V České republice se ročně sní průměrně kolem 70 kg brambor na jednoho obyvatele. Pro nás už naprosto běžná potravina se dostala do Evropy v 16. století z Jižní Ameriky. Podle historických údajů domorodí obyvatelé peruánských a bolivijských And znali brambory asi 4000 let před Evropou. Říkali jim různými názvy a v některých z těchto oblastí byly brambory dokonce základem každodenní stravy. První brambory zřejmě dovezli údajně v roce 1536 španělští conquistadoři svému královskému dvoru. První, kdo představil brambory Anglii a Irsku, byl podle populární legendy nesmírně schopný a akční anglický statkář Walter Raleigh, který financoval mnoho výprav do Nového světa. Traduje se, že on sám zasadil první brambor na svém panství, ve městě Corn v Irsku. Neexistuje však žádný písemný důkaz, který by tuto teorii potvrdil. Historicky podloženější je teorie, že průkopníkem byl anglický pirát a pozdější šlechtic Francis Drake. Podle této verze se Drake při návratu do Anglie v roce 1586 (po bitvě se Španěly v Karibiku) zastavil v Kolumbii pro zásoby a naložil i brambory, o kterých se tam dozvěděl. Podle třetí teorie byla první bramborová hlíza vyplavena na břehy Irska spolu s troskami španělské armády v roce 1588.