Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Domácí máslo vás nadchne svou chutí, navíc není složité ho připravit. Zkuste ho!

V současné době už si jen málokdo připravuje domácí máslo. Když ho ale jednou zkusíte, zjistíte, že to není tak složité, navíc jeho chuti se kupované nevyrovná.

Jana Bitalová | 20. 03. 2024

Dříve bylo stloukání domácího másla běžnou činností, a proto v domácnostech nechyběly různé máselnice pro ruční použití. Nám pomůže technika, a tak budeme mít práci o hodně jednodušší, a to ať už sáhneme přímo po kuchyňském robotu, nebo klasickém mixéru.

Co se týká ingrediencí, je to snadné. Potřebovat budete smetanu na šlehání (tedy min. 33%), která má pokojovou teplotu. Ideální je kvalitní smetana přímo z mlékárny, nicméně máslo zvládnete i z kupované. 

Jak na domácí máslo?

Nalijte smetanu do nádoby a začněte šlehat na vyšší stupeň. Za cca 20 minut se objeví nažloutlé hrudky, tedy máselné zrno. Přes plátýnko nebo sítko ho slijte a pořádně vymačkejte přebytečnou tekutinu. Jde o podmáslí, které se hodí třeba do bábovky.  

Máselné zrno nasypte do misky s velmi studenou vodou a properte. Znovu z másla vymačkejte tekutinu. Vyložte krabičku potravinářskou fólií a máslo do ní namačkejte. Použít lze i speciální dekorační formu na máslo, díky níž bude mít reliéf, nebo různé silikonové formy. Hotové máslo dejte na půl hodiny do lednice a pak už ho můžete ochutnat.

Náš tip: Domácí máslo během přípravy snadno obohatíte třeba nasekanými bylinkami nebo utřeným česnekem. Stačí do něj další přísadu pořádně vmíchat.

Mohlo by se vám líbit

Tradice v kuchyni znovu ožívají. Maso, přepuštěné máslo a omáčky stále vévodí…

Tradice jsou součástí naší historie od pradávna. A platí to i v české kuchyni. Jako národ moc rádi vaříme a jíme dobré jídlo. Jak se tradiční a lokální suroviny uchycují v českých kuchyních a restauracích? A podle čeho poznáme, že je jídlo opravdu dobré? O tom jsme si povídali s výkonným šéfkuchařem Lokálů Liborem Baďurou.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Masopustní období: Jitrnice není jelito a recept na sladké boží milosti je snadný

Masopustní období: Jitrnice není jelito a recept na sladké boží milosti je snadný

Dobrý nápad
Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Životní styl
Jak se vypořádat se zimním splínem: Své emoce neodhánějte a zkuste pravidlo tří fází

Jak se vypořádat se zimním splínem: Své emoce neodhánějte a zkuste pravidlo tří fází

Poradna
Staré punčocháče nevyhazujte: Vyrobte si z nich stylové polštáře

Staré punčocháče nevyhazujte: Vyrobte si z nich stylové polštáře

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAICA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAICA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit