Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Kdo sbírá chvojí příliš brzy, v adventu se vůně nedočká

Vánoce se pomalu blíží a ruce už svědí po tvoření. Jenže kdo vyrazí pro chvojí moc brzy, do adventu se nedočká svěží vůně lesa, ale seschlého věnce. Příroda má vlastní kalendář. A kdo ho nerespektuje, tomu jehličí opadá dřív, než zapálí první svíčku.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

Když se mlha válí po lukách a ranní mrazík kreslí na okna, něco v nás začne ožívat. Vzpomínky na praskající svíčky, skořici a tichou radost. Touha vytvořit si doma kousek Vánoc je silná, ale s chvojím to chce rozvahu. Listopadové větvičky jsou ještě plné mízy, a když je uříznete moc brzy, rychle ztratí svěžest.

Trpělivost se vyplatí, les ví, kdy je čas

Nejlepší chvíle pro sběr chvojí přichází až v posledních dnech listopadu, kdy stromy přejdou do zimního klidu. Tehdy jsou větve pevné, voňavé a připravené vydržet až do svátků. Pokud přece jen vyrazíte o pár dní dřív, uložte chvojí do chladu: sklep, garáž nebo balkon udělají zázrak. Teplo je největší nepřítel čerstvých větviček. Kdo chce mít jistotu, že výzdoba vydrží i na Nový rok, měl by sáhnout po jedli kavkazské nebo borovici černé. Tyto jehličnany drží barvu, tvar i vůni mnohem déle než smrk nebo túje. Navíc krásně vypadají. Sytě zelené, s lehkým leskem a hebkými jehličkami.

Mohlo by se vám líbit

DIY vánoční věnec ze sušeného ovoce. Voní, skoro nic nestojí a zvládne ho každý

Přirozené, útulné a voňavé Vánoce 2025? Letos zkuste vynechat tradiční jehličí a ozdoby a vytvořte si věnec ze sušeného ovoce, který potěší všechny smysly. Stačí pár sušených plátků pomeranče, citronu nebo třeba jablek, karton, kousek provázku a chuť tvořit. Výsledkem bude věnec, který nejen ozdobí dveře či stěnu, ale provoní celý domov jemnou vůní zimních svátků.
marianne.cz

Sběr s rozumem a respektem

Les je laskavý, ale má svá pravidla. Bez povolení se chvojí trhat nesmí. Lesník vás sice hned nezastaví, ale pokuta může být pěkně mastná. Zkuste se s ním domluvit. Často rád poskytne větvičky z prořezávek. Nebo počkejte na zahradnictví a vánoční trhy, kde se čerstvé chvojí začíná prodávat kolem 20. listopadu. A vyhýbejte se větvím u cest nebo parkovišť. Ty sice vypadají lákavě, ale bývají plné prachu, výfukových zplodin a zkrátka nevoní po lese, ale po silnici.

Aby věnec vydržel svěží a krásný

Jakmile máte chvojí doma, dopřejte mu trochu péče. Nechte ho chvíli nasáknout vodou nebo ho občas postříkejte rozprašovačem. Když věnec vyrábíte s předstihem, nenechávejte ho u topení. Chlad a vlhko jsou jeho nejlepší přátelé. Pro přirozený vzhled přidejte i kousek mechu, pár šišek, ořechové skořápky nebo sušené šípky. Taková kombinace působí přirozeně a vydrží dlouho. Každý rok se kolem nás všechno točí rychleji – reklamy, nákupy, shon. Ale advent není závod. Je to doba, kdy se můžeme na chvíli zastavit a nadechnout. A právě tvoření z čerstvého chvojí, vůně lesa a světlo první svíčky nám připomínají, že nejhezčí chvíle přicházejí pomalu.

Zdroj: autorský článek

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×