Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

5 tipů, jak mít dostatek energie po celou zimu

Možná se snažíte odpočívat, spát i sportovat, ale pořád máte pocit, že byste se nejraději uložili k zimnímu spánku? Klíč k tomu, jak mít dostatek energie, nespočívá v tom, co děláte, ale jak to děláte.

1. I spánek musí být kvalitní

Během spánku tělo uvolňuje přes den nahromaděné napětí, čistí emoční a duševní složku, buňky se zbavují toxinů a tělo čerpá energii na další den. Pokud je spánek krátký nebo usínáte v napětí a navíc s myšlenkovým tryskem v mysli, nemá systém možnost regenerovat se. „Po ulehnutí do postele proveďte vědomou relaxaci. Uvolňujte jednu část za druhou, až bude uvolněné a ztěžklé celé tělo. Nakonec uvolněte mysl. Ať klidně spočine spokojená sama v sobě. Je normální, že se vám to nepovede napoprvé. Vydržte, trénujte. Vyplatí se to! Mezi spánkem v uvolnění a v napětí je totiž obrovský rozdíl a to poznáte sami na sobě," říká Martin Srdce, terapeut kraniosakrální biodynamiky (www.dayal.cz).

2. Uvolněte se, prosím

Požírač energie je stres. A může i za to, že nás schvacují žaludeční vředy, mozkové mrtvice, infarkty, roztroušená skleróza, chřipky a angíny. „Všechny tyto nemoci začínají na úrovni mysli, a to právě stresem. Kolikrát si říkáte, že něco musíte, že něco nestíháte, že něco nutně potřebujete. Blbost! Tímhle si jen snižujete imunitu a ztrácíte energii. Dělejte to, co vás baví,“ radí Martin Srdce. Jenomže jak to udělat v praxi? Vždyť tolik z nás nemůže dělat, co ho baví. „Pokud nemůžete změnit činnost a musíte dělat něco, co vás nebaví, snažte se najít na tom něco pěkného, zajímavého, zábavného. Použijte svoji inteligenci a vynalézavost. Udělejte z překážky něco, co vás posílí a energeticky nabije. Zkrátka zaměřte se na tu část práce, která vás baví, a mějte z toho radost. Když už napětí vznikne a hromadí se, zkuste ho něčím rozpustit. Dejte si horkou sprchu, saunu, vířivku, výborně pomáhá také tanec a nebo zpěv. Zkrátka: uvolněte se.“

3. Najděte svůj zdroj

Je to jednoduchá přímá úměra: Kolik energie vydáte, tolik jí musíte dostat zpět. „Všechny negativně vnímané situace, ať už jde o únavu, smutek, podrážděnost nebo třeba rozptýlenost, lze snadno řešit využitím správných zdrojů. Jak zdroj najdete? Pomocí otázky ‚Co by mi teď udělalo dobře?‘ To, co vás napadne jako odpověď, to je váš momentální zdroj. Jakmile si uvědomíte, že vám není dobře, najděte zdroj a použijte ho,“ míní terapeut. 

4. Nejezte blafy

Nepodceňujte také vliv jídla – ale k tomu, aby tělo po jídle fungovalo dobře, ho musíte nasytit těmi správnými potravinami. Vzpomínám si, že mi jednou jeden ajurvédský lékař řekl, že než si dát smažený řízek s bramborovou kaší, to raději zůstane o hladu. Je pravda, že na takovém obědě si sice pochutnám, ale pak nutně potřebuji několikahodinového šlofíka. Proto, chcete-li mít energii, omezte smažená jídla, pečivo, cukr, alkohol a kávu, a místo toho do jídelníčku zařaďte rýži, obiloviny, zeleninu a ořechy. 

5. Sportujte každý den

„Život je pohyb a stagnace je smrt. Pokud sportujete, tedy vydáváte energii, o to více si jí tělo paradoxně vyrobí, nehledě na to, že intenzivní pohyb je nutný pro správné fungování mozku, pohyb lymfy v těle a tedy detoxikaci. Aerobní aktivita zpevňuje kosti a celý opěrný aparát. Endorfiny takto vyrobené jsou k nezaplacení a ovlivní pozitivně vaši mysl minimálně na půl dne. Budete se cítit silní a plní energie. Každá aktivita – běh, plavání, posilování nebo tanec – vám udělá dobře, ale pokud chcete získat hodně životní energie, tak jóga, tai-či a čchi-kung fungují přímo zázračně!“ radí terapeut Martin a dodává: „Pokud se vám podaří do svého obvyklého programu trvale zařadit jeden z výše uvedených tipů, budete se cítit skvěle po celou zimu. Pokud si osvojíte všech pět, budete se cítit jako nepřekonatelný energetický terminátor, plný síly a radosti!“

Související články