Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zahrada

Zelená lékárna: Bylinky plné energie

Info ikona
Bylinky plné energie

Mnoho jarních bylin roste volně, člověku přímo přede dveřmi. Kromě toho, že jsou lehce dostupné, jsou navíc pro lidský organismus zdravé. S jejich pomocí lze načerpat vitalitu a životní sílu.

Jana Kantorová | 11. 05. 2023

TEXT: ALEXANDRA KOUTNÁ 

Jaro se rozjelo naplno a venku všechno kvete. To neznamená, že ‚kvete‘ i našinec. Mnozí se po pandemických vlnách cítí rozlámaní, bez energie. Nejvyšší čas na restart těla, který nebude stát skoro nic. Stačí se jen rozhlédnout a využít síly léčivých bylin, které rostou na dosah ruky. Například podběl lékařský (Tussilago farfara). Rostlina připomínající žlutou minipampelišku byla už ve starověku považována za medicínského bojovníka proti chorobám dýchacích cest. Čaj z jeho květů pomáhá odstranit astmatický kašel dodnes.

Na podběl nedala dopustit ani známá léčitelka chudých sv. Zdislava z Lemberka. Podbělové kvítky je ideální sbírat v období mezi březnem a dubnem, kdy kvetou, v červnu je zase čas na sběr jeho listů. Obojí se suší, čímž lze využívat léčivých účinků ‚žluťáska‘ kdykoli v roce. Lidové léčitelství ho radí též při zánětech žil, na mírnění bolestí hlavy či hojení pásového oparu. Podběl se dokonce používal jako náhrada tabáku pro silné kuřáky průduškáře. 

Galerie: Jak využít sílu a moc bylinek
Mohlo by se vám líbit

Ochránce lidí... i piva  

V přírodě teď lemují cesty také rozkvetlé fialky, pampelišky a sedmikrásky. Lila kvítky zas prozradí popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea). Vytrvalý plevel tvořící zelený koberec je vlastně bylina chutí připomínající bazalku či šalvěj. Hořčiny, třísloviny, silice, draselné soli a vitamin C, které obsahuje, jsou účinné při zažívacích obtížích, pro dobré trávení, na čištění krve, na rýmy a průduškové katary. Traduje se, že kdo si dá na hlavu věnec z popence, odhalí v okolí čarodějnice. Ale jen o filipojakubské noci a v kostele, což je žalostně malý lustrační rádius. Vítanější službu zastal popenec v gastronomii. Dával se do sudů s pivem, čímž se pivo čistilo a mělo lepší chuť. Za nepivaře nutno přiznat, že popenec umí dát jistý šmrnc i tvarohové pomazánce. 

Mohlo by se vám líbit

Co lok, to kus zdraví 

Na zmíněných bylinách si rád pochutnává hmyz, ale člověk se může přidat. Dají se použít k přípravě salátu, smoothie i čaje. Nejenže chutnají, také umí povzbudit smysly a probrat z jarní únavy. Hořčiny obsažené v pampeliškách, bršlici a řebříčku posilují činnost jater a urychlují metabolismus, kopřiva zase stimuluje ledviny a pomáhá čištění organismu. Jarní byliny navíc obsahují vitaminy, minerály, stopové prvky a protizánětlivé látky, jako třeba flavonoidy. Ty chrání buňky před volnými radikály, brání růstu těch nádorových, posilují imunitní systém a působí preventivně proti srdečním chorobám.

Bylinky v čaji pomáhají proti kašli, nachlazení a uvolňují hlen. Kdo dává přednost intenzivnější očistné kúře, může si z nich připravit tinkturu. V alkoholu se totiž éterické oleje rozpustí lépe než v horké vodě. Tinktura se užívá pravidelně tři až čtyři týdny. Bylinou s velkým B je medvědí česnek, podporující zažívání a detoxikaci. Medvědi vědí! Po zimním spánku okusují jeho listy, které je vracejí do formy.  

Mohlo by se vám líbit

Na pokožku jsou ideální 

Fialky, sedmikrásky a prvosenky obsahují – krom flavonoidů – slizové látky, zvláčňující a chránící pokožku. Proti kožním onemocněním je účinná violka rolní (Viola arvensis Murray). Od dubna do září jsou její květy k dispozici na polích nebo u cest. Sbírá se její kvetoucí nať, která má látky působící proti otokům, revmatu, antialergicky a močopudně. Pomáhá při cévních a kožních chorobách, ekzémech, vyrážkách z alergíí. Nať lze užít na čaj či z ní připravit obklad klidnící svědění. 

Mohlo by se vám líbit

Tinktura 

Na 250 ml budete potřebovat: vodku (nebo jiný kvalitní, nejméně 40% čirý alkohol), po 6 lístcích bršlice kozí nohy, medvědího česneku a kopřivy, 1 lžičku semen ostropestřce mariánského, 2 stonky kokošky pastuší tobolky, 6 listů popence obecného, 2 lžičky květů hluchavky 

Příprava:  

1. Bylinky očistěte a poté nasekejte nadrobno. 

2. Přesypte je do průhledné sklenice, aby byla zaplněná asi z poloviny nebo ze dvou třetin. Následně zalijte alkoholem tak, že v něm budou všechny části bylinek ponořené. 

3. Sklenici odložte na světlé místo, ne však na přímé slunce. Denně ji důkladně protřepávejte. 

4. Po třech týdnech tinkturu sceďte a přelijte do tmavé skleničky s kapátkem. Skladujte na temném místě s rovnoměrnou teplotou po dobu maximálně jednoho roku. 

Účinky: V rámci jarní očistné kúry užívejte třikrát denně 20 kapek. Tinktura pomáhá při zažívacích potížích a nadýmání.V těchto případech zvyšte dávku na 25 kapek dvakrát denně. 

Mohlo by se vám líbit

Smoothie 

Budete potřebovat: 200 ml mandlového nápoje, 100ml kvalitního bílého jogurtu, 1–2 hrsti květů jako jsou pampelišky, prvosenky, fialky, řeřišnice, popence, hluchavky, violky a sedmikrásky 

Příprava:  

1. Mandlový nápoj, jogurt a květy vložte společně do mixéru a rozmixujte. Podle chuti můžete přidat i jedno malé jablko nebo pomeranč. 

2. Smoothie nalijte do skleniček a ozdobte dalšími květy. 

Účinky: Vychutnejte si ho jako čerstvou svačinu, která ihned nastartuje metabolismus. 

Mohlo by se vám líbit

Špagety s bylinkami a ořechy 

Budete potřebovat: hrst jitrocele, 1 stonek šalvěje, 6 lístků medvědího česneku, hrst bršlice kozí nohy, hrst libečku, 1 větvičku rozmarýnu, 1 květ pampelišky, v létě můžete přidat i čerstvou petrželovou nať, cibuli, česnek, rajčata a pažitku, olivový olej či máslo, špagety  

Ořechová posypka: 2 lžíce mandlí, 2 lžíce piniových oříšků, 3 lžíce makadamových ořechů, 1 lžička semen ostropestřce mariánského 

Příprava:  

1. Bylinky nasekejte nadrobno a zahřejte na pánvi s trochou olivového oleje nebo rozehřátého másla. 

2. Uvařte špagety podle návodu a smíchejte je s pestem. 

3. Přísady na ořechovou posypku rozmixujte a nasypte na špagety s pestem. Ozdobit můžete ještě čerstvými jarními květy. 

Tip redakce: V létě můžete pesto připravit třeba z čerstvé petrželové natě, zelené části jarní cibulky, česneku, rajčat nebo také pažitky. 

 

Mohlo by se vám líbit
Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku