Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Mazanec a ti druzí II

Pokračování článku o těch nejlepších, generacemi prověřených receptech na velikonoční lahůdky.

Redakce Marianne | 10. 03. 2013

Kopřivová nádivka

PŘÍPRAVA 15 MINUT
PEČENÍ 30–45 MINUT
(viz úvodní foto)

Ingredience

  • 10 starých rohlíků nebo veka
  • 6 vajec
  • 400 g vařeného uzeného masa
  • 100 g anglické slaniny
  • 50 g rozpuštěného másla + máslo na vymazání formy
  • sůl na dochucení
  • špetka muškátového oříšku
  • 4 hrsti sekaných kopřiv
  • hrst loupaných mandlí

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozklepněte a oddělte bílky a žloutky. Pečivo nakrájejte na kostičky a v míse je promíchejte s rozpuštěným máslem, žloutky, kopřivami, solí a muškátovým oříškem.
  2. Povařte uzené a spolu s anglickou slaninou nakrájejte na kostičky. Přidejte k ostatním surovinám a zvlhčete vývarem z uzeného.
  3. V jiné míse ušlehejte bílky dotuha a sníh lehce vmíchejte do směsi.
  4. Formu důkladně vymažte máslem a navršte do ní nádivku. Uhlaďte povrch a posypte mandlemi, nakrájenými na nudličky.
  5. Pečte tak dlouho, dokud nebude nádivka pevná a zlatavá.

Něco navíc

Čerstvé kopřivy mohou být v nádivce ještě ve větším množství, nic tím nezkazíte. Dodají vám sílu a vzácné vitaminy. Pokud se příchod jara opozdí a o Velikonocích ještě kopřivy neporostou, můžete je nahradit listovým špenátem.

Beránek

PŘÍPRAVA 15 MINUT
PEČENÍ 35 MINUT
(viz foto 1)

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
  • 2 vejce navíc
  • 250 g krupicového cukru
  • pravou vanilku nebo sáček vanilkového cukru
  • šťáva a nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • máslo na vymazání formy
  • 2 rozinky
  • moučkový cukr na poprášení

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. V míse ušlehejte do pěny dvě celá vejce a 5 žloutků s cukrem. Přidejte citronovou šťávu, kůru a mouku.
  3. V jiné nádobě ušlehejte z bílků pevný sníh a lehce vmíchejte do těsta.
  4. Těsto vlijte do formy, přiklopte a dejte péci. Jestli je beránek upečený, zjistíte vpichem špejle. Pokud na ní neulpívá těsto, může ven z trouby.
  5. Beránka nechte ve formě úplně vychladnout, nikdy s ním nemanipulujte za tepla – pravděpodobně by mu upadla hlava. Vychladlého beránka posaďte na talíř, poprašte cukrem, v místech očí udělejte dva důlky a vložte do nich rozinky, kolem krku mu uvažte mašli.

Něco navíc

Tento recept je pro objem formy 2 l. Z hladké mouky bude beránek jemnější, z polohrubé pevnější. Když ho polijete čokoládou nebo ozdobíte pusinkami z ušlehaných bílků s cukrem, vydrží déle vláčný.

Boží milosti

PŘÍPRAVA 30 MINUT
+ DOBA NA SMAŽENÍ
(viz foto 2)

Ingredience

  • 270 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 5 žloutků
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Mouku prosejte s práškem do pečiva na vál a uprostřed udělejte důlek. Přidejte žloutky, smetanu, rum, sůl, cukr a citronovou kůru. Vypracujte hebké těsto, rozdělte je na 4 díly a přikryjte utěrkou, aby nevyschlo.
  2. Každý díl těsta tence vyválejte. Z plátů těsta pak nožem vykrájejte čtverce nebo obdélníky. Do každého udělejte dva zářezy.
  3. Ve vyšší pánvi rozpalte olej (měl by dosahovat do výšky asi 3–4 cm), vkládejte čtverečky těsta a smažte.
  4. Okapané a vychladlé boží milosti posypte moučkovým cukrem.

Něco navíc

Krajové recepty na boží milosti se trochu liší – můžete do nich přidat místo rumu bílé víno nebo pivo, ovonět je špetkou skořice. Nejlepší boží milosti prý byly smažené na vepřovém sádle nebo v hovězím loji. Všechny se však nakonec musejí z tuku vyndat, položit na ubrousek, který z nich tuk odsaje, a pak je třeba je obalit v moučkovém cukru. Nejlepší jsou čerstvé a ještě horké!

Mazanec a ti druzí II
Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Dobrý nápad
Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Tradice
Cibuli byste na slavných cibulácích hledali marně. Název vznikl omylem

Cibuli byste na slavných cibulácích hledali marně. Název vznikl omylem

Dobrý nápad
Žádná automatka, ale potok, valcha a sluníčko. Takové praní si neumíme představit

Žádná automatka, ale potok, valcha a sluníčko. Takové praní si neumíme představit

Tradice
Všichni známe dožínky i vinobraní. Na dočesnou se ale trochu zapomnělo

Všichni známe dožínky i vinobraní. Na dočesnou se ale trochu zapomnělo