Zelená lékárna: Bylinková zeštíhlovací kúra
V létě touží naše tělo po odlehčení kvůli vysokým teplotám a touze vypadat dobře v plavkách. V zimě zase po těžkém jídle. Vyzkoušejte recepty, které pomohou nastartovat metabolismus, a zároveň u toho shodíte i nějaké přebytečné kilo.
TEXT: Alexandra Koutná
Pokud se často cítíte unavení a bez energie, vyzkoušejte nejjednodušší cestu. Najdete ji ve spodní části lednice. Čerstvé ovoce a zelenina v podobě šťáv a smoothies dodají oslabenému organismu přesně to, co potřebuje – dostatek vitaminů, minerálů, antioxidantů, aminokyselin a dalších důležitých látek. S použitím mixéru se účinné látky uvolní a naše tělo je dokáže rychle vstřebat.
Nabuďte organismus
Střeva, játra i ledviny se tak okamžitě nabudí a začnou odvádět škodliviny pryč z těla. Velmi účinné jsou zejména drinky ze zeleného ovoce a zeleniny, například brokolice, kiwi, špenátu, rukoly či salátů. Obsahují totiž vysoký podíl zeleného barviva chlorofylu. To je svojí biochemickou strukturou podobné krevnímu barvivu hemoglobinu. Rozdíl je pouze v tom, že ústředním prvkem hemoglobinu je železo a u chlorofylu je to hořčík. Zelené barvivo má velmi příznivé účinky na lidský organismus. Podporuje transport kyslíku v krvi, tvorbu nových buněk, vylučování škodlivých látek i pravidelnou stolici. Jeho pomocí dokáže lidské tělo lépe zpracovat také některé stopové prvky a minerály, jako jsou hořčík a železo. Chlorofyl zároveň obsahuje vitaminy A, C, E, K a také betakaroten. Významným zdrojem chlorofylu jsou bylinky. Například kopřiva jej obsahuje až šestkrát více než brokolice a dvakrát více než špenát. Kromě ní je na chlorofyl bohatá také pampeliška, bršlice kozí noha, ptačinec prostřední, medvědí česnek a svízel. Od března však už můžete sklízet první zelené lístky a využít je pro přípravu salátů, polévek a nápojů.
Polévka, po které se hubne
Již v dobách německé křesťanské mystičky, vizionářky, přírodovědkyně a lékařky Hildegardy z Bingenu (1098–1179) byla střídmá strava a detoxikace organismu hlavními zásadami léčby chronických nemocí. Průvodním efektem byla rovněž ztráta přebytečných kil. Jeden z jejích oblíbených receptů – polévka na hubnutí – se zachoval dodnes. Zkuste nahradit jedno z hlavních jídel talířem této hutné zeleninové polévky a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. Jídlo vás zasytí a zároveň nastartuje látkovou výměnu v těle. Účinky můžete ještě podpořit intenzivní kúrou, kdy po dobu několika týdnů až měsíců pijte třikrát denně v čase oběda sklenici jablečného octa s medem. Tato směs vylepšuje střevní mikroflóru a navíc obsahuje látky potlačující chuť k jídlu. Jablka a jablečný ocet jsou pro nás důležité, protože obsahují pektin. Ten ve střevech nasává škodliviny doslova jako houba. Snižuje i hladinu cholesterolu v krvi a předchází tak riziku infarktu nebo mrtvice. Staré anglické přísloví „Kdo jablko denně sní, k tomu doktor nechodí“ možná zní trochu přehnaně. Něco málo pravdy na něm ale bude.
Polévka na hubnutí podle Hildegardy z Bingenu
Budete potřebovat: 400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, pastinák), 2 lžíce zeleninového vývaru, 5 lžic špaldové krupice, 1 lžičku sušené domácí bylinkové směsi (např. petrželové a celerové nati a libečku), sůl
Příprava:
1. Zeleninu očistěte, omyjte, nakrájejte nadrobno a dejte do hrnce. Přidejte 750 ml vody, zeleninový vývar a zlehka povařte.
2. V dalším hrnci připravte špaldovou krupici. Zalijte ji 500 ml horké vody a nechte 5 minut povařit.
3. Zeleninu rozmačkejte či promixujte, přidejte krupici, bylinky a na závěr osolte dle chuti.
Účinky: Po dobu dvou až tří týdnů nahrazujte oběd nebo večeři jedním až dvěma talíři této polévky. Zasytí vás, navíc obsahuje dostatek výživných látek, zato málo kalorií.
