Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Mirabelky a špendlíky: Opomíjené ovoce, které nám má co nabídnout

Stačí vyjít někam mezi louky a pole a narazíte na stromy, na jejichž větvích jsou malé plody. Jedná se o mirabelky a špendlíky, které bývají značně opomíjené, a přitom mají výbornou chuť a v kuchyni se dají použít na mnoho způsobů.

Jana Bitalová | 7. 08. 2024

Mnohdy mirabelky a špendlíky lidé neznají nebo je mezi sebou zaměňují. Rozhodně ovšem platí, že třeba oproti klasickým švestkám jde u nás o značně opomíjené druhy ovoce, což je škoda. Chutnají totiž skvěle čerstvé i upravené.

Mohlo by se vám líbit

Meruňkové knedlíky jako od maminky: Pochutná si celá rodina!

Právě dozrávají slaďoučké meruňky, které mají nezaměnitelnou chuť i vůni. Dopřejte si je třeba v tvarohových knedlících.
marianne.cz

Poznejte mirabelky a špendlíky

Mirabelky jsou žluté nebo světle oranžové plody, které rostou na slivoni mirabelka (poddruh švestky). Mají sladkou až mírně kyselou chuť a vyrobit z nich můžete džem, kompot i sladké moučníky. Navíc jsou bohaté na vitamín C, vitamín A a vlákninu i antioxidanty. Zvláště ve Francii jde o velmi ceněné ovoce, přičemž se dokonce konají jim věnované slavnosti.

Špendlíky jsou odrůdou slivoní a vyznačují se menšími plody, často žlutozelené barvy. Mívají sladkokyselou chuť a jsou velmi šťavnaté. Stejně jako mirabelky se hodí pro výrobu džemů, marmelád a kompotů i do sladkých dezertů. Obsahují vitamín C, vitamín K a vitamín A. Jsou také zdrojem vlákniny a minerálů, jako je draslík a hořčík. 

Mohlo by se vám líbit

Pozor na tyto chyby při zavařování. Mohou zkazit celý výsledek

Zavařování je skvělý způsob, jak uchovat sezónní ovoce a zeleninu pro pozdější použití. Přestože je však tento proces poměrně jednoduchý, může dojít k potížím, které ovlivní výsledek vašeho zavařování. Z toho důvodu jsme pro vás připravili výčet nejčastějších chyb a tipy, jak jim předejít.
marianne.cz

Vysaďte je ve vlastní zahradě

Oba druhy ovoce jsou nenáročné na pěstování. Potřebují jen slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Stromy začínají plodit obvykle po třech až pěti letech od výsadby, a to vždy v druhé polovině léta.

Oba druhy však na mnohých místech najdete vysazené například u polních cest, takže je můžete ochutnat během procházky. 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Dobrý nápad
Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dobrý nápad
Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Dobrý nápad
Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 999 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit