Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

O jídle s nutriční terapeutkou: Jak vyzrát na chutě na sladké?

Info ikona
Sladkost

Je po večeři, ale vy byste si ještě něco dali? Sušenky, čokoládu, zmrzlinu… vlastně cokoliv? Je to závislost na cukru?

Andrea Mokrejšová | 11. 05. 2021

Jedna z věcí, se kterou se na mě klienti často obracejí, je právě to, že jsou závislí na cukru a nejsou si jistí, zda by bez něčeho sladkého dokázali jídelníček dodržet. Zaprvé v dobře sestaveném jídelníčku není nic jako "povolené" a "zakázané" potraviny. Nikdy. Zadruhé jídelníček by pro vás nemělo být náročné dodržovat. Pokud je dobře sestaven a stojí na vašich aktuálních zvyklostech, nepůjde o radikální změny. Pojďme se ale vrátit k chutím na sladké.

Proč chutě na sladké nejčastěji vznikají?

  • vynecháváte přílohy
  • vynecháváte jídla v průběhu dne
  • máte příliš nízký energetický příjem
  • jíte nahodile
  • máte málo bílkovin
  • nedostatečně spíte a odpočívát

A jak se chutí zbavit?

1. Nevynechávejte jídla

Pokud se v průběhu dne odbýváte, protože nemáte čas a jste ve stresu, je jasné, že ve chvíli, kdy dorazíte domů a stres z vás opadne, tělo bude mít potřebu to najednou dohnat. Zkuste mít tedy jídlo raději připravené, můžete si připravit krabičky, objednat si vhodnou alternativu v restauraci. Najděte se v jídelníčku pravidelnost, která vám bude vyhovovat.

2. Nevynechávejte přílohy

V jídlem nevynechávejte přílohy, v našich jídelníčcích mají důležitou úlohu. To neznamená, že máte konzumovat pouze sacharidy, ale i v redukčních jídelníčcích mají své místo. Pokud budete omezovat příjem komplexních sacharidů, tělo bude hledat jejich rychlejší zdroj = sladké. Co myslíte, je lepší si k večeři dopřát pečivo, nebo jen zeleninu s masem, a pak sníst balíček sušenek? 

3. Sledujte správnou skladbu svých jídel

Každé hlavní jídlo by mělo být složené ze sacharidů, z bílkovin, zeleniny/ovoce a tuků. Velmi jednoduše vám pomůže pravidlo třetin. Talíř si pomyslně rozdělte na třetiny. V jedné třetině by měla být zelenina nebo ovoce. Ovoce by však mělo být v jídelníčku zastoupeno v menší míře než zelenina. Střídejte i způsob přípravy, není důvod se "omezovat" pouze na syrovou zeleninu. 

V druhé třetině sacharidy a v té třetí bílkovinyVolný tuk přidávejte jen po trošce. Třeba při smažení masa použijte jen jednu až dvě lžíce řepkového oleje na jednu porci, do studené kuchyně zkuste použít extrapanenský olivový olej, ale sáhnout můžete i třeba po dýňovém, vlašském nebo lněném.

Info ikona
Sladkost

Kde najdete bílkoviny:

  • mléko a mléčné výrobky
  • maso, drůběž, ryby
  • vejce
  • výrobky z luštěnin (tofu, tempeh, sójové náhrady mléčných výrobků, ...)
  • rostlinné výrobky, jako je seitan a robi maso

Kde najdete sacharidy:

  • obiloviny a výrobky z nich (rýže, bulgur, kamut, rýže, celozrnné těstoviny, celozrnné a žitné pečivo, ovesné vločky, ...)
  • pseudoobiloviny (pohanka, quinoa, ...)
  • okopaniny (brambory, batáty, …)

Co dělat, když se to nepovede?

Přejedli jste se? Snědli jste toho víc, než jste chtěli? Možná jste měli dokonce záchvat přejídání. Co určitě druhý den nedělejte, je hladovka, konzumace pouze polévek, salátů, nebo extrémní cvičení. Tím byste docílili maximálně tak toho, že se přejedení, nebo chutě na sladké budou opakovat. K tomu, abyste vystoupili z tohoto koloběhu je důležité, abyste i po dni přejedení pokračovali v dostatečné stravě a dávali tělu vše, co potřebuje. 

Nastavte si pravidelný stravovací režim, nedřete se cvičením, abyste zvýšili výdej na úkor spánku a odpočinku. Celková vyčerpanost vás bude také nutit více jíst a chutě na sladké se budou pořád objevovat. Spánek a odpočinek je velmi důležitý.

O autorce:

Andrea Mokrejšová je nutriční terapeutka, která věří, že strava je neodmyslitelnou součástí zdravého životního stylu. Snaží se lidem ukázat, že zdravá strava je důležitá nejen v prevenci mnoha nemocí, ale i jako přirozená součást každodenního života. Bez extrémů, bez nesmyslů.