Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Archiv

9 věcí, které by měla každá žena říct svému gynekologovi

Info ikona
Žena

Jsou témata, která byste možná nesvěřila ani své nejlepší kamarádce, natož gynekologovi. Ale pravdou je, že ten by je znát měl, a to jako první. I když se vám to bude zdát trapné, může to být velmi důležité pro vaše sexuální i reprodukční zdraví. Zde je devět věcí, o kterých by měl váš gynekolog vědět.

Redakce Marianne | 21. 08. 2014


1. Kolik sexuálních partnerů jste měla

Byl to pro vás obzvláště bohatý rok? Nestyďte se a informujte svého gynekologa, i když se na to nezeptá. On vás nebude soudit, ale je to velmi užitečná informace z lékařského hlediska. Čím více informací bude lékař mít, tím pečlivěji může zhodnotit vaši péči či případnou léčbu.

2. Pokud jste měla nechráněný sex

Tak nějak se to přihodilo a měla jste nechráněný sex s někým, s kým nežijete pod jednou střechou? Pokud se vám právě ulevilo, protože nakonec jste menstruaci přece jen dostala, ještě se neradujte. Některé pohlavní choroby, jako jsou chlamydie, se často vyskytují bezpříznakově, zatímco jiné, jako je nákaza virem HPV (vyvolává opary či genitální bradavice), mohou celá léta ve vašem těle dřímat. Je dokonce vaší povinností informovat o tom lékaře, pokud byste mohla být ohrožená.

3. Když máte problém dosáhnout orgasmu

Přestože byste možná měla vyhledat i sexuologa, kdo jiný by vám mohl odpovědět na otázku týkající se sexuálních dysfunkcí než gynekolog? On ví moc dobře, jak vše funguje, a proto má i možnost vám pomoct. Může jít totiž o signál, že máte nějaký jiný zdravotní problém.

4. Jestli občas krvácíte po pohlavním styku

Jestli se vám to stane skutečně jen občas, a to po nějakém drsnějším milování, pak asi nemusíte běžet k lékaři. Ovšem pokud se to děje až moc často, měla byste problém řešit s gynekologem. Krvácení po pohlavním styku může znamenat cokoli – od infekce až po suchost vaginy či prekancerózní cervikální problém. Je lepší být v bezpečí než v rozpacích.

5. Pokud míváte bolestivou menstruaci nebo občas dokonce vynechá

I když jste si jistá, že nejste těhotná, měla byste tento problém konzultovat se svým lékařem. Příčinou může být opět cokoli, včetně hormonální nerovnováhy, cysty nebo infekce.

6. Když je sex bolestivý

Nestyďte se, je šance, že vám i s tím může gynekolog pomoct. Bolestivost při sexuálním styku může být způsobena mírným náklonem vaší dělohy nebo můžete trpět vaginální suchostí. To bývá problém spíše u starších žen, ale i mladší ženy tím čas od času trpí. U nich to bývá způsobeno například hormonální antikoncepcí.

7. Pokud si všimnete změn v zápachu

Nepříliš vábný zápach je obvykle příznakem infekce nebo pH nerovnováhy – a obojí se dá léčit. Někdy za to ‚může‘ tampon, který jste zapomněla uvnitř pochvy. Drobné změny v zápachu v době menstruace jsou naprosto normální, ale pokud si všimnete něčeho ‚extra‘, kontaktujte gynekologa.

8. Když chcete otěhotnět

Uvažujete o miminku? Určitě o tom se svým gynekologem mluvte, může vám dát užitečné rady a tipy. A i když neplánujete těhotenství hned, je dobrý nápad tohle téma se svým gynekologem otevřít. Může vás informovat o zdravých návycích, které pomohou zvýšit vaši plodnost.

9. Pokud v poslední době špatně spíte a máte noční návaly

Je vám mezi čtyřiceti a padesáti? Může se jednat o příznaky perimenopauzy. I když jsou v tomto věku tyto příznaky vzácné, nejsou neslýchané. Mějte jistotu a proberte to se svým lékařem.