Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Domácí pečivo jako od zámeckého mistra pekaře: Do královských rohlíků patří syrovátka

Málokomu se při představě čerstvě upečeného chleba nebo rohlíku nezačnou sbíhat sliny. Specifickou vůni pečiva, nadýchanost a křupavý povrch milují lidé už po tisíciletí. Pro všechny, kteří mají chuť pustit se do domácích rohlíků, je určený dnešní recept na výborné „královské“.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 11. 11. 2025

Historie pečiva začíná v období vrcholného paleolitu, první stopy nekvašeného chleba pocházejí z doby kolem 30 000 let př. n. l. Prehistorický chléb byl ovšem ve skutečnosti jakousi kaší ze syrových divokých obilovin, drcených a smíchaných s vodou. Kolem roku 3000 př. n. l. Egypťané náhodou objevili kvašený chléb: drcená pšeničná mouka se ve velkých hliněných hrncích hnětla s vodou z Nilu, bohatou na bahno a přírodní formy kvasnic. Těsto, jednoho slunečného dne zapomenuté venku, po několika hodinách přirozeně vykynulo. Techniku ​​pečení chleba v peci zase zdokonalili Řekové. Jejich každodenní chléb, zvaný „máza“, byl jednoduchý nekynutý ječný koláč, zatímco sváteční „artos“ byl typický pšeničný chléb. Oba druhy se pekly na rozpálených kamenech, v pozdějších letech v peci s předním otvorem. Ve druhém století n. l. existovalo v Athénách 72 druhů chleba.

Mohlo by se vám líbit

Hledáte nápad na originální pohoštění? Chlebový ježek udělá dojem vzhledem i chutí

Přemýšlíte nad pohoštěním pro návštěvu nebo na oslavu? Zapečený bochník chleba, efektně prokrájený, naplněný sýry a výrazným pestem, rozhodně zaujme a dokonale splní nároky na skvělou chuť.
marianne.cz

Umění pečení napříč světem i staletími

Chlebové pečivo je jednou z prvních zpracovaných potravin lidstva. Mezi starými Řeky a Římany byl obzvláště oblíbený bílý chléb, protože světlejší pečivo bylo znakem vyšší kvality. Postupem času se do těsta různě přidávalo mléko, vejce a máslo, ovoce, sladidla a další přísady. Umění pečení bylo velmi vážené. Zástupce cechu pekařů zastával například i křeslo v římském senátu. Ve středověku se chléb rozšířil do Asie a zbytku Evropy. Používaly se různé obiloviny v závislosti na tom, co bylo v daném regionu k dispozici. Například Vikingové pekli chléb převážně z žita, zatímco na páře vyráběné čínské housky se často dělaly z rýže, čiroku a dalších místních mouk. Průmyslový věk přinesl první formu dnešní komerční "chlebové produkce". Začala masová výroba kvasnic, v Evropě a Americe se objevily mlýny na mouku a chléb a příbuzné výrobky se z domácí potraviny proměnily v komerčně vyráběnou potravinu základní. Domácí pečení je ovšem v posledních letech z mnoha důvodů oblíbeným trendem. Jedním ze receptů, které rozhodně stojí za vyzkoušení, jsou královské rohlíky podle Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Slané kynuté koblihy jsou vynikající: Náplň závisí jen na vaší chuti a fantazii

Koblihy si většinou automaticky spojujeme se sladkou chutí, s náplní od klasické marmelády až po čokoládu nebo pudinkový krém. Ale co takhle zkusit slanou variantu těchto dozlatova smažených moučníků?
marianne.cz

Recept na královské rohlíky

Seznam potřebných surovin

(12 kusů)

Omládek (kvásek):

  • 100 g vody
  • 1 necelá lžička sladěnky nebo medu
  • 9-10 g čerstvého droždí
  • 130 g hladké mouky

Dále:

  • 170-180 g vody
  • 370 g hladké mouky
  • 2 rovné lžičky krupicového cukru (10 g)
  • 30 g sušené syrovátky
  • 25 g měkkého sádla
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)

Jak na to:

V míse dobře promícháme všechny suroviny na omládek. Mísu zakryjeme čistou utěrkou proti osychání a takto omládek necháme kynout v teplé místnosti 45-60 minut. K hotovému omládku přidáme všechny ostatní suroviny a ručně nebo v robotu uhněteme hladké a pružné těsto, které necháme v zakryté míse asi hodinu vykynout. Vykynuté těsto přesuneme z mísy na pracovní plochu a rozdělíme na 10-12 dílů. Z každého dílu uděláme bulku. Pokud se těsto lepí, pracovní plochu lehce posypeme moukou. Bulky necháme asi 10 minut odpočinout a poté je rozválíme a smotáme do rohlíků. Rohlíky uložíme na plech vyložený pečicím papírem, a necháme kynout ještě asi 35-45 minut. Troubu rozehřejeme na 230 °C. Vykynuté rohlíky potřeme vodou nebo vejcem, rozšlehaným s trochou vody a zprudka pečeme ve vyhřáté troubě 8-10 minut. Upečené rohlíky necháme vychladnout a podáváme.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×