Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Recepty plné zdraví aneb I zdravý jídelníček může být chutný a jednoduchý

Info ikona
Žena

Spousta lidí se mylně domnívá, že ke štíhlému tělu se dopracují pouze soustavným odříkáním svých oblíbených jídel a nutností navštěvovat denně posilovnu. Jak je to ve skutečnosti?

Ke štíhlému tělu se projezte

K tomu, abyste úspěšně shazovala nadbytečná kila, potřebujete mít správně nastavený denní příjem a naučit se jíst zdravěji. „Vyřaďte ze svého jídelníčku jednoduché cukry, naučte se méně solit a přestaňte se stravovat ve fast foodech. Omezte vaření z polotovarů. Dejte přednost čerstvým surovinám a zelenině. Jezte dostatečné množství bílkovin, které najdete nejen v masu, ale třeba i luštěninách. Z příloh volte celozrnnou variantu a nezapomínejte na dostatečné množství čisté neperlivé vody. Potraviny vybírejte základní, tedy se vyhněte odtučněným, doslazovaným a jinak upraveným potravinám. Jezte více ryb, oříšky a semínka, která doporučuji předem namáčet. Žádoucí jsou i nerafinované rostlinné oleje jako řepkový nebo olivový,“ vyjmenovává základy zdravého stravování hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

Mějte radost z pohybu

Na cestě za postavou snů vám kromě jídelníčku pomůže i dávka sportu. „Cvičením zpevníte tělo, získáte lepší kondici a budete se cítit lépe psychicky. Jaký druh sportu zvolíte, je na vás. Doporučuji kombinaci silových tréninků s aerobními aktivitami – běh, rychlá chůze, jízda na kole, plavání. Při nedostatku času zkuste kruhové tréninky, kde najdete kombinaci silového i aerobního cvičení, a bude vás to stát minimum času,“ radí hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová. „Kruhový trénink trvá 30 minut a stačí, když ho absolvujete 1–3krát týdně. Počet tréninků je potřeba volit s ohledem na vaše cíle. Pokud například běháte a je vašim primárním cílem zvýšení vytrvalosti, stačí zařadit kruhový trénink pouze 1krát týdně,“ doplňuje Hollerová.

S kompletní změnou jídelníčku vám nejlépe poradí zkušený nutriční specialista. Nastavit si základ správného stravování můžete ale i vy sama a okamžitě. Připravili jsme pro vás inspiraci ve spolupráci se Světem zdraví.

Je libo sladká nebo slaná snídaně?

Na svačinku si můžete dát zdravý dezert

Spousta lidí mívá odpoledne chuť na něco dobrého, nebo mají v práci či doma tradici dát si ke kávě dezert. S kofeinem by měl být člověk opatrný. Pokud ho však není příliš, kvalitní káva v dietě nevadí. Neměla byste ho však sladit. Nejlepší variantou je čisté espresso. Dezert ke kávě si taky můžete dát, ale na zákusek z cukrárny zapomeňte. Udělejte si domácí,“ radí Bartolomějová. Nejste-li na sladké, dejte si na svačinu slané.

Zdravé mlsání

Dopřejte si chutný oběd plný bílkovin

Oběd by měl být dostatečně sytý, zároveň by vás ale neměl uspat. Skvělou volbou je plátek libového masa s přílohou, nebo saláty na různé způsoby.

Dobrou chuť!

Večeři pojměte slavnostně

Nemusíte z toho dělat pravidlo, ale zkuste do svého jídelníčku zařadit ryby. „V kvalitním rybím mase, především mořském, jsou zdravé tuky ve formě omega-3 mastných kyselin, vitamin D, vitamin B12, jód, vápník, fosfor a zinek, proto je jejich konzumace víc než prospěšná,“ tvrdí Bartolomějová. Výbornou volbou na večeři jsou také zeleninové krémy či polévky. Zvlášť teď v zimních měsících příjemně prohřejí organismus.

Co takhle dát si rybu?