Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Rohlíkům se vyhněte a sacharidy jsou zlo! Seznamte se s nejznámějšími mýty o stravování

V posledních letech se doslova roztrhl pytel s všemožnými dietními plány a zaručenými triky, díky kterým zhubnete tři kila za týden. Bohužel, tato informační přesycenost způsobila, že jsme zapomněli na zdravý selský rozum a uvěřili jsme mnohým stravovacím mýtům.

Na snídani jogurt s ovocem, ke svačině jablko, na oběd cuketové špagety a k večeři lehký salát bez pečiva. Pokud patříte k lidem, kteří vyznávají tento jídelníček (v horším případě ho mají chudší), pak rychle zbystřete. Podobný způsob stravování nemá nic společného se zdravým životním stylem a už vůbec vašemu tělu nepřináší doporučený příjem tuků, sacharidů, vlákniny a bílkovin. Chápeme, že vyznat se ve všech výživových směrech a dietách není jednoduché, přesto doporučujeme, abyste vzali zdravý rozum do hrsti. Pomocnou ruku vám nabídnou instagramové profily, které se zaměřují na vyvrácení nejznámějších mýtů o stravování. Věřte, že čtení těchto příspěvků je nejen obohacující, ale mnohdy i velmi šokující.

Mohlo by se vám líbit

O jídle s nutriční terapeutkou: Víte, jaké tuky používat při vaření?

Kokosový olej, ghee, klasické máslo nebo olivový olej? Každá blogerka doporučuje něco jiného, v každém článku se také píše něco jiného. Jak je to ale doopravdy? Nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová přináší srovnání nejčastěji používaných olejů a tuků.
marianne.cz

@nehladu

Veronika, Andrea a Karolína jsou nutriční terapeutky, které dlouhodobě bojují proti mýtům ve výživě. Kromě toho, že pracují v nutriční poradně, vedou také instagramový profil @nehladu, na kterém naleznete jednoduché grafiky a zajímavé poučky ze světa zdravého stravování. Nedávno například holky ukázaly, že houskový knedlík je po výživové stránce téměř stejný jako jakákoliv jiná necelozrnná příloha (např. rýže). Jediný rozdíl je v tom, že se knedlík pyšní vyšším obsahem bílkovin. Podobně zajímavý byl také jejich příspěvek o bílém rohlíku, kdy autorky ukázaly, že bílý rohlík není démon zdravého jídelníčku, a pokud si ho čas od času dopřejete, pak rozhodně nemusíte mít výčitky.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

@andreamokrejsova

Mysleli jste si, že pizza k večeři je hřích? Nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová vám na svém instagramovém profilu dokáže, že jste se pěkně mýlili. Vždyť bohatě postačí, když namísto celé pizzy sníte jenom půlku, přidáte mozzarellu pro dostatek bílkovin a nezapomenete na salát. Voilá, chutná večeře je na světě. Podobně Andrea čaruje i se snídaňovými palačinkami, ze kterých taktéž dokáže udělat nutričně zajímavější snídani. Pokud tedy chcete jíst s rozumem, a zároveň s chutí, pak sledujte profil @andreamokrejsova. Mimochodem, bystří čtenáři jistě vědí, že Andrea pravidelně přispívá také na našem webu. Za pozornost stojí například článek o tucích, které používat při vaření.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

@rovnou_kveci

Také studentky oboru výživa a potraviny, Sabina a Zuzana, poukazují na nejznámější výživové mýty a naznačují, jak důležité je, abyste četli etikety na potravinách. Věděli jste například, že některé mlékárny vytvářejí dva totožné jogurty? Jeden ale směřuje do obchodu pod hlavičkou mlékárny a druhý má na obalu privátní značku daného řetězce. Nulový rozdíl ve složení, výrazný rozdíl v ceně. Zároveň holky ukazují, jaký je rozdíl mezi kváskovým chlebem a chlebem kváskového typu či prozrazují tajemství skořicového cukru, který seženeme v supermarketu. Pro další zajímavé informace stačí sledovat profil @rovnou_kveci.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

@tojidlo

„Neber to jídlo tak vážně, je to jen jídlo,“ zní úvod profilu @tojidlo, za kterým stojí Kristýna. Pokud máte pocit, že žijete ve světě plném příkazů, zákazů a doporučených potravin, pak si tento profil jistě zamilujete. Autorka přistupuje k jídlu s rozumem a rozhodně z něho nedělá žádnou vědu. Nám se obzvláště zalíbil příspěvek, ve kterém poukazuje na „rozdíl“ mezi tím, když si dáte dva kousky koláče, nebo koláč s jablkem a jogurtem. Obě možnosti mají totiž poměrně stejné množství kalorií a jejich rozdíl je v poměru makroživin. „Dva koláče budou dobrou volbou, když si chci užít prázdniny a chci si dát jednoduše dva koláče. Nedá mi to tolik nutričně cenných látek jako druhá varianta a pravděpodobně mě to na moc dlouhou dobu nezasytí, ale je to moje volba a je to tak v pořádku,“ píše Kristýna.

Zobrazit příspěvek na Instagramu
Mohlo by se vám líbit

7 pravd a mýtů o zdravém životním stylu. Budete koukat

Pod pojmem zdravý životní styl si většina z nás představí stravování se zdravými potravinami, pravidelný pohyb, absenci cigaret a ideálně také alkoholu. Jenže je to opravdu tak jednostranné a jednoduché?
marianne.cz

Souvislející články

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?

Životní styl

<span>Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů</span>

Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů