Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Proč zkusit středomořskou stravu? Je plná zdravých tuků a prospěšná pro vaše tělo

Vrátili jste se po letní dovolené ze středomoří a chybí vám místní zdravá a pestrá strava? Návrat ze středomořské dovolené, nemusí být i návratem k obvyklé stravě. Pestrou stravu založenou na kvalitních surovinách, zelenině, mořských rybách a olivovém oleji ocení nejen naše chuťové buňky, ale i kardiovaskulární systém.

Jana Kantorová | 8. 09. 2023

Středomořský jídelníček je stravovací styl, který je typický pro oblasti Středozemního moře, jako jsou Řecko, Itálie, Španělsko a jižní Francie.

Tento jídelníček je známý svým bohatstvím:

  • na čerstvé ovoce a zeleninu,
  • olivový olej,
  • ryby,
  • ořechy,
  • luštěniny,
  • celozrnné obilniny, 
  • středozemské bylinky a koření.

Naopak je chudý na červené maso, rafinované cukry a průmyslově zpracované potraviny. „Právě středomořská strava je velmi vhodná pro pacienty s vysokou hladinou cholesterolu. Jeden týden dovolené určitě problémy s cholesterolem nevyřeší, ale pomůže nám najít inspiraci, jak středomořské stravovací návyky přenést do běžného života. Pokud se to podaří, naše tělo nám poděkuje,“ říká MUDr. Eva Kociánová, garant projektu Srdce v hlavě.

Galerie: Strava, která může uzdravit naše tělo
Mohlo by se vám líbit

Houbové adaptogeny a jejich účinek na lidské zdraví a krásu

Výtažky z některých druhů hub se stávají hvězdnými ingrediencemi jak v pečující kosmetice, tak doplňcích stravy. Jsou právě houbové adaptogeny odpovědí na náš život plný stresu? A co dalšího umějí?
marianne.cz

Čerstvé a kvalitní suroviny jsou základ

Středomořská strava totiž na rozdíl od té středoevropské obsahuje více rostlinných olejů, ovoce, zeleniny, obilovin nebo luštěnin. Zdrojem tuků je, spíše než máslo a sádlo, olivový olej a mořské ryby, popřípadě drůbež a mléčné výrobky. Obyvatelé středomořských států také rádi konzumují velké množství zeleniny – tvoří až polovinu zkonzumovaných potravin, a to jak v podobě salátů nebo jako příloha k jídlu. „Pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém má zřejmě i čerstvost stravy a menší míra tepelného zpracování, což znamená, že ve stravě zůstává dostatek cenných antioxidantů a vitaminů. Používání čerstvých a kvalitních potravin místo polotovarů, instantních výrobků a konzervovaných výrobků je sice možná pracnější, ale o to chutnější a zdravější,“ doporučuje MUDr. Eva Kociánová.

Mohlo by se vám líbit

Už zase rostou! Jak vám mohou houby pomoci ke zdraví?

Když vyrazíte na houby, nemusí to být pouze do lesa a nemusí vždycky skončit jen na talíři. Některé totiž mohou posloužit také jako přírodní lékárna. Pojďme se blíž podívat na dvě z jejich nepřeberného množství, které lze koupit ve specializovaných obchodech nebo si je můžete vypěstovat doma.
marianne.cz

I tuky mohou být zdravé

Středomořský jídelníček se snaží omezit příjem živočišných a nekvalitních tuků, přijímané tuky by měly pocházet z ryb, libového masa, ořechů nebo olivového oleje. Mořské ryby jako například tuňák, makrela, losos nebo sardinky obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, zejména EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová), které mají pozitivní účinek na kardiovaskulární systém. Omega-6 nenasycené mastné kyseliny (například kyselina linolová) jsou zase obsaženy v rostlinných olejích. Protože si lidský organismus nedokáže tyto polynenasycené kyseliny sám vyrobit, je třeba je ve vyváženém poměru přijímat potravou.

Mohlo by se vám líbit

Strava ovlivňuje to, jak se cítíme. Co jíst na podzim?

Podzim se stává pro mnohé „nelibým ročním obdobím“, což je způsobeno především zkrácením dnů a tak zkrácením délky slunečního svitu. Často nás může přepadat i pesimistické myšlení. Vhodně zvolenou stravou je možné naši náladu ovlivnit.
marianne.cz

Užijte si středomořskou stravu

Pestrost a kvalita jsou hlavními znaky středomořské kuchyně. Máme-li chuť na sladké, dopřejme si raději ovoce místo cukrovinek. Navíc vedle dovolenkové pohody jistě patří ke středomoří i sklenka dobrého, zejména červeného vína. Pokud tedy netrpíte onemocněním, které konzumaci alkoholu vylučuje, pak sklenka kvalitního vína denně je místními obyvateli považována za zdraví prospěšnou.

Mohlo by se vám líbit

Rybí akademie: Obohaťte svůj jídelníček o rybí pochoutky

Dříve lidé jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba.
marianne.cz

Pestrá a vyvážená strava – cesta ke zdraví

Pokud se necháme inspirovat středomořskou stravou i po zbytek roku, náš organismus to pozitivně ovlivní. Pestrou stravu plnou vlákniny, zdravých tuků a vitamínů ocení zejména naše srdce a cévy. Pokud k tomu přidáme pravidelný aktivní pohyb, pak máme návod, jak si poradit s vysokým tlakem i cholesterolem. „Správná režimová opatření, jako optimalizace tělesné hmotnosti, nekuřáctví, dostatečná pohybová aktivita a vhodná strava, představují nadále základ léčby dyslipidemie a snižují riziko kardiovaskulárních komplikací,“ upozorňuje MUDr. Eva Kociánová.

Středomořská strava rovněž hraje velmi významnou roli v prevenci takzvaného metabolického syndromu – onemocnění s vysokým kardiovaskulárním rizikem, které tvoří soubor rizikových faktorů a symptomů vyskytujících se u nemocného současně (obezita, vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak, počínající cukrovka).

Mohlo by se vám líbit

Fenomén RAW aneb živá strava

Je to aktuální žhavý trend ve výživě, kterému podléhá čím dál víc lidí. Raw znamená surové nebo syrové, základem raw jídelníčku jsou jídla z ovoce, zeleniny, semínek a oříšků zpracovaných za nízkých teplot do 42 – 45 °C. Pokud vás raw a vitariánství láká, nechte se inspirovat našimi tipy!
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit