Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zdraví

Cítíte se unaveně a nesoustředěně? Možná bojujete s mozkovou mlhou

Info ikona
Mozková mlha

Máte pocit, že se na svět díváte skrze bublinkovou fólii? Matně si vzpomínáte na pracovní úkoly, cítíte únavu, a především jste roztěkaní? Nepřisuzujte tento stav změně tlaku, viníkem může být mozková mlha.

„Zataženo, místy oblačno a v ranních hodinách hrozí v oblasti mozkové kůry vznik husté mlhy,“ říká předpověď počasí pro náš mozek. I když slovní spojení mozková mlha zní úsměvně, ve skutečnosti se nejedná o příjemnou zkušenost. Lidé, kteří dlouhodobě s mozkovou mlhou bojují, tvrdí, že negativně ovlivňuje jejich náladu, paměť, rozhodování i soustředění. Zatímco před několika měsíci by jednoduchý pracovní úkol zvládli levou zadní, zahaleni mozkovou mlhou neví, co si počít. S mozkovou mlhou sice můžete bez problému žít, avšak z dlouhodobého hlediska vám může ztrpčovat život a ubírat na potřebné energii. Pokud tedy v posledních dnech cítíte, že je vaše uvažování a rozhodování doslova v mlze, pak je nejvyšší čas změnit předpověď počasí.

Mohlo by se vám líbit

Když je mlha na obzoru

Podle webu Healthline si za vznik mozkové mlhy v mnoha případech můžeme sami. Nezdravé potraviny bez důležitých živin a vitamínů či problémy se spánkem patří k nejčastějším spouštěčům mozkové mlhy, která nás může potrápit i několik dnů. Odborníci ale upozorňují, že mozková mlha může být symptomem duševních nemocí, konkrétně záchvatem úzkosti nebo deprese. V neposlední řadě se s mozkovou mlhou setkávají také ženy, které prochází menopauzou. Studie s názvem Cognition and the menopausal transition: is perception reality? zjistila, že 60 % žen má během menopauzy problémy s koncentrací a rozhodováním.

Dobrou zprávou je, že s mozkovou mlhou můžete bojovat. Obzvláště to platí v případě, že je způsobena špatným životním stylem v čele s nedostatkem spánku a nevhodně zvolenými potravinami. Co tedy udělat, abyste se mozkové mlze pro příště vyhnuli?

1. Zdravá strava je základ

V první řadě se zaměřte na svůj jídelníček, který by měl obsahovat vitamíny, minerální látky a další důležité živiny, které jsou pro naše tělo palivem. Vsaďte také na potraviny, ze kterých se sacharidy uvolňují do těla pomalu, a tudíž vám energie vydrží mnohem déle než u rychlých cukrů. Řeč je například o ovesných vločkách nebo ořeších. Obecně také platí, že byste se měli vyvarovat kouření, alkoholu a pití kávy po třetí hodině odpolední. Pokud dokážete svůj jídelníček proměnit v modlu zdravého životního stylu, je pravděpodobné, že se vám další mozková mlha vyhne velkým obloukem.

Mohlo by se vám líbit

2. Pravidlo „pět“

Pravidelné přestávky by měly být nedílnou součástí našeho pracovního dne. Bohužel, realita je často odlišná, a tak si na první přestávku vzpomeneme těsně před odchodem z práce. Zkuste si osvojit pravidlo „pět“, které říká, že bychom si každou hodinu měli naordinovat pětiminutovou přestávku. I krátká přestávka uleví vašemu mozku a příjemně ho zrelaxuje. Nezapomeňte tento zvyk přenést i na víkendové dny, které trávíte třeba sledováním streamovacích platforem. I při takové kratochvíli se vyplatí, když si na malý moment odpočinete a oddychnete si před dalším televizním maratonem.

3. Bez spánku to nepůjde

Nikoho asi nepřekvapí, že dostatečné množství spánku je ideální zbraní proti mozkové mlze. Každému se občas stane, že ulehne dlouho po půlnoci, a následně vstane v nekřesťanskou hodinu. Důležité je pouze to, aby se tento režim nestal rutinou, která by šla ruku v ruce s mozkovou mlhou. Myslete na to, že se během našeho spánku střídají tři cykly. První etapu můžeme označit za lehký spánek, během kterého se snadno probudíme. Na ni navazuje tvrdý spánek doprovázený poklesem tepové frekvence. Pro třetí část spánku je příznačné, že má regenerační účinky. Je nanejvýš důležité, abychom tělu dopřáli všechny tři fáze. V ideálním případě se naučte chodit na kutě brzy, abyste měli dostatečnou jistotu, že budete spát vytoužených a zdraví prospěšných osm hodin.

Pokud všechny zmíněné body dodržujete, ale mozková mlha stále znepříjemňuje váš život, pak rozhodně vyhledejte lékaře. Právě ten stanoví, zda za vznikem mozkové mlhy nestojí vážnější zdravotní problém, který by bylo potřeba řešit.

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku