Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Mazanec a ti druzí I

Posbírali jsme ty nejlepší, generacemi prověřené recepty na základní velikonoční lahůdky, bez nichž se teď už ani vy neobejdete!

Redakce Marianne | 8. 03. 2013

Velikonoční mazanec a jidáše

PŘÍPRAVA 40 MINUT
KYNUTÍ 2,5 HODINY
PEČENÍ MAZANEC 45 MINUT, JIDÁŠE 15–20 MINUT
(viz foto 1)

Ingredience

  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 100 g krupicového cukru + lžíce do kvásku
  • 200–250 ml vlažného mléka
  • 150 g rozpuštěného másla + lžíce na pomazání
  • 500 g polohrubé mouky + trocha hladké mouky na poprášení těsta
  • 2–3 žloutky
  • 50 g spařených a opláchnutých rozinek namočených v 1 lžíci rumu
  • špetka vanilky nebo vanilkový cukr
  • 1/4 lžičky soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • špetka muškátového květu
  • špetka mletého anýzu
  • 50 g nadrobno nakrájených oloupaných mandlí
  • 30 g vlašských ořechů
  • rozšlehané vejce na potření
  • moučkový cukr na poprášení

Postup

  1. Připravte kvásek – v misce rozmíchejte droždí, lžíci cukru a dvě lžíce mouky ve vlažném mléce. Misku přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout asi 20 minut.
  2. Část mouky si nechte na podsypávání, ostatní mouku smíchejte v zadělávací míse s cukrem, vanilkou, solí, citronovou kůrou a kořením.
  3. Do suché směsi vlijte vykynuté droždí, přidejte žloutky, rozinky, 2/3 mandlí, ořechy a rozpuštěné máslo. Těsto důkladně zpracujte nejprve vařečkou a pak i rukama. Nakonec těsto poprašte hladkou moukou, mísu zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout i přes dvě hodiny. Pamatujte si, že na kynuté těsto se nesmí spěchat!
  4. Vykynuté těsto vyklopte z mísy na vál, vytvořte z něho dva bochánky a přesuňte na vymazaný plech, kde je ještě znovu nechte asi 20 minut kynout.
  5. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Jestli chcete dodržet tradici, vytvořte na povrchu bochánků nožem kříž. Pak je pomažte rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi.
  6. Plech s bochánky vložte do rozehřáté trouby. Po 10 minutách snižte teplotu na 150–160 °C a zvolna pečte.
  7. Před dopečením můžete povrch bochánku ochránit alobalem, aby se shora nepřipálil. Bochánky jsou upečené, když do těsta zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou.
  8. Upečené bochánky potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.
  9. Před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem.

Jidáše

Ze stejného těsta, jako je mazanec, můžete připravit jidáše. (viz úvodní foto)

  1. Rozdělte těsto na asi 22 kousků. Z každého vyválejte váleček, a ten na obou stranách stočte do malé spirály.
  2. Nechte asi 10 minut kynout na tukem vymazaném plechu.
  3. Povrch jidášů pomažte vajíčkem a dejte je péct do trouby rozehřáté na 160 °C. Pečte asi 15–20 minut.
  4. Při podávání si každý může tradičně pomazat spodní stranu jidáše medem.

Králík se slaninou

PŘÍPRAVA 15 MINUT
PEČENÍ 90 MINUT
(viz foto 2)

Ingredience

  • 4 zadní králičí stehna
  • 250 g plátků anglické slaniny
  • 5 červených cibulí nakrájených na klínky
  • 700 g menších brambor
  • 3 lžíce rozemnutého sušeného tymiánu nebo pár snítek čerstvého
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř

Postup

  1. Maso lehce osolte a posypte tymiánem. Pak každé stehno oviňte slaninou a převažte bílou režnou nití nebo kuchyňským provázkem.
  2. Neloupané brambory omyjte. Malé nechte celé, větší překrojte na polovinu nebo na silnější plátky a rozprostřete po dně pekáčku. Osolte. Na brambory položte králičí balíčky a kolem rozložte cibulové klínky. Všechno zakapejte olejem.
  3. Pečte asi hodinu, hodinu a půl pod pokličkou v troubě předehřáté na 180 °C. V polovině pečení maso obraťte, aby se slanina vypekla stejnoměrně.
  4. Na posledních deset minut zvyšte teplotu o 20 °C a dopečte bez pokličky, aby maso hezky zezlátlo.

Něco navíc

Ke králičí pečeni se dobře hodí zelené fazolky podušené na rozkrájeném plátku slaniny, osolené, opepřené a zjemněné lžící smetany. Skvělou přílohou je i listový špenát nebo stejně upravené čerstvé kopřivy.

Mazanec a ti druzí I