Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Proměny

Své bývalé sousedce proměnila koupelnu v útulnou a prostornou místnost

Tohle je projekt, kde se sešly dvě bývalé sousedky: Andrea a Monika. Před lety je dělilo jen pár pater v činžáku, pak se ale Andrea odstěhovala a až práce ji přitáhla zpět na místo, kde prožila kus života. Sentiment ale rychle zmizel, bylo potřeba hnout s Moničinou koupelnou!

Terezie Benoni | 30. 06. 2023

První potřesení ruky a je vám to jasné. Monika je pohodová, milá, komunikativní a navíc má skvěle zařízený byt – jen slušnost nám nedovolila bezostyšně ho prozkoumat do posledního zákoutí. S manželem a dvěma dcerami bydlí kousek od legendárního pražského Ďolíčku, kde atmosféru určují ulice lemované vysokými činžáky. „Bydlíme tu od roku 2005 a musím přiznat, že největší inspirací při zařizování pro mě bylo a je Marianne Bydlení. Andreu jsem znala jako sousedku a sledovala jsem i její práci v časopise,“ vypráví Monika. Byt si zařídila skvěle. Když ale rodina zatoužila po nové koupelně, rozhodla se nepouštět se na tenký led. „Bylo to na mě moc velké sousto, hlavně technicky. Proto jsem vám napsala, a bylo jasné, jakou designérku si přeju.“

Galerie: Vzdušná koupelna
Mohlo by se vám líbit

Chatičku trampů se suchým záchodem a koupelnou pod širým nebem potkala radikální proměna

Na malou chatu uprostřed lesů nad meandrem Vltavy nedaleko soutoku s Berounkou jezdí majitel i jeho už starší rodiče. Všichni jsou srdcem i duší trampové. Donedávna jim proto stačilo jen spartánské spaní, koupelna pod širým nebem a suchý záchod. Přišel ale čas to změnit.
marianne.cz

Omezení projekt protáhla

„Málokdy předělávám něco, co už je krásné. Původní Moničina koupelna totiž měla švih i styl. Na druhou stranu chápu, že děti rostou, čas běží, potřeby rodiny se mění a třeba úložný prostor tu opravdu chyběl. Projekt nebyl náročný na vymýšlení, s Monikou jsme si úplně rozuměly, většina spolupráce se ale bohužel odehrávala v době covidových omezení. Kromě několika schůzek jsem tak obvykle Monice poslala instrukce, do jakého showroomu si má zajet – tam už na ni čekali a ukázali jí vzorky, které jsem nechala připravit. Monika si vybrala a dala mi vědět. Kvůli covidu jsme taky musely vybrat jinou značku baterií, ta původní nebyla k sehnání. K tomu si připočítejte prodloužené čekací doby, což je fakt, s nímž se dnes už musí počítat. Projekt se tak poměrně protáhl, ale stejně – byla to radost," pochvaluje si designérka Andrea Beranová.

V ČEM JE PROMĚNA VÝJIMEČNÁ

„Pominu-li, že se mi s Monikou opravdu výjimečně dobře spolupracovalo, tak velkou výhodou samozřejmě je, že jsem v tomhle domě bydlela: vím, kde co vede a jak se chovají zdi nebo podlahy, když se do nich kopne. Například posunutí kotle bylo opravdu náročné. Navíc jsme museli vyřešit i spoustu dalších věcí, třeba změnu vývodu vodovodních baterií, osvětlení a tak dále. Strop se snižoval sádrokartonem, abychom získali prostor pro kabely a další vedení. Výsledek víc než jindy závisel na šikovnosti řemeslníků – a oni šikovní byli! Musím zvlášť pochválit stavební firmu pana Jakeše. Jen pro příklad: když viděl, že nika je špatně obložená a dlaždice se sbíhají, nechal to celé vybourat a udělat znovu. Za odměnu jsem se pak mohla věnovat designovým detailům.“


TEXT: OLGA PROCHÁZKOVÁ | FOTO: ROBERT TICHÝ

 

Mohlo by se vám líbit

Menší chodba v panelákovém bytě nevyhovovala, nebylo si kde sednout, odložit kočárek a ani kam pověsit kabáty. Jak se její proměna vydařila?

Do relativně velké vstupní haly vede hned patero dveří, pokud počítáme i průchod do kuchyně. Ačkoli je tu dost podlahové plochy, bylo potřeba všechno uspořádat tak, aby prostor nepůsobil zahlceně, a přitom splňoval představu o útulném místě, které z celého bytu vidíte jako první i poslední.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Proměny
Zelený strop a červené topení:  Proměna dřív fádní jídelní v originální místo plné pozitivní atmosféry

Zelený strop a červené topení: Proměna dřív fádní jídelní v originální místo plné pozitivní atmosféry

Proměny
Proměna kuchyně a jídelny: Majitelka chtěla, aby interiér působil romanticky, ale ne naivně, útulně, a přitom funkčně

Proměna kuchyně a jídelny: Majitelka chtěla, aby interiér působil romanticky, ale ne naivně, útulně, a přitom funkčně

Proměny
Proměna nudné předsíně na pražském Žižkově: Pryč je úzká nudle s bílými stěnami

Proměna nudné předsíně na pražském Žižkově: Pryč je úzká nudle s bílými stěnami

Proměny
Proměnili dětský pokoj tak, že už z něj děti nechtějí vůbec vytáhnout paty

Proměnili dětský pokoj tak, že už z něj děti nechtějí vůbec vytáhnout paty