Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Milujete čerstvé a křupavé pečivo? Zkuste si vyrobit domácí rohlíky obzvláště vypečené

Rohlík má v české kuchyni své pevné místo. I ve stále se rozrůstající konkurenci jiných druhů pečiva si drží prvenství. Čerstvému voňavému rohlíčku se prostě máloco vyrovná. Obzvlášť dozlatova vypečeným domácím rohlíčkům podle našeho receptu.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 11. 05. 2025

Jedna z legend o vzniku rohlíků říká, že rohlíky ve tvaru půlměsíce začal vyrábět vídeňský pekař Peter Wendlerna počest vítězství nad osmanskými vojsky v roce 1683, kdy byl odražen útok Turků na Vídeň. Historie rohlíku je ale nepoměrně delší. Původ tohoto oblíbeného a nadčasového pečiva sahá až do středověku a je neoddělitelnou částí evropské pekařské tradice. Podle historických dokladů se rohlíky začaly péct již někdy kolem 10. století v klášterech, kde byly především součástí velikonočních obřadů. Rohlík se postupně stal nedílnou součástí našeho jídelníčku, po které denně sáhnou miliony lidí už od batolecího věku.

Mohlo by se vám líbit

Chlupaté knedlíky jako od babičky: Zkuste těsto namíchané ze syrových a vařených brambor

Přesný původ chlupatých knedlíků zůstává záhadou. Nikdo neví, jestli je poprvé uvařila krkonošská nebo šumavská domácnost. A vlastně ani to, jestli byly ze syrových, vařených nebo smíchaných brambor.
marianne.cz

Pro toho, kdo zvládá kynuté těsto, je rohlík hračka

V dnešní době existuje celá řada druhů rohlíků, které se liší způsobem výroby, obsahem tuku i tvarem. Základní rozdíl spočívá mezi strojově vyráběnými rohlíky, které jsou celkem pravidelně tvarované a jejich výroba a složení jsou víceméně standardizované, a rohlíky ručně dělanými. Ručně vyráběné varianty se mohou pyšnit tím, že každá receptura a vlastně i každý kus jsou originály. No a když se rozhodnete připravovat si rohlíky doma, tak najednou zjistíte, že to není žádná věda. Stačí vám vlastně jen hladká mouka, voda, sůl, droždí a tuk, který může představovat máslo či sádlo. Pokud člověk zvládá základní kynuté těsto, je rohlík jednoduchý jak surovinami, tak přípravou.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Šťouchané brambory jsou chutná klasika, s jarní cibulkou ovšem přímo božská!

Brambory jsou v Evropě teprve od 16. století a zhruba další dvě století jim trvalo prolomit nedůvěru zdejších strávníků a stát se jednou z nejdůležitějších potravin. K oblíbeným „bramborovým klasikám“ patří i šťouchané brambory.
marianne.cz

Recept na obzvlášť vypečené rohlíčky

Seznam potřebných surovin

Omládek (kvásek):

  • 100 g vody
  • 1 lžička sladěnky nebo medu
  • 9-10 g čerstvého droždí
  • 130 g hladké mouky

Dále:

  • 170-180 g vody
  • 370 g hladké mouky
  • 2 lžičky krupicového cukru (10 g)
  • 30 g sušené syrovátky
  • 25 g měkkého sádla
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)

Jak na to:

V misce důkladně promícháme všechny suroviny na omládek. Mísu zakryjeme čistou utěrkou proti osychání a takto omládek necháme kynout v teplé místnosti 45-60 minut. K hotovému omládku přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme hladké a pružné těsto, které necháme v zakryté míse asi hodinu vykynout. Vykynuté těsto přesuneme z mísy na pracovní plochu a rozdělíme na 10-12 dílů. Z každého dílu uděláme bulku. Pokud se těsto lepí, pracovní plochu lehce posypeme moukou. Bulky necháme asi 10 minut odpočinout a poté je rozválíme a smotáme do rohlíků. Rohlíky uložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme kynout ještě asi 35-45 minut. Troubu rozehřejeme na 230 °C. Vykynuté rohlíky potřeme vodou nebo vejcem, rozšlehaným s trochou vody a zprudka pečeme ve vyhřáté troubě 8-10 minut. Upečené rohlíky necháme vychladnout a podáváme.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit