Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Brokolicové nočky jsou jednoduché, jemné a zachutnají celé rodině

Brokolice je košťálová zelenina, která má oproti ostatním svého druhu méně výraznou chuť. Díky tomu ji dobře snášejí i lidé s citlivějším trávením. Jednou z možností, co z brokolice v kuchyni vykouzlit, jsou jemné brokolicové nočky, velmi jednoduché jídlo s řadou variant.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 19. 05. 2025

Brokolice je zelenina nízkokalorická, s vysokým obsahem vlákniny a spoustou důležitých vitaminů, jakými jsou např. vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin K a kyselina listová. „Za zmínku stojí i vysoký obsah prekurzorů vitaminu A. Tato zeleně zbarvená zelenina obsahuje rovněž řadu minerálů, jako je zejména draslík, vápník, hořčík a železo. Brokolice dále obsahuje hořčičné oleje (glukosinoláty), které jsou pro košťálovou zeleninu typické. Tyto sekundární metabolity rostlin mají řadu pozitivních účinků na zdraví. Mohou např. snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny a mají antibakteriální účinky,“ uvádí Národní zdravotnický informační portál (NZIP). K jídlu jsou vhodné jak brokolicové růžičky, tak košťály. Ke konzumaci jsou dobré i listy, které se chutí i vzhledem podobají špenátu.

Mohlo by se vám líbit

Zdravím nabitá listová zelenina, vhodná nejen na Zelený čtvrtek: Recept na lahodný krémový špenát

Špenát je nízkokalorická a velmi zdravá zelenina, která je v kuchyni oblíbená díky své jemné chuti a rychlé přípravě. V tradicích patří neodmyslitelně k velikonočnímu půstu, a především k Zelenému čtvrtku.
marianne.cz

Brokolici nevařte zbytečně dlouho

Díky své buněčné struktuře je brokolice lépe stravitelná než jiné druhy košťálové zeleniny, lze ji jíst i v syrovém stavu. Hodí se jako příloha, ale používá se také jako součást mnoha zeleninových pokrmů, mimo jiné v dušených jídlech, v nákypech, ve slaných koláčích, omáčkách a polévkách. Brokolice se vaří v mírně osolené vodě nebo v páře. Silné košťály je dobré nakrájet, popř. oloupat, aby byly uvařené rychleji. Brokolici nevařte příliš dlouho. Cenné látky, které obsahuje, se při vysokých teplotách rozkládají, a navíc pak přichází o svoji typickou barvu. Růžičkám postačí pět až osm minut varu, košťály potřebují (podle tloušťky) deset až patnáct minut. Brokolice si lépě udrží barvu, pokud ji po dovaření prudce zchladíte co možná nejstudenější vodou.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Rychlá vajíčková pomazánka

Málokdo si umí představit Velikonoce bez barevných vajíček, této půvabné jedlé dekorace i odměny pro koledníky. Ale co se zbylými nebo vykoledovanými vajíčky po svátcích? Vajíčková pomazánka patří nejen k nejčastějšímu řešení „velikonočních přebytků“ i mezi jednu z nejoblíbenějších po celý rok.
marianne.cz

Věnujte pozornost výběru i skladování brokolice

Jak vybrat tu správnou brokolici? „Při nákupu dbejte na to, aby růžičky měly svěže zelenou barvu. Žluté růžičky jsou známkou pozdní sklizně a mohou chutnat hořce. Růžičky by měly být uzavřené, listy by neměly být zvadlé. Přezrálá brokolice může být dřevnatá,“ radí NZIP. Brokolice vadne rychle a musíme počítat s tím, že v zásuvce na zeleninu v chladničce vydrží zhruba dva dny. Skladovat ji v teplotě kolem jednoho stupně Celsia je možné až týden. Brokolici ale můžeme zmrazit, ideálně po předchozím několikaminutovém blanšírování ve vroucí vodě. Mezi drobnými růžičkami se samozřejmě mohou ukrývat nečistoty a hmyz, proto je vhodné brokolici těsně před kuchyňskou přípravou přibližně na 15 minut namočit do vody s octem nebo se solí a následně dobře opláchnout čisto vodou.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Šťouchané brambory jsou chutná klasika, s jarní cibulkou ovšem přímo božská!

Brambory jsou v Evropě teprve od 16. století a zhruba další dvě století jim trvalo prolomit nedůvěru zdejších strávníků a stát se jednou z nejdůležitějších potravin. K oblíbeným „bramborovým klasikám“ patří i šťouchané brambory.
marianne.cz

Recept na brokolicové nočky

Seznam potřebných surovin (4 porce)

  • 1 brokolice (350 g růžiček)
  • 350-400 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl

Jak na to:

Brokolici rozebereme na růžičky a max. 10 minut povaříme v osolené vodě. Košťál nepotřebujeme, můžeme si ho schovat třeba na polévku. Uvařenou brokolici vložíme do ledové vody a potom necháme důkladně okapat. Rozmixujeme, smícháme s vejcem a moukou. Vypracujeme hladké těsto. Tvarujeme malé nočky nebo si můžeme pomoci nůžkami a těsto nastříhat rovnou do vody (viz video). Vaříme v osolené vodě cca 5 minut, než vyplavou na hladinu. Servírujeme dle vlastní představivosti a chuti. Například s olivovým olejem, parmazánem a bazalkou. Výborně chutnají s opečenou pancettou, sušenými rajčaty a parmazánem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit