Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

7 možností, jak můžete pomoci potřebným

Kdo chce, hledá způsoby – a my jich pro vás našli spoustu. Tak vybírejte, co je vašemu srdci nejblíž. Podporu potřebují děti, senioři, zvířata a v této těžké době i lékaři.

Karolína Peřinová | 16. 11. 2020

1. JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Krásná příležitost pomoci těm, kdo už nedostali dárek celou věčnost. Díky projektu Českého rozhlasu můžete splnit (nejen) vánoční přání osamělým babičkám a dědečkům z domovů pro seniory a třeba se i spřátelit. Seznam konkrétních přání a propojení s domovy najdete od 16. listopadu na https://jeziskovavnoucata.rozhlas.cz. Další domovy se můžou hlásit na [email protected]. A ještě něco – díky aplikaci https://www.oscarsenior.com/cz se můžete bezplatně propojit se seniory, kterým už moc chybí kontakt s lidmi zvenčí a obyčejné popovídání. Hovor přes počítač, telefon nebo tablet zvládají senioři s pomocí pracovníků domova naprosto skvěle. Stačí najít si chvilku času, a uděláte společníka člověku, pro kterého budete jako studánka uprostřed pouště.

2. NAKRM NÁS

Mnoho zvířecích útulků teď bojuje o přežití. Proč? Často je sponzorují soukromé firmy a řadě z nich klesly během koronakrize příjmy natolik, že už si nemůžou dovolit přispívat na chod útulku. Opuštěné kočky a psi se tak znovu ocitají v ohrožení. Jak můžete pomoci? De facto celorepublikový dosah má web www.nakrmnas.cz. Můžete zvolit konkrétní útulek a konkrétní produkty – jídlo pro zvířata, vybavení a samozřejmě i dárkové certifikáty, vybrat si a zaplatit online. Lidé z Nakrm nás vaši pomoc na místo zdarma dovezou. Tip: Vůbec nic vás nestojí pomoc prostřednictvím https://pomahamkrmit.cz. Jedno kliknutí denně = jedna naplněná miska pro zvířata v útulcích.

Info ikona
Pes

3. KALENDÁŘ PROMĚNY

Nadace Archa Chantal se snaží o zlepšování prostředí v dětských zdravotnických zařízení. Od roku 2010 vydává kalendář s názvem Proměny, kde se každý rok promění populární osobnosti tuzemské umělecké scény do nečekaných podob. Tématem na rok 2021 se staly hvězdy filmového plátna. Těšit se tak můžete např. na herce Jiřího Dvořáka jako Oldřicha Nového nebo tanečnici a vítězku StarDance Lenku Noru Návorkovou jako Adinu Mandlovou. Výtěžek z prodeje kalendáře Proměny pomáhá projektům, které Nadace Archa Chantal každoročně realizuje v českých nemocnicích.

Kalendáře PROMĚNY 2021 jsou ve 2 velikostech, klasická velikost 33 x 33 cm za 350 Kč a limitovaná edice 64 x 64 cm za 1 000 Kč.

4. NOTEBOOKY PRO DISTANČNÍ VÝUKU DĚTÍ SAMOŽIVITELŮ

Tenhle školní rok dává rodičům zabrat – někteří ale nemají pro děti ani základní technické vybavení, protože si ho jednoduše nemůžou dovolit. Nora Fridrichová proto založila sbírku na notebooky pro distanční výuku dětí samoživitelů. Na www.znesnaze21.cz můžete přispět libovolnou částkou. Přístup ke vzdělání i za ztížených okolností totiž znamená lepší budoucnost.

Mohlo by se vám líbit

Jak v době koronaviru pomoci ostatním?

marianne.cz

5. NEDOKLUBKO – PŘEDČASNĚ NAROZENÉ DĚTI

Pomozte těm nejmenším – doslova. Klub Nedoklubko založili v roce 2002 rodiče nedonošených dětí. Cíl je jasný: zlepšovat péči o předčasně narozená miminka, propojovat rodiče a pomáhat jim v nelehké situaci, podporovat výzkum a samozřejmě šířit povědomí o celé problematice. Na www.nedoklubko.cz najdete jednak číslo transparentního účtu, jednak další konkrétní možnosti, jak pomoci. Mimochodem, věděli jste, že v České republice se narodí předčasně každé deváté dítě?

6. PONOŽKY OD BABIČKY

Kdo by nemiloval teplné ponožky! A tyto jsou navíc s láskou pletené. Ponožky od babičky jsou neziskový projekt, kdy přes 200 babiček z celého Česka plete ponožky z darované vlny. Obzvlášť teď, v posledních měsících poznamenaných epidemií koronaviru, má tento projekt pro babičky další, nový rozměr - mohou zůstat doma a přitom mít smysluplnou činnost, kterou si vydělají, ale zároveň také pomáhají organizaci Elpida získat finanční prostředky na projekty pro seniory. Vyberte si ty své pletené na www.ponozkyodbabicky.cz.

Info ikona
Ponožky od babičky

7. Dobročinná aukce

Pokud máte možnost přispívat většími částkami a zároveň milujete umění, zúčastněte se 84. aukční dne galerie Kodl. V neděli 29. listopadu se na pražském Žofíně uskuteční dobročinná aukce ve prospěch Centra Paraple. Vydražit budete moci např. ručně foukané dílo z unikátního uranového skla od Rudolfa Burdy.

Info ikona
Rudolf Burda

Další dobré adresy, kde můžte pomáhat:

Lidemvnouzi.cz – Pomáhá těm, kdo se vinou koronavirové krize ocitají bez prostředků a chybějí jim potraviny. Žadatele pečlivě prověřuje, takže máte jistotu, že se vaše pomoc nemine účinkem.

Ranapece.cz – Podpoříte rodiny, kterým se narodilo dítě s vážným hendikepem.»

Dobryandel.cz – Pomůžete rodinám s nezaopatřenými dětmi, kde máma, táta nebo některé z dětí trpí onkologickým onemocněním.

Cestadomu.cz – Přispějete na domácí hospic a poradnu pro nevyléčitelně nemocné. Lidem na konci života tak splníte přání zemřít doma, mezi svými blízkými.

energiilekarum.cz – Balíček pro zdravotníky po celé republice (70 míst) obsahuje oříšky, tyčinky, sušené ovoce a další nutričně bohaté potraviny. Přispět můžete už od 100 Kč.

Mohlo by se vám líbit

Malé Pétě se před rokem obrátil život naruby. I přesto bojuje jako lvice!

marianne.cz

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?