Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Pečený čaj: Domácí dárek, který voní Vánocemi a nestojí vás skoro nic

Vánoce si žádají dárky od srdce a pečený čaj je přesně ten typ maličkosti, která nezruinuje peněženku, a přitom udělá radost každému. Sklenička vlastnoručně vyrobené směsi potěší víc než kdejaký drahý dárek z obchodu.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 12. 12. 2025

Zimní večery mají svoje kouzlo. Člověk si dá teplé ponožky, zapálí svíčky a najednou má doma atmosféru, kterou žádná kavárna nenahradí. Pečený čaj k tomu patří skoro stejně jako voňavé cukroví nebo hrnek svařáku. Je to jednoduchý, krásně voňavý nápoj plný ovoce a zimního koření, který se navíc skvěle hodí jako dárek. Stačí pár skleniček, trochu fantazie a máte hotový voňavý balíček, který udělá radost na první dobrou.

Proč je pečený čaj tak oblíbený

Pečený čaj se vrací do módy. Není to klasický čaj, ale pečená směs ovoce, cukru a koření, která po zalití horkou vodou vytvoří hutný nápoj plný chuti. Ovoce se při pečení lehce zkaramelizuje a koření dodá typickou zimní vůni. Je to způsob, jak zpracovat ovoce, které by jinak přišlo vniveč. A zároveň možnost darovat něco osobního a domácího. V době, kdy se nakupuje hlavně online, působí sklenička vlastní výroby jako malý návrat k normálnímu životu. Výběr surovin je vlastně jednoduchý. Hodí se skoro všechno kromě banánů, které při pečení zčernají. Skvělé jsou jablka, hrušky, pomeranče, brusinky, švestky nebo mražené lesní směsi. Koření tvoří duši čaje. Nejčastěji se používá skořice, hřebíček a badyán, někdy i trocha vanilky nebo kapka rumu. Alkohol se během pečení vypaří, ale zanechá výraznější chuť a zároveň prodlouží trvanlivost.

Info ikona
Mohlo by se vám líbit

Med jako zimní štít proti nachlazení: Objevte léčivou sílu čaje i cibulového sirupu

V zimě se rýma a kašel objevují rychleji než první sněhové vločky. A přitom máme v kuchyni surovinu, která dokáže tělo přirozeně povzbudit, zahřát a podpořit imunitu. Med v kombinaci s ovocem nebo cibulí patří mezi staré recepty, které v českých domácnostech pomáhají už dlouhé generace.
marianne.cz

Jednoduchý recept, který zvládne každý

Základní postup je pořád stejný. Ovoce nakrájíte na menší kousky, přidáte cukr a koření, promícháte a dáte péct. Po zhruba třiceti až padesáti minutách začne směs krásně vonět, pustí šťávu a lehce zkaramelizuje. Horkou směs přelijte do čistých skleniček, pořádně zavřete a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí je můžete skladovat v lednici nebo darovat. Při použití stačí dvě až čtyři lžičky zalít horkou vodou.  Pečený čaj je sám o sobě krásný, ale drobná výzdoba z něj udělá ještě větší radost. Sklenici stačí převázat jutovým provázkem, doplnit ručně psanou visačkou a třeba přidat kousek skořice jako ozdobu. Výsledek vypadá, jako byste ho koupili na řemeslném trhu, jen s tím rozdílem, že je opravdu váš. Dárek je malý, levný, voňavý a hlavně osobní. A přesně to lidé o Vánocích ocení nejvíc.

Zdroj: Autorský článek

Zdroj: autorský článek

Ještě víc inspirace a příběhů šikovných lidí vás čeká v aktuálním čísle Marianne Venkov a styl, které najdete na stáncích i online.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×