Kdy se zase bude péct? Aktuální program ve Štolmíři je na webu Mamaloca.cz nebo na Facebooku.
Mimo jiné se stará o chátrající barokní kostel sv. Havla, organizuje dobročinné koncerty a sbírky na jeho rekonstrukci.
Přípravna v sobotu žije už od rána. Zadělává se kvásek a chlebové těsto
Jiří Stuchl se do Štolmíře přestěhoval z rodného Chebu. Dal tu postavit chlebovou pec, ale má i mnoho dalších aktivit.
Ke správnému „natopení“ je třeba do pece naložit minimálně 65 kilogramů tvrdého dřeva.
Hotové bochníky se vybírají lopatou, sázejí na dřevěný stůl a znovu potírají vodou, aby kůrka měla i lesk. Mezitím už se u pece tlačí zástupy mlsných zvědavců, kteří chtějí ochutnat alespoň jeden voňavý a ještě teplý krajíc.
Chleba se peče 30 až 40 minut. Dalamánky, další štolmířská specialita, jsou hotové třikrát rychleji
Štolmířská pec má kapacitu třicet chlebů. Těsto se vyválí na bochníky a kyne ještě v ošatkách.
Ideální teplota k pečení chleba je 280 až 300 stupňů. Před sázením je nutno pec ještě znovu napařit, aby chléb teplotním šokem neklesl. Bochníky se uvnitř skládají do dvou řad.
Prohlédněte si další galerie
- Jak udržet cukroví čerstvé až do Vánoc: Tipy, jak správně skladovat cukroví bez zbytečných chyb
- Podívejte se na neuvěřitelnou rekonstrukci v Plzni: Byt z konce třicátých let prošel revoluční proměnou
- Zamilovali se do domu ze 14. století. Dnes v něm žijí, vaří kávu a vítají hosty v kouzelných apartmánech
- Stoletá vila s duší: Návštěva domu, kde se čas zastavil a světlo tančí po parketách
- Vánoce za socialismu: Smažený kapr, fronta na mandarinky a kolekce od ROH. Připomeňte si staré časy i dnes
79 Kč
79 Kč
84 Kč