákat potřebné světlo.

Tanec kolem hrnců

„Vzpomínám ještě na časy, kdy jsme tu žili s dcerami a kuchyň pro čtyřčlennou rodinu byla přece jen trochu malá. Teď sice vařím i pro početná rodinná setkání, ale kolem hrnců ‚tančíme‘ už jen s Vojtěchem, který je v kuchyni skoro víc než já – a teď se sem pohodlně vejdeme i společně. Moc se mi líbí, jak čistě, uklizeně a přívětivě kuchyň působí. Je tu mnohem více světla. Ulevilo se mi, když jsme přemístili myčku, dřez i mikrovlnku a zbavili se rohových skříněk, které při otevření blokovaly přístup do těch sousedních. Při rekonstrukci jsem udělala revizi kuchyňských pomocníků a nádobí. Nadbytečné věci jsme dali na chalupu – a neříkám, že jsem se stala minimalistkou, ale těší mě, že všechno, co tu zůstalo, je k potřebě. Jsme moc rádi, že máme tak šikovnou dceru,“ pochvalují si majitelé.


TEXT: OLGA PROCHÁZKOVÁ | FOTO: ROBERT TICHÝ

Čtěte také: Kamenná stodola se proměnila v dokonalý mini domek tak akorát pro dva

Jen půl hodiny cesty od irského Dublinu se nachází venkov, kterému kralují staleté kamenné stavby. Na dvoře jedné takové usedlosti majitel proměnil starou stodolu v dokonalé útočiště před hektickým světem.
Zdroj článku

Související články

Dům
Minidomek v Jižních Čechách slouží pro útěk před ruchem města

Minidomek v Jižních Čechách slouží pro útěk před ruchem města

Lidé a místa
Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Byt
Nevyužitá bazénová hala v Bratislavě se proměnila v jeden z nejkrásnějších interiérů loňského roku a nyní slouží jako vícegenerační bydlení

Nevyužitá bazénová hala v Bratislavě se proměnila v jeden z nejkrásnějších interiérů loňského roku a nyní slouží jako vícegenerační bydlení

Byt
V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech

V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech