Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Mazanec a ti druzí I

Posbírali jsme ty nejlepší, generacemi prověřené recepty na základní velikonoční lahůdky, bez nichž se teď už ani vy neobejdete!

Redakce Marianne | 8. 03. 2013

Velikonoční mazanec a jidáše

PŘÍPRAVA 40 MINUT
KYNUTÍ 2,5 HODINY
PEČENÍ MAZANEC 45 MINUT, JIDÁŠE 15–20 MINUT
(viz foto 1)

Ingredience

  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 100 g krupicového cukru + lžíce do kvásku
  • 200–250 ml vlažného mléka
  • 150 g rozpuštěného másla + lžíce na pomazání
  • 500 g polohrubé mouky + trocha hladké mouky na poprášení těsta
  • 2–3 žloutky
  • 50 g spařených a opláchnutých rozinek namočených v 1 lžíci rumu
  • špetka vanilky nebo vanilkový cukr
  • 1/4 lžičky soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • špetka muškátového květu
  • špetka mletého anýzu
  • 50 g nadrobno nakrájených oloupaných mandlí
  • 30 g vlašských ořechů
  • rozšlehané vejce na potření
  • moučkový cukr na poprášení

Postup

  1. Připravte kvásek – v misce rozmíchejte droždí, lžíci cukru a dvě lžíce mouky ve vlažném mléce. Misku přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout asi 20 minut.
  2. Část mouky si nechte na podsypávání, ostatní mouku smíchejte v zadělávací míse s cukrem, vanilkou, solí, citronovou kůrou a kořením.
  3. Do suché směsi vlijte vykynuté droždí, přidejte žloutky, rozinky, 2/3 mandlí, ořechy a rozpuštěné máslo. Těsto důkladně zpracujte nejprve vařečkou a pak i rukama. Nakonec těsto poprašte hladkou moukou, mísu zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout i přes dvě hodiny. Pamatujte si, že na kynuté těsto se nesmí spěchat!
  4. Vykynuté těsto vyklopte z mísy na vál, vytvořte z něho dva bochánky a přesuňte na vymazaný plech, kde je ještě znovu nechte asi 20 minut kynout.
  5. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Jestli chcete dodržet tradici, vytvořte na povrchu bochánků nožem kříž. Pak je pomažte rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi.
  6. Plech s bochánky vložte do rozehřáté trouby. Po 10 minutách snižte teplotu na 150–160 °C a zvolna pečte.
  7. Před dopečením můžete povrch bochánku ochránit alobalem, aby se shora nepřipálil. Bochánky jsou upečené, když do těsta zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou.
  8. Upečené bochánky potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.
  9. Před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem.

Jidáše

Ze stejného těsta, jako je mazanec, můžete připravit jidáše. (viz úvodní foto)

  1. Rozdělte těsto na asi 22 kousků. Z každého vyválejte váleček, a ten na obou stranách stočte do malé spirály.
  2. Nechte asi 10 minut kynout na tukem vymazaném plechu.
  3. Povrch jidášů pomažte vajíčkem a dejte je péct do trouby rozehřáté na 160 °C. Pečte asi 15–20 minut.
  4. Při podávání si každý může tradičně pomazat spodní stranu jidáše medem.

Králík se slaninou

PŘÍPRAVA 15 MINUT
PEČENÍ 90 MINUT
(viz foto 2)

Ingredience

  • 4 zadní králičí stehna
  • 250 g plátků anglické slaniny
  • 5 červených cibulí nakrájených na klínky
  • 700 g menších brambor
  • 3 lžíce rozemnutého sušeného tymiánu nebo pár snítek čerstvého
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř

Postup

  1. Maso lehce osolte a posypte tymiánem. Pak každé stehno oviňte slaninou a převažte bílou režnou nití nebo kuchyňským provázkem.
  2. Neloupané brambory omyjte. Malé nechte celé, větší překrojte na polovinu nebo na silnější plátky a rozprostřete po dně pekáčku. Osolte. Na brambory položte králičí balíčky a kolem rozložte cibulové klínky. Všechno zakapejte olejem.
  3. Pečte asi hodinu, hodinu a půl pod pokličkou v troubě předehřáté na 180 °C. V polovině pečení maso obraťte, aby se slanina vypekla stejnoměrně.
  4. Na posledních deset minut zvyšte teplotu o 20 °C a dopečte bez pokličky, aby maso hezky zezlátlo.

Něco navíc

Ke králičí pečeni se dobře hodí zelené fazolky podušené na rozkrájeném plátku slaniny, osolené, opepřené a zjemněné lžící smetany. Skvělou přílohou je i listový špenát nebo stejně upravené čerstvé kopřivy.

Mazanec a ti druzí I
Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Dobrý nápad
Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Tradice
Cibuli byste na slavných cibulácích hledali marně. Název vznikl omylem

Cibuli byste na slavných cibulácích hledali marně. Název vznikl omylem

Dobrý nápad
Žádná automatka, ale potok, valcha a sluníčko. Takové praní si neumíme představit

Žádná automatka, ale potok, valcha a sluníčko. Takové praní si neumíme představit

Tradice
Všichni známe dožínky i vinobraní. Na dočesnou se ale trochu zapomnělo

Všichni známe dožínky i vinobraní. Na dočesnou se ale trochu zapomnělo