Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Domácí máslo vás nadchne svou chutí, navíc není složité ho připravit. Zkuste ho!

V současné době už si jen málokdo připravuje domácí máslo. Když ho ale jednou zkusíte, zjistíte, že to není tak složité, navíc jeho chuti se kupované nevyrovná.

Jana Bitalová | 20. 03. 2024

Dříve bylo stloukání domácího másla běžnou činností, a proto v domácnostech nechyběly různé máselnice pro ruční použití. Nám pomůže technika, a tak budeme mít práci o hodně jednodušší, a to ať už sáhneme přímo po kuchyňském robotu, nebo klasickém mixéru.

Co se týká ingrediencí, je to snadné. Potřebovat budete smetanu na šlehání (tedy min. 33%), která má pokojovou teplotu. Ideální je kvalitní smetana přímo z mlékárny, nicméně máslo zvládnete i z kupované. 

Jak na domácí máslo?

Nalijte smetanu do nádoby a začněte šlehat na vyšší stupeň. Za cca 20 minut se objeví nažloutlé hrudky, tedy máselné zrno. Přes plátýnko nebo sítko ho slijte a pořádně vymačkejte přebytečnou tekutinu. Jde o podmáslí, které se hodí třeba do bábovky.  

Máselné zrno nasypte do misky s velmi studenou vodou a properte. Znovu z másla vymačkejte tekutinu. Vyložte krabičku potravinářskou fólií a máslo do ní namačkejte. Použít lze i speciální dekorační formu na máslo, díky níž bude mít reliéf, nebo různé silikonové formy. Hotové máslo dejte na půl hodiny do lednice a pak už ho můžete ochutnat.

Náš tip: Domácí máslo během přípravy snadno obohatíte třeba nasekanými bylinkami nebo utřeným česnekem. Stačí do něj další přísadu pořádně vmíchat.

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi
Mohlo by se vám líbit

Tradice v kuchyni znovu ožívají. Maso, přepuštěné máslo a omáčky stále vévodí…

Tradice jsou součástí naší historie od pradávna. A platí to i v české kuchyni. Jako národ moc rádi vaříme a jíme dobré jídlo. Jak se tradiční a lokální suroviny uchycují v českých kuchyních a restauracích? A podle čeho poznáme, že je jídlo opravdu dobré? O tom jsme si povídali s výkonným šéfkuchařem Lokálů Liborem Baďurou.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Dobrý nápad
Žádná automatka, ale potok, valcha a sluníčko. Takové praní si neumíme představit

Žádná automatka, ale potok, valcha a sluníčko. Takové praní si neumíme představit

Dobrý nápad
KVÍZ: Černá kočka je známá, ale víte, co podle pověr přináší havran?

KVÍZ: Černá kočka je známá, ale víte, co podle pověr přináší havran?

Dobrý nápad
Tvarohové šátečky máte hotové za chvilku. A stejně rychle také zmizí

Tvarohové šátečky máte hotové za chvilku. A stejně rychle také zmizí