![Pečení chleba](https://www.marianne.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2023-04/mg5983preview.jpg?itok=6NI8I4_D)
Kdy se zase bude péct? Aktuální program ve Štolmíři je na webu Mamaloca.cz nebo na Facebooku.
![Pečení chleba](https://www.marianne.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2023-04/mg6035preview.jpg?itok=qldontkm)
Mimo jiné se stará o chátrající barokní kostel sv. Havla, organizuje dobročinné koncerty a sbírky na jeho rekonstrukci.
![Pečení chleba](https://www.marianne.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2023-04/mg6210preview.jpg?itok=0XsWcHJW)
Přípravna v sobotu žije už od rána. Zadělává se kvásek a chlebové těsto
![Pečení chleba](https://www.marianne.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2023-04/mg6046preview.jpg?itok=f0Fn4Qwr)
Jiří Stuchl se do Štolmíře přestěhoval z rodného Chebu. Dal tu postavit chlebovou pec, ale má i mnoho dalších aktivit.
![Pečení chleba](https://www.marianne.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2023-04/mg6621preview.jpg?itok=6LWD4Xcc)
Ke správnému „natopení“ je třeba do pece naložit minimálně 65 kilogramů tvrdého dřeva.
![Pečení chleba](https://www.marianne.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2023-04/mg6562-1preview.jpg?itok=cwJLE3Rb)
Hotové bochníky se vybírají lopatou, sázejí na dřevěný stůl a znovu potírají vodou, aby kůrka měla i lesk. Mezitím už se u pece tlačí zástupy mlsných zvědavců, kteří chtějí ochutnat alespoň jeden voňavý a ještě teplý krajíc.
![Pečení chleba](https://www.marianne.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2023-04/mg6514preview.jpg?itok=AQRDzm3Z)
Chleba se peče 30 až 40 minut. Dalamánky, další štolmířská specialita, jsou hotové třikrát rychleji
![Pečení chleba](https://www.marianne.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2023-04/mg63132preview.jpg?itok=bBu5mHLT)
Štolmířská pec má kapacitu třicet chlebů. Těsto se vyválí na bochníky a kyne ještě v ošatkách.
![Pečení chleba](https://www.marianne.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2023-04/mg6436preview.jpg?itok=JKmKlY7c)
Ideální teplota k pečení chleba je 280 až 300 stupňů. Před sázením je nutno pec ještě znovu napařit, aby chléb teplotním šokem neklesl. Bochníky se uvnitř skládají do dvou řad.
Prohlédněte si další galerie
- Před a po: Původní zchátralá vilka se po rekonstrukci proměnila v elegantní rodinné sídlo
- Michaela si svůj dům zařídila nábytkem z bazarů, který doslova za pár korun sama opravila
- Úžasná proměna bytu ve Vršovicích: Z 2+1 se spojením obývacího pokoje a ložnice stalo stylové 2 KK
- V proluce mezi garážemi vznikl malý rodinný dům
- Knihovna v Rožnově prošla ohromující proměnou a nadchne každého návštěvníka