Bylinky k udržení váhy
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je výjimečná léčivá bylina, která má tak silné účinky, že dovede zachránit játra i před otravou z hub. Ostropestřec poznáte podle zelených pichlavých listů s bílými skvrnami a výrazně fialových květů. K léčebným účelům se využívají jeho semena. Obsahují účinnou látku silymarin, který neutralizuje volné radikály a podporuje tvorbu vlastních antioxidantů v těle. Protože silymarin není rozpustný ve vodě, čaj z ostropestřce není tou nejlepší volbou. V lékárně však dostanete spoustu přípravků k dlouhodobému užívání.
Kurkuma čili kurkumovník domácí (Curcuma longa) se řadí do čeledi zázvorníkovitých. Tato vytrvalá rostlina pochází z jihovýchodní Asie a nazývá se též indický šafrán. Kurkumin obsažený v jejím oddenku je důležitý pro játra, kdy posiluje produkci enzymů, které potřebují k odbourávání toxinů. Játra, nejdůležitější orgán lidského metabolismu, každou minutu přefiltrují až 1,5 litru krve a odstraní z ní škodliviny. Kurkumin podporuje též proudění žluči. Udržuje tak játra v dobré kondici a podporuje je v boji s alkoholem, cukry, tuky a léky.
Fit smoothie
Budete potřebovat: 2 červené řepy, 1⁄4 ananasu, 1 jablko, 1⁄2 granátového jablkā, šťávu z 1⁄2 limety, asi 250ml vody
Příprava:
1. Červenou řepu a čtvrtku ananasu oloupejte a nakrájejte na kousky. Jablko omyjte, odstraňte jaderník a nakrájejte. Přidejte granátové jablko.
2. Přilijte vodu a vše zhruba tři minuty mixujte do podoby řídké kašovité hmoty.
Účinky: Tento chutný drink můžete popíjet mezi jídly. Je v něm spousta minerálů, vitaminů a důležitých antioxidantů. Posílí tak vaši imunitu, podpoří činnost jater a napomůže k prokrvování těla, zejména mozku. Pokud si chcete udržet štíhlou linii, můžete jím nahradit jedno jídlo.
Odlehčení pro střeva
Lněná semínka jsou skvělým zdrojem vlákniny. V kombinaci s tekutinou nabobtnají a vytvoří ve střevech blahodárný sliz, který na sebe váže toxiny a pomáhá je odvádět z těla.
Pšeničná tráva v prášku je superpotravina získávaná z pšenice té nejvyšší kvality. Kromě vitaminů a minerálů obsahuje i velké množství chlorofylu, který podporuje transport kyslíku v krvi. Posiluje tak imunitu a čistí tělo od škodlivých látek. Prášek je vhodný pro přípravu smoothies.
Léčivý jíl – jemný prášek se získává ze zemských vrstev, které vznikly v poslední době ledové. Nachází se v hloubce 10 až 30 metrů pod zemí. Zevně se užívá na problematickou pleť, vnitřně při těžkostech se žaludkem a zažíváním. Je velmi bohatý na minerály a stopové prvky. Dokáže na sebe navázat škodlivé látky a je velmi účinný při průjmech. Nutno užívat dle instrukcí v příbalovém letáku, ale většinou se rozpustí ve vodě a pije.
Psyllium neboli prášek z jitrocele vejčitého či indického (Plantago ovata) má podobné vlastnosti jako lněná semínka. A stejně jako ona je vhodný k očistě střev. Při jeho užívání je však nutný zvýšený přísun tekutin.
Jablečný ocet
Tato superpotravina obsahuje podobné látky jako samotná jablka. Užívá se na posilnění imunity, zlepšení pleti, při zácpě nebo zeštíhlovací kúře. Zajímá vás, v jaké podobě či množství? Je to jednoduché – stačí smíchat po 2 lžičkách jablečného octu a medu a teplou vodu. Takto připravený elixír by se měl konzumovat ideálně ráno na lačný žaludek, a to zhruba 20 až 30 minut před snídaní.
Sladká tečka
Skvělý jablečný dezert zachutná i těm dětem, do kterých jinak žádné ovoce nedostanete. Jedno celé jablko i se slupkou rozmixujte. Pyré přelijte do skleniček a navrch dejte 2 lžíce kvalitního jogurtu. Ozdobte plátkem jablíčka a lněnými semínky. Při takovéto úpravě jablko neztratí nic ze svých účinných látek.
- Zdroj článku
-
Venkov a styl