Brokolici nevařte zbytečně dlouho
Díky své buněčné struktuře je brokolice lépe stravitelná než jiné druhy košťálové zeleniny, lze ji jíst i v syrovém stavu. Hodí se jako příloha, ale používá se také jako součást mnoha zeleninových pokrmů, mimo jiné v dušených jídlech, v nákypech, ve slaných koláčích, omáčkách a polévkách. Brokolice se vaří v mírně osolené vodě nebo v páře. Silné košťály je dobré nakrájet, popř. oloupat, aby byly uvařené rychleji. Brokolici nevařte příliš dlouho. Cenné látky, které obsahuje, se při vysokých teplotách rozkládají, a navíc pak přichází o svoji typickou barvu. Růžičkám postačí pět až osm minut varu, košťály potřebují (podle tloušťky) deset až patnáct minut. Brokolice si lépě udrží barvu, pokud ji po dovaření prudce zchladíte co možná nejstudenější vodou.