Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Tajemství bramboračky jako od našich babiček: Staročeský recept, který zvládne každý

Staročeská bramboračka je poctivá polévka, která voní po bylinkách, houbách a čerstvé zelenině. V zimě je ideální volbou pro chladné dny, kdy oceníte její vydatnou a plnou chuť, přitom je připravená z jednoduchých a čerstvých surovin.

Jana Szkrobiszová | 4. 11. 2024

Každá lžíce této horké polévky přináší dávku vitamínů, minerálů a energie, které pomáhají zvládat zimní únavu. Staročeská bramboračka je zakořeněna v české lidové kuchyni, která odedávna staví na jednoduchých a snadno dostupných surovinách. Tento typický český pokrm vznikl na venkově jako levné, ale vydatné jídlo, které dokázalo zahřát a zasytit v chladných dnech. Brambory, které se na našem území rozšířily až v 18. století, si rychle našly své místo i v polévkách. Bramboračka se časem obohacovala o houby, mrkev, celer, česnek, majoránku a další suroviny. Kombinace bylinek, zeleniny a hub polévce dodává plnou chuť.

Mohlo by se vám líbit

Makové svatomartinské rohlíčky symbol pohostinosti

Svatomartinské rohlíčky jsou sladkou tradicí. Křehké makové rohlíčky, pečené při příležitosti svátku svatého Martina, nás propojují s dávnými časy, kdy se lidé o pohostinnost dělili s potřebnými. Objevte historii i recept na tuto lahůdku, která nejen voní, ale i symbolizuje lidskost a teplo domova.
marianne.cz

Co budete potřebovat?

  • 2 hrsti sušených hub
  • 50 g másla
  • 50 g hladké pšeničné mouky
  • 1,5 l vývaru (nebo 1,5 l vody a 1 kostka bujonu)
  • 4 brambory, nakrájené na kostky
  • 2 mrkve (jedna nakrájená na kolečka, druhá ponechaná vcelku)
  • 1 menší celer, oloupaný a přepůlený
  • 1 cibule, oloupaná
  • 1 menší petržel, oloupaná, nakrájená na kolečka nebo malé kousky
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř podle chuti
  • drhnutá majoránka podle chuti
  • 2 stroužky česneku (volitelné)
  • 1 vejce

 

Jak na to?

Houby vložte do rendlíku, zalijte je asi 500 ml vody a krátce povařte. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a opékejte na něm mouku, dokud nezíská zlatavou barvu, což trvá přibližně 4 minuty. Poté jíšku postupně zalévejte asi litrem a půl studeného vývaru, důkladně promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Do směsi přidejte nakrájené brambory a všechnu zeleninu, přilijte houby i s vývarem a přiveďte k varu. Vařte, dokud nejsou brambory a zelenina měkké, což trvá přibližně 10–15 minut, poté vyjměte celer, cibuli a celou mrkev. Polévku ochutnejte, podle potřeby dosolte a opepřete, přidejte majoránku a prolisovaný česnek. Na závěr do bramboračky přes vidličku rozklepněte vejce a nechte je lehce zavařit.

Tipy, jak vylepšit chuť domácí bramboračky

  • Sušené houby dodávají polévce mnohem výraznější chuť a vůni než čerstvé nebo mražené houby. Jejich povařením navíc vznikne fantastický vývar, který dodá bramboračce plnou chuť a krásnou barvu. 
  • Zelenina,  kterou tvoří mrkev, celer a petržel, bez nichž se pravá bramboračka neobejde. Lze přidat i jakoukoli jinou zeleninu ze zahrady. Pokud použijete mraženou zeleninu, přidejte ji až v okamžiku, kdy jsou brambory měkké, aby si zachovala svou strukturu a chuť. 
  • Správná jíška má mít zlatavou barvu, která polévce dodá jemnost a zahuštění. Zalévejte ji vždy studenou tekutinou, čímž zabráníte tvorbě hrudek a dosáhnete hladké konzistence polévky.

Čtěte také: Houby, které neprávem míjíme: Ryzec je poklad do kuchyně a slizák mazlavý klame vzhledem

Jsme národ vášnivých houbařů, ale ne všichni plníme košíky i jinými druhy než osvědčenými druhy hřibovitých hub. Některé výtečné jedlé houby míjíme bez povšimnutí nebo máme obavy ze záměny. U ryzců, čirůvek fialových a slizáka je ale fatální omyl téměř nemožný.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit