Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Fermentovaná zelenina má řadu výhod. Mimo jiné posiluje imunitu a skvěle chutná

Kvašená zelenina je snadněji stravitelná, obsahuje probiotika, která pozitivně ovlivňují zdraví střev a tím i imunitního systému, a má příjemně nakyslou chuť. Vyzkoušejte ji...

Jana Bitalová | 3. 06. 2024

Kvašení, neboli také fermentace, je proces, při kterém bakterie přeměňují jednoduché cukry na kyselinu mléčnou, a to bez přístupu vzduchu. Existuje přitom mnoho metod kvašení. Dlouhodobé může trvat několik týdnů a znáte ho hlavně z přípravy kysaného zelí. Krátkodobé zase probíhá jen několik dní a takto upravená zelenina má kratší dobu trvanlivosti – v řádech týdnů, a je třeba ji uchovávat v lednici.

Co budete potřebovat ke kvašení zeleniny?

K domácímu kvašení zeleniny nepotřebujete drahé vybavení. Stačí obyčejné zavařovací sklenice – větší pro naplnění zeleninou a menší s vodou jako zátěž, aby byla zelenina zcela potopená v nálevu nebo vlastní šťávě. Můžete si také pořídit speciální sklenice na kvašení.

Nejčastěji se ke kvašení používá zelí, nicméně jde to i s jinými druhy zeleniny, jako je cibule, mrkev, řepa, ředkvičky, pórek, kedluben, celer, brokolice, ředkev a květák.

Další ingredienci představuje sůl, která zjednodušuje proces kvašení. Nejvhodnější je mořská nebo růžová himalájská, jelikož obsahují minerály. Chcete-li kvasit bez soli, jako startér kvašení použijte probiotika. Přidat pak můžete také různé druhy koření. Chutný je třeba kmín, křen, trocha chilli, česnek, bobkový list i nové koření.

Hlavně žádný vzduch

Zelenina musí být ponořená pod hladinou nálevu nebo vlastní šťávy, aby k ní nepřišel vzduch. Kvašení ve vlastní šťávě je přitom způsob vhodný pro druhy zeleniny, které mají dostatek vlastní šťávy, jako je například zelí.

Vyzkoušejte kvašené zelí s mrkví a cibulí

Na tuto kombinaci budete potřebovat hlávkové zelí, mrkev, cibuli a sůl. Zeleninu nakrájíte a smícháte se solí (20 gramů soli na 1 kg zeleniny). Necháte několik hodin odležet a napěchujete do sklenic, kde musí být pod hladinou vlastní šťávy. Kvasit bude 4 až 8 dnů při pokojové teplotě, potom můžete ochutnat a skladovat sklenice v lednici.

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi
Mohlo by se vám líbit

Černý česnek není odrůda, ale fermentovaná podoba bílého, která prospívá zdraví. Může se hodit i do vašeho jídelníčku?

Vypadá zvláštně, chutná i voní jinak než běžný česnek, a přesto s ním má mnoho společného. Je to totiž právě odrůda, kterou známe z kuchyně, ale po speciální úpravě. Díky ní má řadu výhod pro naše zdraví.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Dobrý nápad
Žádná automatka, ale potok, valcha a sluníčko. Takové praní si neumíme představit

Žádná automatka, ale potok, valcha a sluníčko. Takové praní si neumíme představit

Dobrý nápad
KVÍZ: Černá kočka je známá, ale víte, co podle pověr přináší havran?

KVÍZ: Černá kočka je známá, ale víte, co podle pověr přináší havran?

Dobrý nápad
Tvarohové šátečky máte hotové za chvilku. A stejně rychle také zmizí

Tvarohové šátečky máte hotové za chvilku. A stejně rychle také zmizí