Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Jak v době koronaviru pomoci ostatním?

Info ikona

Podejte pomocnou ruku těm, kteří to nejvíce potřebují.

Jakým způsobem chcete pomoci?

FINANČNÍM DAREM

Donio
Jedna stránka, mnoho životních příběhů, kterým můžete pomoci. Online platforma Donio sdružuje dobročinné projekty, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost. V současné době můžete pomoci třeba umělcům, drobným podnikatelům nebo přispět na látky pro švadlenky. Rozhodně bychom ale neměli zapomínat ani na dobročinné projekty, které vznikly před koronakrizí. Na Doniu tedy naleznete sbírky pro nemocné, kteří potřebují vaši pomoc v cestě za lepšími zítřky. Pokud víte o někom, kdo si zaslouží pomoc, můžete na Doniu snadno sbírku vytvořit. Dobrou zprávou je, že po skončení sbírky k vám poputuje 100 % vybrané částky. 

Energii lékařům
„Každá těžká doba potřebuje hrdiny. Naštěstí pro nás, my už máme ty své. Zdravotníky, kteří pracují s obrovským nasazením každý den, abychom my byli v bezpečí. Jenže i těm nyní dochází síly. Potřebují dobít baterky, aby mohli pomáhat dál,“ zní hlavní myšlenka sbírky Energii lékařům, za kterou stojí Jan Lukačevič. Svým příspěvkem koupíte vybranému zdravotníkovi balíček energie, který se skládá například z výživově pestrých müsli tyčinek, ovocných nápojů či drinku Mana. V současné době bylo zakoupeno finálních 16 000 balíčků, které v následujících dnech poputují za zdravotníky. Sbírka ale slibuje, že v brzké době spustí druhé kolo podpory. 

Lékař

Darujme
Prostřednictvím platformy Darujme.cz můžete pomoci neziskovým organizacím, které to v současné době nemají vůbec jednoduché. Za zmínku rozhodně stojí podpora organizace Život 90, jenž pomáhá seniorům v nelehké životní situaci. Výpadek příjmu, který v současné době může nastat, nejvíce ohrozí nízkopříjmové skupiny, jako jsou právě senioři nebo matky samoživitelky, které podporuje Klub svobodných matek. A pomoc si jistě zaslouží i nezisková organizace Loono, která už šest let pořádá vzdělávací workshopy zaměřené na prevenci zdraví. 

#malynakupvelkapomoc
Malí podnikatelé momentálně prochází velkou krizí, která se bude prohlubovat a pro mnoho z nich bude mít devastující důsledky. Jejich kamenné prodejny a provozovny jsou kvůli šíření koronaviru zavřené a není jisté, jak dlouho aktuální nouzová situace potrvá, a zda ji vůbec dokáží překonat. Na webu Malý nákup, velká pomoc lze najít seznam firem, které se z důvodu nouzového stavu dostaly do krizové situace. Ten se aktualizuje na základě jejich vlastní registrace s doplněním informací o tom, jakým způsobem a jakými kanály je možné je podpořit. Seznam zároveň slouží pro ty, kteří si chtějí získat lepší přehled o tom, koho mohou podpořit.  

SKUTKEM

Sousedská pomoc
Pomoc nemusí mít pouze podobu finančního daru. Pokud jste zdravý jedinec, který chce pomoci seniorům a nemocným lidem, pak se můžete stát dobrovolníkem na stránce Sousedská pomoc. Tato služba sdružuje dobrovolníky, kteří zajišťují doručování potravin a léků. Nemusíte být pouze kurýrem, ale také dispečerem, pečovatelem nebo švadlenkou. 

Dobro
Také stránka Dobro sdružuje dobrovolníky, kteří chtějí pomoci s nákupem, venčením psů nebo doučováním lidí. Stačí, když na stránku napíšete cokoliv, s čím ostatním můžete pomoci. Nezapomeňte připsat město, ve kterém žijete, aby vaše pomoc bylo co nejvíce cílená. Zároveň zde můžete publikovat prosbu o pomoc, kterou jistě někdo vyslyší. 

Pomoc

Mapy.cz
Chcete pomoci zastavit šíření viru Covid-19? Pak si stáhněte aplikaci Mapy.cz, a následně souhlaste se sdílením vaší polohy. „Naše systémy budou zpracovávat anonymizovaná data o historii polohy vašeho mobilního zařízení. Díky sdílení polohy můžeme v budoucnu vypočítat, zda jste se po významnou dobu mohli nacházet na stejném místě jako člověk pozitivně testovaný na COVID-19,“ říkají Mapy.cz. Pokud Mapy.cz vyhodnotí, že jste se mohli setkat s nakaženým člověkem, upozorní vás prostřednictvím notifikace. Za nás jde o jednoduchou pomoc, která vás nic nestojí a ještě vás i vaše okolí může ochránit. 

Dáme roušky
Pomoci můžete i vlastnoručně ušitými rouškami. Ty lze následně odnést do nejbližšího domova důchodců, nemocnice nebo na městský úřad, který se postará o to, aby roušky našly svého majitele. Užitečným pomocníkem může být i stránka Dáme roušky, prostřednictvím které můžete vyrobené roušky nabízet. Navíc díky jednoduché mapě České republiky uvidíte, zda ve svém okolí nemáte někoho, kdo roušky nutně potřebuje. Také na facebookové skupině Česko šije roušky naleznete nabídku a poptávku po rouškách. 

Znáte další platformy, prostřednictvím kterých můžeme pomoci ostatním?

ČTĚTE TAKÉ: Čeští návrháři šijí roušky, které rozdávají potřebným

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde