Proč je pečený čaj tak oblíbený
Pečený čaj se vrací do módy. Není to klasický čaj, ale pečená směs ovoce, cukru a koření, která po zalití horkou vodou vytvoří hutný nápoj plný chuti. Ovoce se při pečení lehce zkaramelizuje a koření dodá typickou zimní vůni. Je to způsob, jak zpracovat ovoce, které by jinak přišlo vniveč. A zároveň možnost darovat něco osobního a domácího. V době, kdy se nakupuje hlavně online, působí sklenička vlastní výroby jako malý návrat k normálnímu životu. Výběr surovin je vlastně jednoduchý. Hodí se skoro všechno kromě banánů, které při pečení zčernají. Skvělé jsou jablka, hrušky, pomeranče, brusinky, švestky nebo mražené lesní směsi. Koření tvoří duši čaje. Nejčastěji se používá skořice, hřebíček a badyán, někdy i trocha vanilky nebo kapka rumu. Alkohol se během pečení vypaří, ale zanechá výraznější chuť a zároveň prodlouží trvanlivost.