Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Připravte se na Vánoce už nyní: Je čas nasušit si ovoce na voňavé girlandy z pomerančů a jablek

Vánoce se zdají být ještě daleko, ale právě teď je ta správná chvíle začít tvořit. Sušené plátky pomerančů a jablek totiž potřebují čas, aby krásně vyschly a uchovaly si barvu i vůni. A vy pak budete mít v prosinci nejen originální ozdoby, ale i kus přírody, který vnese do bytu teplo a klid.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

Když se na podzim dny krátí a večery jsou delší, člověk má chuť pustit se do něčeho rukodělného. A sušení ovoce na vánoční girlandy je jednoduchý způsob, jak se naladit na blížící se advent, aniž byste se stresovali. Navíc je to voňavá práce, při které vám kuchyň provoní citrusová kůra i jablečné jádro.

Proč začít právě teď

Možná si říkáte, že je ještě brzy. Jenže ovoce potřebuje několik týdnů, aby pořádně vyschlo. Pokud se do sušení pustíte až v prosinci, budete mít na stromku spíš lepkavé kolečka než křehké a barevné ozdoby. Podzimní sklizeň navíc nabízí nejlepší jablka – sladká, pevná, s krásnou barvou. A pomeranče, které teď koupíte, mají tu správnou šťavnatost i vůni.

Info ikona

Jak na sušení doma

Stačí vám ostrý nůž, plech a trouba. Jablka i pomeranče nakrájejte na plátky silné zhruba půl centimetru. Položte je na pečicí papír a vložte do trouby vyhřáté na 70 až 80 °C. Dvířka nechte pootevřená, aby mohla unikat vlhkost. Sušení trvá několik hodin a vyplatí se ho hlídat. Ovoce má být suché, ale ne spálené. Pokud máte sušičku, práce je ještě snazší.

Krása v jednoduchosti

Vysušené kousky ovoce samy o sobě vypadají nádherně. Pomeranče září oranžově, jablka hrají od žluté po temně červenou. Pro ještě větší efekt můžete mezi plátky navléknout skořici, bobkový list nebo kuličky jalovce. Kombinace barev a vůní pak připomíná staré časy, kdy lidé zdobili stromeček tím, co měli po ruce.

Mohlo by se vám líbit

Z regálu stylový příborník. Chytrý DIY nápad, který promění starý kus nábytku

Máte doma obyčejný policový regál, kterému pomalu odzvonilo? Ještě ho neodkládejte ke kontejneru ani do sklepa. S trochou trpělivosti a tvořivosti z něj můžete vytvořit naprosto jedinečný příborník, který se bude vyjímat jak v moderní kuchyni, tak ve venkovsky laděném interiéru. Navíc ušetříte, využijete to, co už doma máte, a výsledek? Stylový kousek, který jen tak někdo nemá.
marianne.cz

Co z nich vytvoříte

Možností je spousta. Nejjednodušší je provléknout plátky ovocem na jutový provázek a pověsit je do oken nebo nad krb. Můžete z nich udělat i ozdoby na stromeček, přivázat k nim stužku a zavěsit je na větvičky. A jestli máte rádi dekorace na stole, zkuste kombinaci sušeného ovoce s jehličím v jednoduché míse.

Malý rituál pro klidný advent

Tahle práce není jen o ozdobách. Je to chvíle, kdy zpomalíte a připomenete si, že Vánoce nemusí být shon a honba za dárky. Když si už na podzim nasušíte ovoce, v prosinci jen sáhnete do krabice a vytáhnete hotové girlandy. A váš domov se naplní vůní, která uklidní a přenese vás zpátky do dětství.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×