Kde děláme nejčastější chyby?
Nápojové kartony, tedy obaly od mléka, džusů nebo smetany, tvoří samostatnou kategorii odpadu. Většina obcí je v Česku sbírá do žlutého kontejneru spolu s plasty, ale někde mají pro ně vyhrazené oranžové nádoby. „Většinou neuděláte chybu, pokud nápojový karton vyhodíte do žlutého kontejneru spolu s plasty. V některých obcích se však třídí zvlášť,“ vysvětluje Štěpán Ledvina ze společnosti Tetra Pak. Pomoci může i jednoduché pravidlo, vždy se řiďte nálepkou na kontejneru. Další častou chybou je přesvědčení, že obaly musí být dokonale umyté, jinak do recyklace nepatří. Ve skutečnosti stačí, aby byly prázdné. „Nápojový karton před vyhozením stačí vyprázdnit, není nutné ho mýt. Důležité je ho zmáčknout, aby zabíral co nejméně místa,“ dodává Ledvina. Podobně je to i u skleněných. „Vybrané vyhozené sklo necháváme v rámci technologického postupu odležet v našem skladu střepů, kde biologická složka, lidově řečeno, vyhnívá. Následně střepy zpracováváme v naší technologii,“ říká Juraj Golej, environmentální inženýr ze společnosti, která recykluje obalové sklo.