Umění pečení napříč světem i staletími
Chlebové pečivo je jednou z prvních zpracovaných potravin lidstva. Mezi starými Řeky a Římany byl obzvláště oblíbený bílý chléb, protože světlejší pečivo bylo znakem vyšší kvality. Postupem času se do těsta různě přidávalo mléko, vejce a máslo, ovoce, sladidla a další přísady. Umění pečení bylo velmi vážené. Zástupce cechu pekařů zastával například i křeslo v římském senátu. Ve středověku se chléb rozšířil do Asie a zbytku Evropy. Používaly se různé obiloviny v závislosti na tom, co bylo v daném regionu k dispozici. Například Vikingové pekli chléb převážně z žita, zatímco na páře vyráběné čínské housky se často dělaly z rýže, čiroku a dalších místních mouk. Průmyslový věk přinesl první formu dnešní komerční "chlebové produkce". Začala masová výroba kvasnic, v Evropě a Americe se objevily mlýny na mouku a chléb a příbuzné výrobky se z domácí potraviny proměnily v komerčně vyráběnou potravinu základní. Domácí pečení je ovšem v posledních letech z mnoha důvodů oblíbeným trendem. Jedním ze receptů, které rozhodně stojí za vyzkoušení, jsou královské rohlíky podle Toprecepty.cz.