Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

Pozor na teplotu i dobu louhování aneb Jak připravit výborný čaj?

Info ikona
čaj

Nalít vodu do konvice, vybrat oblíbený pytlíček čaje, polít ho a počkat, až čaj zchladne. Tento postup přípravy čaje je sice rychlý a efektivní, ale raději ho nevyslovujte před čajovými mágy a milovníky čajových rituálů. Pokud si totiž chcete připravit lahodný čaj, který potěší vaše chuťové pohárky, pak musíte zvolit mnohem složitější postup.

Černý, zelený nebo bílý. Ke snídani, k odpolední svačině nebo před usnutím. S cukrem, medem nebo citronem. Řeč je o čaji, oblíbeném horkém nápoji, který jsme si dokázali připravit už v dětství a pravděpodobně se náš postup přípravy nezměnil ani v dospělosti. Skoro by se chtělo zvolat, že uvařit čaj je stejně snadné jako namazat na chleba máslo. Při bližším seznámení s čajovou kulturou ale rychle zjistíte, že příprava dokonalého čaje je hotová alchymie, během které záleží na druhu zvoleného čaje, kvalitě a teplotě vody a času louhování.

Černý čaj

Nekorunovaného krále mezi čaji zbožňuje nejen britská královská rodina, ale i většina domácností v Česku. Není divu, vždyť černý čaj se skvěle hodí k celodennímu popíjení. Ať už nedáte dopustit na darjeeling, english breakfast nebo earl gray, vždy byste pytlíček čaje měli polévat vodou o teplotě 99 °C. Pozor si dejte také na dobu louhování, která se podle odborníků pohybuje mezi třemi až pěti minutami.

Snažte se vyvarovat školácké chybě, kdy pytlíček čaje necháte po celou dobu ponořený v šálku. Následně už totiž nepijete čaj, nýbrž nápoj podivné a hořké chuti, na který vaše chuťové pohárky rozhodně nejsou zvědavé. Pokud jste milovníci seriálu Koruna, pak jistě víte, že Britové pijí černý čaj s kapkou mléka. V tomto ohledu platí heslo - proti gustu žádný dišputát, a tak nic nebrání tomu, abyste silnou chuť černého čaje zjemnili zmiňovanou kapkou mléka nebo smetany.

Zelený čaj

Není zelený čaj jako zelený čaj! U zeleného čaje se v první řadě podívejte na to, zda jde o japonský nebo čínský zelený čaj. Zatímco japonský druh vyžaduje nižší teplotu vody, konkrétně 71 °C, čínský druh baží po teplotě okolo 75 °C. Podobná věda nastává také s časem louhování, kdy pytlíček nebo listy japonského zeleného čaje stačí máčet jednu až dvě minuty, naopak čínský zelený čaj touží nejméně po dvou až třech minutách. Samostatnou kapitolou je příprava zeleného matcha čaje, kdy do čajové misky nasypete zhruba 4 g matcha prášku, který zalijete 80 až 100 ml vody o teplotě 80 °C. Následně už stačí speciální metličkou čaj zamíchat do zhoustnutí.

Bílý čaj

Začínáte se ztrácet v předepsaných teplotách vody? Pak do své čajové rutiny přivítejte bílý čaj, který je mnohem tolerantnější k teplotě vody. V ideálním případě ho zalijte vodou o teplotě 75 °C, avšak bílý čaj bez problému snese i o něco vyšší či nižší teplotu. Podobně benevolentní je bílý čaj také k době louhování. I když v příručkách naleznete, že byste bílý čaj měli máčet cca dvě až tři minuty, nic nebrání tomu, abyste dobu louhování o něco prodloužili či zkrátili. U bílého čaje totiž platí, že ideální čas louhování závisí na tom, zda preferujete silnější nebo slabší chuť čaje.

Info ikona
Čaj

Bylinkový čaj

Také u přípravy bylinkového čaje nenalezneme přísné pokyny a postupy, které je potřeba dodržovat. To je dáno skutečností, že každá bylinka má jiné vlastnosti a požadavky na přípravu. Obecně ale platí, že byste bylinkový čaj měli polít vodou o 100 °C. Také čas louhování je velmi proměnlivý. Zatímco slabý heřmánek vyžaduje delší dobu louhování, zázvor nebo kurkuma vynikají silnou chutí a stačí jim pouhé tři minuty. K bylinkovým čajům přistupujte velmi individuálně a s jejich přípravou experimentujete tak dlouho, dokud nebudete s výslednou chutí spokojení.