Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

O jídle s nutriční terapeutkou: Jaké pečivo si dopřávat?

Info ikona
Pečivo

Možná jste se sami rozhodli, že chcete jíst zdravěji, a tudíž jste ze svého jídelníčku automaticky vyškrtli veškeré pečivo. Nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová ale ukazuje, že pečivo má v našem jídelníčku důležitou funkci a neměli bychom na něj zapomínat ani v momentě, kdy se snažíme zhubnout.

Andrea Mokrejšová | 16. 03. 2021

Nejdříve je potřeba zmínit, že obiloviny a výrobky z nich, kam spadá právě i pečivo, mají ve zdravém jídelníčku své místo. Pro lidské tělo jsou velmi cenným zdrojem energie, komplexních sacharidů a vlákniny, zejména vitamínů skupiny B a mnoha minerálních látek. 

Pečivo ani jiné obiloviny tedy nejsou důvodem, proč se vám nedaří zhubnout, nebo dokonce přibíráte. Na stravu je potřeba nahlížet komplexně. Pozor, to ale neznamená, že se odteď máte ládovat pečivem od rána do večera. Pečivo je samozřejmě důležité dobře kombinovat, tedy přidat k němu i bílkovinný zdroj (mléčný výrobek, šunku, vejce, tofu atp.) a samozřejmě zeleninu nebo ovoce.

Lepek: strašák, nebo kamarád?

Nemusíte se bát ani obsahu lepku. Ačkoliv má možná strašidelný název, který vznikl na základě jeho fungování při výrobě těsta, v našem trávicím traktu už tuto funkci naštěstí nemá, a tak se žádného lepení střev bát nemusíte. Lepek je bílkovina a pokud netrpíte celiakií či alergií, není nutné se mu vyhýbat

Mohlo by se vám líbit

Jaké pečivo si vybrat?

Přednost dávejte pečivu s přívlastkem žitné, celozrnné, grahamové, žitno-pšeničné. Má totiž vyšší obsah celozrnné mouky, vlákniny a lepší sytivou hodnotu. I díky tomu může být dobrou volbou ve chvíli, kdy vás často trápí chutě na sladké. Ty jsou také velmi často způsobené nedostatečným příjmem komplexních sacharidů, ale samozřejmě to nemusí být jediný důvod. Raději také volte pečivo čerstvé, kváskové. Rozpékané pečivo má mnohem více soli, a tudíž není úplně vhodné.

Ani nové tzv. večerní chleby nejsou úplně dobrou volbou. Pečivo má být přílohou, a to tyto chleby nejsou. Vyšší obsah bílkovin není pak v pestrém jídelníčku úplně logicky opodstatněn. A navíc jsou večerní chleby velmi bohaté na tuky, tudíž je následně těžší určit, co s chlebem budete konzumovat. 

Info ikona
Pečivo

A co bílý rohlík?

Ve večerních hodinách rozhodně není potřeba pečivo omezovat, a to ani při redukci váhy. Už mnohokrát se mě někdo ptal, zda ten chleba k večeři není moc velký problém, ale to, že měl v jídelníčku ke snídani tři skořicové šneky, na dopolední svačinu krabici esíček a k odpolední svačině margotku s jahodovým milkshakem, to už nebral v potaz. Stejně tak se nemusíte hroutit z toho, když si dáte bílý rohlík. Nezáleží na jednom jídle, nebo části daného jídla, ale na celkovém kontextu vašeho jídelníčku vůči vašemu životnímu stylu. Pozornost nevěnujte samotnému bílému rohlíku, ale spíše tomu, s čím ho konzumujete.

A má rada na závěr? Není potřeba vyřazovat pečivo jako takové, ale raději zkuste omezit příjem sladkého pečiva – koblih, koláčků, buchet či pečiva z listového těsta. Tyto pokrmy jsou chudé na vlákninu, zato bohaté na tuk, cukr, a tím pádem i na energii.

O autorce:

Andrea Mokrejšová je nutriční terapeutka, která věří, že strava je neodmyslitelnou součástí zdravého životního stylu. Snaží se lidem ukázat, že zdravá strava je důležitá nejen v prevenci mnoha nemocí, ale i jako přirozená součást každodenního života. Bez extrémů, bez nesmyslů.

Mohlo by se vám líbit